Sladký voňavý džem vyrobený z bobulek černého bezu, cukru, kyseliny citronové a vody.
Ingredience:
1 kg | zralých bobulek černého bezu |
1 kg | cukru |
1/2 g | kyseliny citronové |
3 dl | vody |
menší skleničky s uzávěrem |
Postup:
1. Z bobulek odstraníme stopky, propláchneme je pod studenou tekoucí vodou, okapané umeleme na masovém strojku, nebo je můžeme rozmixovat
2. Osladíme cukrem, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný zdroj tepla, vaříme do požadovaného zhoustnutí
3. Před koncem vaření džemu přidáme kyselinu citronovou
4. Horký džem dáme do skleniček omytých vařící vodou, důkladně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Pokud se chcete jistit a džem raději zavařit, pak ho sterilujeme 10 minut při teplotě 85 °C.