REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

nakládání ořechů, plodů planých keřů

I vlašské, lískové či jiné ořechy lze dlouhodobě uchovat, například zavařením do sklenic. To stejné pak platí i pro další plody, jako pro bezinky, aronie …


Bezinkový džem

Sterilování ovoce

Bezinkový džem II.

Pikantní marmeláda z černého bezu, jablek, cukru a rumu.

Bezový kompot

Kuličky černého bezu zavařené spolu s cukrem. Polotovar určený k další úpravě.

Bezový kompot dia

Kompot z kuliček černého bezu oslazený umělým sladidlem.

Dřínková marmeláda

Rozvařené dřínky, prolisované, smíchané s cukrem.

Džem z aronie – pečený

Tento džem můžeme připravit i z černého jeřábu, přidat na plátky nakrájená jablka či hrušky a podobně.

Džem z plodů černého bezu

Sladký voňavý džem vyrobený z bobulek černého bezu, cukru, kyseliny citronové a vody.

Falešné kapary ze zelených bobulí bezinek

Tyto falešné kapary se skvěle hodí do omáček, na přípravu pomazánek apod.

Falešné olivy z dřínků

Tvarově jsou dřínky velmi podobné olivám, barevně sice ne, ale naložené chutnají skvěle a dají se použít téměř všude tam, kde olivy.

Kompot z plodů černého bezu

Kompot z bobulek černého bezu plný vitamínu C.

Kompot z plodů černého bezu II.

Kompot z bezinek aneb Falešné borůvky. Tento recept nám poslala paní Maruš.

Mirabelková marmeláda

Příprava domácí marmelády z mirabelek.

Nakládané vlašské ořechy

Nakládané vlašské ořechy se u nás v minulosti používaly na ochucení a zabarvení gulášů a omáček. V Anglii jsou i dnes běžně k dostání v supermarketech a využívají se na dochucení různých pokrmů.

Šípková marmeláda

Marmeláda z plodů šípkové růže.

Šípková marmeláda se skořicí

Krásně červené nebo oranžové šípky obsahují mnoho vitaminu C, dokonce více, než citrony nebo pomeranče! Zkuste si tedy uvařit výbornou, zdravou marmeládu ze šípků, cukru a citronové šťávy podle tohoto receptu.

Šípková zavařenina

Šípky zpracováváme nejlépe po prvních mrazících. Obsahují velké množství vitaminu C!

Šípkový džem

Domácí džem vyrobený ze šípků, jablek, kůry a šťávy z pomeranče.

Šípkový protlak

Sterilování ovoce.

Uchování vyloupaných jader vlašských ořechů sterilizací na sucho

Vyloupaná jádra vlašských ořechů je dnes moderní uchovávat v mrazáku, ovšem po půl roce většinou žluknou a nejsou chuťově dobré. Naše babičky si dovedly poradit jinak, přebytek vyloupaných jader sterilovali. Zavařené vlašské ořechy vydržely i několik let, aniž by se jim nějak změnila chuť, vyzkoušeno! Zde je recept, jak na to.

Voňavé bezinkové želé

Chutné želé z plodů bezu a limetek.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy