Vyloupaná jádra vlašských ořechů je dnes moderní uchovávat v mrazáku, ovšem po půl roce většinou žluknou a nejsou chuťově dobré. Naše babičky si dovedly poradit jinak, přebytek vyloupaných jader sterilovali. Zavařené vlašské ořechy vydržely i několik let, aniž by se jim nějak změnila chuť, vyzkoušeno! Zde je recept, jak na to.
Ingredience:
vyloupaná jádra ořechů | |
voda | |
utěrka | |
větší hrnec | |
sklenice o obsahu 0,7 l s víčky |
Postup:
- Sklenice důkladně umyjeme, vytřeme utěrkou a necháme důkladně vyschnout. Víčka dáme do menšího hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu, 1 minutu sterilizujeme.
- Do sklenic nasypeme vyloupané ořechy, je dobré při loupání rozdělit celá jádra a rozlomená zvlášť a tak je i rozdělit do sklenic.
- Naplněné sklenice zavíčkuje sterilovanými víčky, která předem otřeme.
- Na dno většího hrnce dáme hadrovou utěrku, narovnáme sklenice s ořechy, zalijeme do poloviny vodou a sterilizujeme 20 minut při 90 °C.
- Sklenice necháme vychladnout a pak je uložíme do spíže.
Text i foto: D. Marounek