REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nakládané vlašské ořechy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nakládané vlašské ořechy se u nás v minulosti používaly na ochucení a zabarvení gulášů a omáček. V Anglii jsou i dnes běžně k dostání v supermarketech a využívají se na dochucení různých pokrmů.


Ingredience:
1 kgnezralých, ještě zelených, vlašských ořechů
1 kgkrystalového cukru
voda
Na jednu sklenici:
6-8 kshřebíčků
1 kscelé skořice
cukrový rozvar z ořechů (viz.postup!)
Ostatní:
zavařovací sklenice s uzávěrem, látka, vhodná nádoba na luhování ořechů

Postup:
  1. Ořechy propícháme vhodným šídlem, nebo jehlicí a dáme je na 10-12 dní do studené vody, vodu i několikrát denně vyměníme.
  2. Připravené ořechy uvaříme doměkka, po napíchnutí nožem by z něj měli sklouznout, jako dobře uvařená brambora.
  3. Měkké ořechy necháme na sítu důkladně okapat, zatím si svaříme vodu s cukrem.
  4. V cukrovém rozvaru ořechy povaříme, tak 10-15 minut, pak odstavíme ze zdroje tepla, ořechy i s nálevem necháme prochladnout, nejlépe do druhého dne.
  5. Další den ořechy přecedíme, šťávu zredukujeme na hustotu řidšího sirupu, tu pak nalijeme zpět na ořechy, dolijeme vodou tolik, aby byly ořechy úplně potopené.
  6. Postup nejméně jednou, ale raději 2x zopakujeme, takže ořechy chvíli povaříme, pak je slijeme, šťávu opět zredukujeme…
  7. Ořechy necháme v cukrovém rozvaru dolitém vodou stát dalších 8 až 10 dní, zaklopené látkou převázanou motouzem.
  8. Rozvar bez ořechů opět zredukujeme na konzistenci sirupu.
  9. Nakonec ořechy zavaříme zalité rozvarem a doplněné o hřebíčky a skořici, ve vhodných zavařovacích sklenicích s víčky, zavařujeme při 90 °C asi 20 minut.
Doporučení:

Ořechy sbíráme zhruba ke konci května, nebo na začátku června, musí být úplně vzrostlé, ale zelené, nedozrálé …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy