REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nakládané vlašské ořechy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nakládané vlašské ořechy se u nás v minulosti používaly na ochucení a zabarvení gulášů a omáček. V Anglii jsou i dnes běžně k dostání v supermarketech a využívají se na dochucení různých pokrmů.


Ingredience:
1 kgnezralých, ještě zelených, vlašských ořechů
1 kgkrystalového cukru
voda
Na jednu sklenici:
6-8 kshřebíčků
1 kscelé skořice
cukrový rozvar z ořechů (viz.postup!)
Ostatní:
zavařovací sklenice s uzávěrem, látka, vhodná nádoba na luhování ořechů

Postup:

1. Ořechy propícháme vhodným šídlem, nebo jehlicí a dáme je na 10-12 dní do studené vody, vodu i několikrát denně vyměníme
2. Připravené ořechy uvaříme doměkka, po napíchnutí nožem by z něj měli sklouznout, jako dobře uvařená brambora
3. Měkké ořechy necháme na sítu důkladně okapat, zatím si svaříme vodu s cukrem
4. V cukrovém rozvaru ořechy povaříme, tak 10-15 minut, pak odstavíme ze zdroje tepla, ořechy i s nálevem necháme prochladnout, nejlépe do druhého dne
5. Další den ořechy přecedíme, šťávu zredukujeme na hustotu řidšího sirupu, tu pak nalijeme zpět na ořechy, dolijeme vodou tolik, aby byly ořechy úplně potopené
6. Postup nejméně jednou, ale raději 2x zopakujeme, takže ořechy chvíli povaříme, pak je slijeme, šťávu opět zredukujeme ….
7. Ořechy necháme v cukrovém rozvaru dolitém vodou stát dalších 8 až 10 dní, zaklopené látkou převázanou motouzem
8. Rozvar bez ořechů opět zredukujeme na konzistenci sirupu
9. Nakonec ořechy zavaříme zalité rozvarem a doplněné o hřebíčky a skořici, ve vhodných zavařovacích sklenicích s víčky, zavařujeme při 90 °C asi 20 minut.

Doporučení:

Ořechy sbíráme zhruba ke konci května, nebo na začátku června, musí být úplně vzrostlé, ale zelené, nedozrálé …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy