Nakládané vlašské ořechy se u nás v minulosti používaly na ochucení a zabarvení gulášů a omáček. V Anglii jsou i dnes běžně k dostání v supermarketech a využívají se na dochucení různých pokrmů.
Ingredience:
1 kg | nezralých, ještě zelených, vlašských ořechů |
1 kg | krystalového cukru |
voda | |
Na jednu sklenici: | |
6-8 ks | hřebíčků |
1 ks | celé skořice |
cukrový rozvar z ořechů (viz.postup!) | |
Ostatní: | |
zavařovací sklenice s uzávěrem, látka, vhodná nádoba na luhování ořechů |
Postup:
- Ořechy propícháme vhodným šídlem, nebo jehlicí a dáme je na 10-12 dní do studené vody, vodu i několikrát denně vyměníme.
- Připravené ořechy uvaříme doměkka, po napíchnutí nožem by z něj měli sklouznout, jako dobře uvařená brambora.
- Měkké ořechy necháme na sítu důkladně okapat, zatím si svaříme vodu s cukrem.
- V cukrovém rozvaru ořechy povaříme, tak 10-15 minut, pak odstavíme ze zdroje tepla, ořechy i s nálevem necháme prochladnout, nejlépe do druhého dne.
- Další den ořechy přecedíme, šťávu zredukujeme na hustotu řidšího sirupu, tu pak nalijeme zpět na ořechy, dolijeme vodou tolik, aby byly ořechy úplně potopené.
- Postup nejméně jednou, ale raději 2x zopakujeme, takže ořechy chvíli povaříme, pak je slijeme, šťávu opět zredukujeme…
- Ořechy necháme v cukrovém rozvaru dolitém vodou stát dalších 8 až 10 dní, zaklopené látkou převázanou motouzem.
- Rozvar bez ořechů opět zredukujeme na konzistenci sirupu.
- Nakonec ořechy zavaříme zalité rozvarem a doplněné o hřebíčky a skořici, ve vhodných zavařovacích sklenicích s víčky, zavařujeme při 90 °C asi 20 minut.
Ořechy sbíráme zhruba ke konci května, nebo na začátku června, musí být úplně vzrostlé, ale zelené, nedozrálé …