REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nakládané vlašské ořechy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nakládané vlašské ořechy se u nás v minulosti používaly na ochucení a zabarvení gulášů a omáček. V Anglii jsou i dnes běžně k dostání v supermarketech a využívají se na dochucení různých pokrmů.


Ingredience:
1 kgnezralých, ještě zelených, vlašských ořechů
1 kgkrystalového cukru
voda
Na jednu sklenici:
6-8 kshřebíčků
1 kscelé skořice
cukrový rozvar z ořechů (viz.postup!)
Ostatní:
zavařovací sklenice s uzávěrem, látka, vhodná nádoba na luhování ořechů

Postup:

1. Ořechy propícháme vhodným šídlem, nebo jehlicí a dáme je na 10-12 dní do studené vody, vodu i několikrát denně vyměníme
2. Připravené ořechy uvaříme doměkka, po napíchnutí nožem by z něj měli sklouznout, jako dobře uvařená brambora
3. Měkké ořechy necháme na sítu důkladně okapat, zatím si svaříme vodu s cukrem
4. V cukrovém rozvaru ořechy povaříme, tak 10-15 minut, pak odstavíme ze zdroje tepla, ořechy i s nálevem necháme prochladnout, nejlépe do druhého dne
5. Další den ořechy přecedíme, šťávu zredukujeme na hustotu řidšího sirupu, tu pak nalijeme zpět na ořechy, dolijeme vodou tolik, aby byly ořechy úplně potopené
6. Postup nejméně jednou, ale raději 2x zopakujeme, takže ořechy chvíli povaříme, pak je slijeme, šťávu opět zredukujeme ….
7. Ořechy necháme v cukrovém rozvaru dolitém vodou stát dalších 8 až 10 dní, zaklopené látkou převázanou motouzem
8. Rozvar bez ořechů opět zredukujeme na konzistenci sirupu
9. Nakonec ořechy zavaříme zalité rozvarem a doplněné o hřebíčky a skořici, ve vhodných zavařovacích sklenicích s víčky, zavařujeme při 90 °C asi 20 minut.

Doporučení:

Ořechy sbíráme zhruba ke konci května, nebo na začátku června, musí být úplně vzrostlé, ale zelené, nedozrálé …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Luštěniny jako základ moderní kuchyně

Moderní kuchařky boří mýty ve stravování. Namísto masných pokrmů přinášejí do Česka variace na zdravá jídla z celého světa. Luštěniny se díky nim dostávají z přílohového místa na výsluní našich talířů. Inspirujte se 3 nejoblíbenějšími recepty!

číst dále ...

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v  posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.

číst dále ...

Malá třešňová kuchařka – ty nejlepší recepty s třešněmi

Když přijde sezóna třešní, je třeba třešně rychle zpracovat. Můžeme je zavařit, naložit celé, nebo uchovat například ve formě džemů či marmelád. Z třešní lze také připravit mnoho úžasných dobrot. Asi nejčastěji je využíváme jako součást různých dezertů, ale dají se také upravit jako příloha k různým masům, či z nich udělat skvělou polévku. Z třešní ale můžeme vyrobit i sladké šťávy či lahodné alkoholické likéry. Inspirujte se tímto výběrem TOP receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Bílý jogurt bez laktózy od Hollandie jednoznačně vyhrál svou kategorii v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2019

Bezlaktózový jogurt od české mlékárny Hollandia převálcoval svými kvalitami konkurenci v jedné z nejpočetněji obsazené kategorii soutěže Mlékárenský výrobek roku 2019. Produkty z mléka hodnotilo 23 nezávislých odborníků na konci dubna. Bílý jogurt bez laktózy si podmanil porotce především svou chutí, která je příjemně jogurtově kyselá, což není u výrobků bez laktózy zvykem.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování či využití čerstvých meruněk

Meruňky jsou skvělé čerstvé, jen tak, ale také po staletí patří mezi oblíbené suroviny mnoha světových kuchyní, včetně té naší české! V tomto výběru vyzkoušených receptů jsme prohledali za vás naši databázi a našli pro vás ty nejlepší recepty, co v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz máme na zpracování nebo využití právě meruněk.

číst dále ...

Bezlepkové pečení, a navíc v bio kvalitě? Konečně si doma upečete oblíbené koláče!

Kdo by nemiloval domácí buchty, sladké zákusky či dokonce voňavé pečivo z kvalitní poctivé mouky? Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy