Tvarově jsou dřínky velmi podobné olivám, barevně sice ne, ale naložené chutnají skvěle a dají se použít téměř všude tam, kde olivy.
Ingredience:
Rozpis na 4 sklenice (uskladnění): | |
1,5 kg | zralých plodů dřínku |
4 lžíce | soli |
cca 6 lžic | olivového oleje |
1 l | pitné vody |
vhodná velká zavařovací sklenice na přípravu s víčkem | |
Na případné marinovaní: | |
stroužky česneku, chilli papričky, citrón, bylinky jako, oregano, či tymián |
Postup:
- Omyté dřínky nasypeme do velké sklenice, sklenice by neměla být uplně plná, nad dřínkami by mělo zůstat nějaké místo, zalijeme vodou a necháme 3 dny sát, každý den vodu vyměníme
- Asi 1 litr vody osolíme, povaříme, sůl se musí ve vodě úplně rozpustit, pak necháme vodu úplně schládnout
- Dřínky slijeme, zalijemem slanou vodou a olivovým olejem, dřínky musí být úplně ponořené, zavíčkujeme, necháme 5 týdnů odležet na suchém a tmavém, chladném místě
- Takto naložené dřínky s ejiž dají konzumovat, nebo je můžeme ještě 2 týdny marinovat například se 2-4 ks stroužky česneku, nebo osminkami citrónu, či se dvěma chilli papričkami, nebo také s bylinkami jako oreganem, či tymiánem.
Recept k článku: Dřínky – plody dřínu obecného