REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dřínky – plody dřínu obecného

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plody dřínu obecného (latinsky: Cornus mas) využívali naši předkové již v dávných dobách. Nejvíce se dřín využíval na Ukrajině, Balkáně a v Malké Asii, ale i na našem území ho naše prababičky uměly zpracovat. A není divu, že byl v dobách minulých tak oblíbený. Vždyť ve 100 gramech dužniny obsahují plody dřínu, kterým se říká dřínky, lidově také dřínové jahůdky, či svída dřínky, 100 – 300 mg vitaminu C, jehož vysoký podíl zůstává i ve zpracovaných plodech, třeba i v kompotech či džemech. Dále plody dřínu obsahují provitamin A, dostatek minerálních látek, třísloviny, organické kyseliny, pektiny, ale i další hodnotné látky.


V Česku dřín obecný najdeme především ve středních a severozápadních Čechách a na střední a jižní Moravě. Kvete během března a dubna, ještě, než mu narostrou listy, drobnými zlato-žlutými květy. Za plod mají až 3 cm podlouhlé, lesklé, červené peckovice. Je známo více odrůd s různě zbarvenými list. Také plody se u některých druhů liší tvarem i odstínem.

 

 

Využívají se především plody dřínu, tzv. dřínky a také kůra, či listy. Zralé plody se nechávají po zatřesení spadávat na plachty pod keřy ke konci srpna a na začátku září, ovšem nejsladší jsou po prvních mrazících a tak se vyplatí je nechat na keřích do prvních mrazíků.

Plody se suší vypeckované, ve stínu, či dnes pomocí moderních sušiček při teplotě do 50 °C. Plody lze konzumovat ještě syrové, ochucené medem či cukrem, nebo také sušené. Dřínky lze dále různě nakládat, či jinak konzervovat, vyrábí se z nich také chutné likéry, mošty, vína, destiláty, sirupy…

Nakládané dřínky jsou skvělé k různě upraveným masům, především se hodí k tmavému masu, tedy ke zvěřině.

 

Recepty z dřínků:

Znáte-li další vyzkoušené recepty z dřínků, budeme rádi, když nám je pošlete, rádi je zveřejníme také u nás na webu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy