REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kopřiva pálí, ale také lečí a skvěle chutná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kopřiva dvoudomá je celá léčivá, přes stonky a listy až po květ. Obsahuje histamin, kyselinu mravenčí, acetylcholin, serotonin, četné minerály včetně oxidu křemičitého, vitamíny A, B, C a taniny. Má své uplatnění také v kuchyni. Z kopřiv si můžeme připravit polévku, hodí se do nádivek, mletých mas, dá se také podusit a podávat jako špenát …


Podle pověsti ji přinesli do Evropy Césarovi vojáci, protože se chtěli při jejich tažení šleháním zahřívat, když jim bude v zimních měsících zima. No nevím, připadá mě to dost drastické, ale je pravda, že šviháním kopřivami se v minulosti lidé snažili bojovat proti artritidě a revmatismu, tak třeba na té povídačce o vojácích slavného Cézara přeci něco je.

 

Teď trochu odborného popisu:

Kopřiva je bylina s vytrvalým plazivým oddenkem, až metr a půl vysoká, s listy vstřícnými, hrubě pilovanými, vejčitými. Na lodyze a listech jsou křehké chloupky naplněné ostrou šťávou – kyselinou mravenčí, která dráždí kůži a způsobuje puchýře.

Kopřiva obsahuje především draslík, síru, železo, mangan, chlór, hořčík, třísloviny, křemičitany, chlorofyl, karotenoidy, flavonoidy, vitamin B2, vitamin C, kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou a křemičitou.

 

A proč tedy sbírat kopřivy? Jaké má vlastně kopřiva účinky na náš organismus?

Tak především ničí a rozpouští škodliviny v těle, čistí krev, tvoří nová krevní tělíska, posiluje nervy, hojí žaludeční vředy, rozpouští kyselinu močovou a neutralizuje ji, posiluje a vyživuje vlasy, pomáhá při únavě a vyčerpanosti, je vhodná při chudokrevnosti, pomáhá při léčbě revmatismu a dny, snižuje hladinu cukru v krvi, zevně se používá na ekzémy a špatně se hojící rány … když tedy víme, jak moc je našemu tělu prospěšná, je třeba zde uvést jak ji tedy využít.

 

Pět nejčastějších způsobů využití kopřivy:

  • Skvěle se hodí do jídel jako důležitá ingredience, nasušené kopřivy rozemleté na prášek, skvělá součást bylinkového koření
  • Výluhy a čaje z kopřivy slouží jako podpůrný léčivý prostředek při mnoha nemocech, při detoxikaci organismu, ale i jako prevence, zbavíte se například díky ní kašle a zahlenění
  • Různé výrobky z kopřiv slouží ke koupání, kopřivová lázeň působí příznivě na kůži, jako vlasový balzám, nebo šampón, je kopřiva přímo zázračná
  • Masti z kopřiv jsou vhodné na bolavé klouby, revma, ale také na lidskou kůži
  • Jako hnojivo na zahradě, hlavně v kompostech udělá také kus práce, výživná zálivka z kopřiv (jícha) pak pomáhá na jaře aktivovat půdní mikroorganismy.
 

Využití kopřivy v kuchyni

Jak bylo napsáno v úvodu, kopřiva je skvělá bylinka vhodná také do pokrmů. Kromě špenátu se přidává do masových nádivek, skvělá je v sekané, také se z ní dá připravit bylinková polévka. Chutná dobře i v těstech na bramboráky či lívance. Z kopřiv se dají připravit kromě čajů i různé mléčné koktejly, sirupy a limonády. Ke konzumaci sbíráme jen mladé kopřivy, nejlepší jsou vrchní části mladých kopřiv tak 5-6 cm dlouhé. Většinou je nejdříve spaříme horkou vodou a pak po okapání nakrájíme nadrobno a dále použijeme dle příslušných receptur.

 

Slovo závěrem

Snad jsme vám tímto článkem dostatečně ukázali, že kopřiva není jen nežádoucí plevel na zahrádkách, otravná rostlina na lesních cestách, ale že je to také, velmi našemu zdraví prospěšná bylina, kterou by jsem měli sbírat a hojně využívat! Někde jsem vyčetl, že léčí pouze ta kopřiva, která je sbíraná do 15. května, no tak hurá na ni, ať to letos neprošvihnete!

Autor: ReceptyOnLine.cz

 

Recepty z kopřiv:

Kopřivové lívance, Kopřivový špenát, Kopřivová nádivka, Kopřivové bramboráky,

Kaše z kopřiv, Jarní sekaná s kopřivami, Ruská polévka z kopřiv, Kopřivový sirup,

Kopřivový čaj z lístků mladých kopřiv

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy