REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kopřiva pálí, ale také lečí a skvěle chutná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kopřiva dvoudomá je celá léčivá, přes stonky a listy až po květ. Obsahuje histamin, kyselinu mravenčí, acetylcholin, serotonin, četné minerály včetně oxidu křemičitého, vitamíny A, B, C a taniny. Má své uplatnění také v kuchyni. Z kopřiv si můžeme připravit polévku, hodí se do nádivek, mletých mas, dá se také podusit a podávat jako špenát …


Podle pověsti ji přinesli do Evropy Césarovi vojáci, protože se chtěli při jejich tažení šleháním zahřívat, když jim bude v zimních měsících zima. No nevím, připadá mě to dost drastické, ale je pravda, že šviháním kopřivami se v minulosti lidé snažili bojovat proti artritidě a revmatismu, tak třeba na té povídačce o vojácích slavného Cézara přeci něco je.

 

Teď trochu odborného popisu:

Kopřiva je bylina s vytrvalým plazivým oddenkem, až metr a půl vysoká, s listy vstřícnými, hrubě pilovanými, vejčitými. Na lodyze a listech jsou křehké chloupky naplněné ostrou šťávou – kyselinou mravenčí, která dráždí kůži a způsobuje puchýře.

Kopřiva obsahuje především draslík, síru, železo, mangan, chlór, hořčík, třísloviny, křemičitany, chlorofyl, karotenoidy, flavonoidy, vitamin B2, vitamin C, kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou a křemičitou.

 

A proč tedy sbírat kopřivy? Jaké má vlastně kopřiva účinky na náš organismus?

Tak především ničí a rozpouští škodliviny v těle, čistí krev, tvoří nová krevní tělíska, posiluje nervy, hojí žaludeční vředy, rozpouští kyselinu močovou a neutralizuje ji, posiluje a vyživuje vlasy, pomáhá při únavě a vyčerpanosti, je vhodná při chudokrevnosti, pomáhá při léčbě revmatismu a dny, snižuje hladinu cukru v krvi, zevně se používá na ekzémy a špatně se hojící rány … když tedy víme, jak moc je našemu tělu prospěšná, je třeba zde uvést jak ji tedy využít.

 

Pět nejčastějších způsobů využití kopřivy:

  • Skvěle se hodí do jídel jako důležitá ingredience, nasušené kopřivy rozemleté na prášek, skvělá součást bylinkového koření
  • Výluhy a čaje z kopřivy slouží jako podpůrný léčivý prostředek při mnoha nemocech, při detoxikaci organismu, ale i jako prevence, zbavíte se například díky ní kašle a zahlenění
  • Různé výrobky z kopřiv slouží ke koupání, kopřivová lázeň působí příznivě na kůži, jako vlasový balzám, nebo šampón, je kopřiva přímo zázračná
  • Masti z kopřiv jsou vhodné na bolavé klouby, revma, ale také na lidskou kůži
  • Jako hnojivo na zahradě, hlavně v kompostech udělá také kus práce, výživná zálivka z kopřiv (jícha) pak pomáhá na jaře aktivovat půdní mikroorganismy.
 

Využití kopřivy v kuchyni

Jak bylo napsáno v úvodu, kopřiva je skvělá bylinka vhodná také do pokrmů. Kromě špenátu se přidává do masových nádivek, skvělá je v sekané, také se z ní dá připravit bylinková polévka. Chutná dobře i v těstech na bramboráky či lívance. Z kopřiv se dají připravit kromě čajů i různé mléčné koktejly, sirupy a limonády. Ke konzumaci sbíráme jen mladé kopřivy, nejlepší jsou vrchní části mladých kopřiv tak 5-6 cm dlouhé. Většinou je nejdříve spaříme horkou vodou a pak po okapání nakrájíme nadrobno a dále použijeme dle příslušných receptur.

 

Slovo závěrem

Snad jsme vám tímto článkem dostatečně ukázali, že kopřiva není jen nežádoucí plevel na zahrádkách, otravná rostlina na lesních cestách, ale že je to také, velmi našemu zdraví prospěšná bylina, kterou by jsem měli sbírat a hojně využívat! Někde jsem vyčetl, že léčí pouze ta kopřiva, která je sbíraná do 15. května, no tak hurá na ni, ať to letos neprošvihnete!

Autor: ReceptyOnLine.cz

 

Recepty z kopřiv:

Kopřivové lívance, Kopřivový špenát, Kopřivová nádivka, Kopřivové bramboráky,

Kaše z kopřiv, Jarní sekaná s kopřivami, Ruská polévka z kopřiv, Kopřivový sirup,

Kopřivový čaj z lístků mladých kopřiv

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Historický a unikátní snímek tvarůžkového průkopníka slaví 115 let

Před 115 lety byla pořízena první historická fotografie, která zachytila Aloise Wesselse a jeho zaměstnance při výrobě tvarůžků v Lošticích. Tento snímek, pořízený na dvoře domu č. 57 na ulici Palackého, připomíná nejen dlouhou tvarůžkovou historii, ale i trvalou spojitost s místem, kde výroba Olomouckých tvarůžků dodnes probíhá.

číst dále ...

Nesnězeno začalo spolupracovat s Perfect Canteen Filipa Sajlera. Udržitelná restaurace pro firemní zákazníky tak nabízí svá menu i široké veřejnosti

Platforma Nesnězeno, která bojuje proti plýtvání potravinami a umožňuje záchranu jídel z obchodů či restaurací, se spojila s Perfect Canteen. Síť podniků známého šéfkuchaře Filipa Sailera se specializuje na inovativní koncept firemního stravování s důrazem na ekologii a trvalou udržitelnost. Na platformě nově nabízí přebytky jídel, která jsou určena právě firemním zákazníkům. Spolupráce odstartovala 2. září a zahrnuje vybrané kantýny v Praze a Brně.

číst dále ...

Kašel a rýmy už klepou na dveře. Připravte se na podzimní vlnu nachlazení

Začátek školního roku a návrat do pracovního kolotoče přináší i první várku nejrůznějších viróz. Důvody? Obnovení školních a pracovních kolektivů, kde si viry libují, ale také zvýšený stres oslabující náš imunitní systém. Tomu přitom můžeme v boji s nemocemi pomoci – třeba vyváženým jídelníčkem. Jaké potraviny by v něm neměly chybět?

číst dále ...

„KOKIS“ – originální pochoutka z daleké Srí Lanky

Mistr cukrář a ambasador AHMAD TEA Josef Maršálek v létě navštívil dalekou Srí Lanku, odkud si kromě nezapomenutelných zážitků z návštěvy čajových plantáží, továrny na čaj, či setkání s čajovým someliérem, dovezl také řadu originálních receptů. Tradiční srílanské sušenky „KOKIS“ podávané výhradně k čaji jsou jedním z nich.

číst dále ...

Kouzlo společného stolování aneb jak nás jídlo spojuje

Důvod k oslavě si můžeme najít každý den. A nemusí se hned jednat o tradiční akce jako jsou narozeninové oslavy, svatby, nebo třeba baby showers. Ale co mají všechny tyhle akce společného? Přeci jídlo! Jak jinak obohatit společně strávený čas než dobrým jídlem a s těmi, které máme rádi? Málo věcí nás dokáže spojit tak jednoduše jako společná večeře plná dobré nálady a dobrého jídla. Vždyť se říká, že láska prochází žaludkem – a na tom určitě něco bude! Ať už se tedy sejdete s rodinou nebo přáteli, společné stolování je skvělý způsob, jak si užít čas s blízkými. V Americe si tohle uvědomují, a proto si vytvořili už v 30. letech tradici, díky které mají vždycky důvod se scházet, povídat si a sbližovat se, a u toho si samozřejmě dopřát dobré jídlo – seznamte se s tradicí zvanou potluck.

číst dále ...

Jak si připravit skvělé domácí listové těsto

Listové těsto je základní součástí mnoha klasických i moderních receptů, které jsou typické svou lehkostí, křehkostí a vícevrstvou strukturou. Tento kulinářský unikát, který vzniká z jednoduchých surovin, je výsledkem pečlivé techniky a trpělivosti. V čem tkví jádro úspěchu?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.