REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kopřiva pálí, ale také lečí a skvěle chutná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kopřiva dvoudomá je celá léčivá, přes stonky a listy až po květ. Obsahuje histamin, kyselinu mravenčí, acetylcholin, serotonin, četné minerály včetně oxidu křemičitého, vitamíny A, B, C a taniny. Má své uplatnění také v kuchyni. Z kopřiv si můžeme připravit polévku, hodí se do nádivek, mletých mas, dá se také podusit a podávat jako špenát …


Podle pověsti ji přinesli do Evropy Césarovi vojáci, protože se chtěli při jejich tažení šleháním zahřívat, když jim bude v zimních měsících zima. No nevím, připadá mě to dost drastické, ale je pravda, že šviháním kopřivami se v minulosti lidé snažili bojovat proti artritidě a revmatismu, tak třeba na té povídačce o vojácích slavného Cézara přeci něco je.

 

Teď trochu odborného popisu:

Kopřiva je bylina s vytrvalým plazivým oddenkem, až metr a půl vysoká, s listy vstřícnými, hrubě pilovanými, vejčitými. Na lodyze a listech jsou křehké chloupky naplněné ostrou šťávou – kyselinou mravenčí, která dráždí kůži a způsobuje puchýře.

Kopřiva obsahuje především draslík, síru, železo, mangan, chlór, hořčík, třísloviny, křemičitany, chlorofyl, karotenoidy, flavonoidy, vitamin B2, vitamin C, kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou a křemičitou.

 

A proč tedy sbírat kopřivy? Jaké má vlastně kopřiva účinky na náš organismus?

Tak především ničí a rozpouští škodliviny v těle, čistí krev, tvoří nová krevní tělíska, posiluje nervy, hojí žaludeční vředy, rozpouští kyselinu močovou a neutralizuje ji, posiluje a vyživuje vlasy, pomáhá při únavě a vyčerpanosti, je vhodná při chudokrevnosti, pomáhá při léčbě revmatismu a dny, snižuje hladinu cukru v krvi, zevně se používá na ekzémy a špatně se hojící rány … když tedy víme, jak moc je našemu tělu prospěšná, je třeba zde uvést jak ji tedy využít.

 

Pět nejčastějších způsobů využití kopřivy:

  • Skvěle se hodí do jídel jako důležitá ingredience, nasušené kopřivy rozemleté na prášek, skvělá součást bylinkového koření
  • Výluhy a čaje z kopřivy slouží jako podpůrný léčivý prostředek při mnoha nemocech, při detoxikaci organismu, ale i jako prevence, zbavíte se například díky ní kašle a zahlenění
  • Různé výrobky z kopřiv slouží ke koupání, kopřivová lázeň působí příznivě na kůži, jako vlasový balzám, nebo šampón, je kopřiva přímo zázračná
  • Masti z kopřiv jsou vhodné na bolavé klouby, revma, ale také na lidskou kůži
  • Jako hnojivo na zahradě, hlavně v kompostech udělá také kus práce, výživná zálivka z kopřiv (jícha) pak pomáhá na jaře aktivovat půdní mikroorganismy.
 

Využití kopřivy v kuchyni

Jak bylo napsáno v úvodu, kopřiva je skvělá bylinka vhodná také do pokrmů. Kromě špenátu se přidává do masových nádivek, skvělá je v sekané, také se z ní dá připravit bylinková polévka. Chutná dobře i v těstech na bramboráky či lívance. Z kopřiv se dají připravit kromě čajů i různé mléčné koktejly, sirupy a limonády. Ke konzumaci sbíráme jen mladé kopřivy, nejlepší jsou vrchní části mladých kopřiv tak 5-6 cm dlouhé. Většinou je nejdříve spaříme horkou vodou a pak po okapání nakrájíme nadrobno a dále použijeme dle příslušných receptur.

 

Slovo závěrem

Snad jsme vám tímto článkem dostatečně ukázali, že kopřiva není jen nežádoucí plevel na zahrádkách, otravná rostlina na lesních cestách, ale že je to také, velmi našemu zdraví prospěšná bylina, kterou by jsem měli sbírat a hojně využívat! Někde jsem vyčetl, že léčí pouze ta kopřiva, která je sbíraná do 15. května, no tak hurá na ni, ať to letos neprošvihnete!

Autor: ReceptyOnLine.cz

 

Recepty z kopřiv:

Kopřivové lívance, Kopřivový špenát, Kopřivová nádivka, Kopřivové bramboráky,

Kaše z kopřiv, Jarní sekaná s kopřivami, Ruská polévka z kopřiv, Kopřivový sirup,

Kopřivový čaj z lístků mladých kopřiv

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy