REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kopřiva pálí, ale také lečí a skvěle chutná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kopřiva dvoudomá je celá léčivá, přes stonky a listy až po květ. Obsahuje histamin, kyselinu mravenčí, acetylcholin, serotonin, četné minerály včetně oxidu křemičitého, vitamíny A, B, C a taniny. Má své uplatnění také v kuchyni. Z kopřiv si můžeme připravit polévku, hodí se do nádivek, mletých mas, dá se také podusit a podávat jako špenát …


Podle pověsti ji přinesli do Evropy Césarovi vojáci, protože se chtěli při jejich tažení šleháním zahřívat, když jim bude v zimních měsících zima. No nevím, připadá mě to dost drastické, ale je pravda, že šviháním kopřivami se v minulosti lidé snažili bojovat proti artritidě a revmatismu, tak třeba na té povídačce o vojácích slavného Cézara přeci něco je.

 

Teď trochu odborného popisu:

Kopřiva je bylina s vytrvalým plazivým oddenkem, až metr a půl vysoká, s listy vstřícnými, hrubě pilovanými, vejčitými. Na lodyze a listech jsou křehké chloupky naplněné ostrou šťávou – kyselinou mravenčí, která dráždí kůži a způsobuje puchýře.

Kopřiva obsahuje především draslík, síru, železo, mangan, chlór, hořčík, třísloviny, křemičitany, chlorofyl, karotenoidy, flavonoidy, vitamin B2, vitamin C, kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou a křemičitou.

 

A proč tedy sbírat kopřivy? Jaké má vlastně kopřiva účinky na náš organismus?

Tak především ničí a rozpouští škodliviny v těle, čistí krev, tvoří nová krevní tělíska, posiluje nervy, hojí žaludeční vředy, rozpouští kyselinu močovou a neutralizuje ji, posiluje a vyživuje vlasy, pomáhá při únavě a vyčerpanosti, je vhodná při chudokrevnosti, pomáhá při léčbě revmatismu a dny, snižuje hladinu cukru v krvi, zevně se používá na ekzémy a špatně se hojící rány … když tedy víme, jak moc je našemu tělu prospěšná, je třeba zde uvést jak ji tedy využít.

 

Pět nejčastějších způsobů využití kopřivy:

  • Skvěle se hodí do jídel jako důležitá ingredience, nasušené kopřivy rozemleté na prášek, skvělá součást bylinkového koření
  • Výluhy a čaje z kopřivy slouží jako podpůrný léčivý prostředek při mnoha nemocech, při detoxikaci organismu, ale i jako prevence, zbavíte se například díky ní kašle a zahlenění
  • Různé výrobky z kopřiv slouží ke koupání, kopřivová lázeň působí příznivě na kůži, jako vlasový balzám, nebo šampón, je kopřiva přímo zázračná
  • Masti z kopřiv jsou vhodné na bolavé klouby, revma, ale také na lidskou kůži
  • Jako hnojivo na zahradě, hlavně v kompostech udělá také kus práce, výživná zálivka z kopřiv (jícha) pak pomáhá na jaře aktivovat půdní mikroorganismy.
 

Využití kopřivy v kuchyni

Jak bylo napsáno v úvodu, kopřiva je skvělá bylinka vhodná také do pokrmů. Kromě špenátu se přidává do masových nádivek, skvělá je v sekané, také se z ní dá připravit bylinková polévka. Chutná dobře i v těstech na bramboráky či lívance. Z kopřiv se dají připravit kromě čajů i různé mléčné koktejly, sirupy a limonády. Ke konzumaci sbíráme jen mladé kopřivy, nejlepší jsou vrchní části mladých kopřiv tak 5-6 cm dlouhé. Většinou je nejdříve spaříme horkou vodou a pak po okapání nakrájíme nadrobno a dále použijeme dle příslušných receptur.

 

Slovo závěrem

Snad jsme vám tímto článkem dostatečně ukázali, že kopřiva není jen nežádoucí plevel na zahrádkách, otravná rostlina na lesních cestách, ale že je to také, velmi našemu zdraví prospěšná bylina, kterou by jsem měli sbírat a hojně využívat! Někde jsem vyčetl, že léčí pouze ta kopřiva, která je sbíraná do 15. května, no tak hurá na ni, ať to letos neprošvihnete!

Autor: ReceptyOnLine.cz

 

Recepty z kopřiv:

Kopřivové lívance, Kopřivový špenát, Kopřivová nádivka, Kopřivové bramboráky,

Kaše z kopřiv, Jarní sekaná s kopřivami, Ruská polévka z kopřiv, Kopřivový sirup,

Kopřivový čaj z lístků mladých kopřiv

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy