REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kotvičník zemní – bylinka nejen pro muže

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kotvičník zemní – latinsky: Tribulus terestris, je bylinka, jejíž pěstování se v posledních letech hojně rozšířilo i v Čechách. Má blahodárné účinky na zvyšování testosteronu a proto se mu někdy říká přírodní Viagra. A není divu, zvyšuje totiž hladinu testosteronu, při pravidelném užívání, až o 30 %. Dále zvyšuje libido a podporuje rychlejší růst svalové hmoty. Proto přípravky z kotvičníku používají i kulturisté.


Tato bylinka pochází z Asie, znali ji už ve staré Číně, Japonsku, Indii, dostala se i do antického Řecka, kde měla své místo v tradiční medicíně.

Kotvičník je jednoletá, poléhavá bylinka z čeledi kacibovitých, lodyha je se pne po zemi, má malé vstřícné řapíkaté listy kopinatého tvaru. Květ je složený z pěti žlutých plátků, plodem jsou nepravidelně kulaté tvrdé obaly s ostrými ostny, kde jsou uložena semena.

 

Kotvičník zemní – Tribulus terestris…

 

Květen je doba, kdy se semena kotvičníku vysévají. Nejlepší je předpěstování kotvičníku před vysazením na stanoviště. Semena kotvičníku, musí projít takzvanou stratifikací, dozrávání semen, musí projít podmínkami jako v přírodě, před výsevem je dobré semena na měsíc dát v sáčku do mrazáku a potom teprve nasít.

Semena na 2 dny namočí do vody, čímž urychlíme jejich klíčení, pak semena vložíme 1 cm hluboko do květináčů a běžného substrátu, tam vyklíčí během 14 dnů.

Vzrostlé rostlinky vyséváme na stanoviště koncem května. Na půdu je kotvičník nenáročný i na zálivku. Vyhovují mu slunná, lehká, písčitá, či hlinito – písčitá stanoviště. Po výsevu na stanoviště do sponu 20 x 20 cm je vhodná první zálivka s přípravkem proti houbovým chorobám. Mladé rostlinky kotvičníku jsou totiž náchylné k houbovým chorobám. Při teplém létu s minimem zálivky roste kotvičník velmi rychle (nesvědčí mu chladné a deštivé počasí). Stříhá se postupně nať s plody, která se suší běžným způsobem, ve stínu na suchém, vzdušném místě.

 

Sazenice kotvičníku…

 

Usušená nať i s plody se nastříhá na malé kousky a můžeme z ní připravit čaj, odvar, naložením do lihu pak také tinkturu. Plody se semeny, které zůstanou na stanovišti, většinou příští rok vyklíčí, nemusíme proto připravovat nové sazenice. Semena v zemi projdou stratifikací bez pomoci a zásahu zahrádkáře.

Sazenice kotvičníku nemusíme pracně předpěstovávat, dnes je lze koupit, jsou zahradnictví i e-shopy, která právě sazenice kotvičníku nabízejí, rovněž také přípravky z kotvičníku.

 

Sklizené rostliny kotvičníku…

 

Kromě zvyšování libida a růstu svalové hmoty, působí kotvičník blahodárně na regeneraci organismu, napomáhá k zvýšení fyzického výkonu, je vhodný při hypertrofii prostaty, vhodný při mužské neplodnosti, k léčbě zvýšeného cholesterolu, působí jako antisklerotikum, působí močopudně, zlepšuje náladu. Podobně působí i u žen, u mužů zvyšuje testosteron, u žen zvyšuje hladinu estrogenů.

Kotvičník by neměli konzumovat osoby mladší 18 let, kojící a těhotné ženy. Kontraindikace a interakce s jinými léčivy nebyly dosud objeveny. Ve světě se kotvičník pěstuje běžně a využívá ve farmaceutickém průmyslu. Tento životabudič opravdu stojí za vyzkoušení.

 

Usušený kotvičník pro další použití, vlevo plody kotvičníku…

 

Další zajímavé bylinky, vhodné nejen k vaření, najdete v naší encyklopedii bylinek zde: Bylinky, koření a kořenící směsi

Text i foto: D. M.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!

číst dále ...

Vaření s dětmi: Proč je důležité zapojovat děti už od útlého věku a co všechno je díky tomu naučíme?

Zapojte své nejmenší do přípravy snídaní, obědů i večeří. Je to nejen nová výzva, ale také cenná aktivita, díky které si děti už v mládí osvojí řadu důležitých dovedností. A co víc, naučíte je jíst zdravě a vyváženě. Vaření je základní dovedností, kterou si děti ponesou i do dospělosti. Pomáhá jim rozumět potravinám, výživě a základním dovednostem v kuchyni. Kromě toho se učí matematiku a vědu při měření ingrediencí a při hlídání teploty a času. Malí pomocníci také rozvíjejí své jemné a hrubé motorické dovednosti při krájení, míchání, tvarování a přípravě jídel. Tyto dovednosti jsou zásadní pro koordinaci ruky a oka.

číst dále ...

Tradiční, ale přesto moderní. Těchto pět odrůd vína patří mezi naši nesmrtelnou klasiku, která ale pořád překvapuje

Odměňujete se víkendem na jižní Moravě nebo ve vinařských Čechách, kde si můžete dopřát svěží víno z místního vinařství? Případně máte svůj večerní rituál se sklenkou našeho vína? A pochutnáváte si spíše na módních výstřelcích, nebo vsázíte na klasiku tradičních odrůd, z kterých však naši šikovní vinaři dokáží vytvořit trendy zázraky? Nejste si jisti, které ty tradiční odrůdy vlastně jsou? Pojďme si je představit.

číst dále ...

Zázračná červená řepa

Červená řepa získává v současné české kuchyni stále větší oblibu. Někomu ji však v mládí neznechutili. Za socialismu, ve školní jídelně, bývala často jako jediná příloha ke školním obědům. Nejvíce je oblíbená v Polsku, na Ukrajině, ale také Rusku a Bělorusku a pobaltských státech. Bez červené řepy klasický boršč prostě neuděláte. Oblibu si získala i jako známý prostředek k posílení imunitního systému a bohatá zásobárna přírodních látek, bránících, kromě jiného, vzniku rakoviny. Zatím se to však bezpečně nepodařilo prokázat, jak tvrdí lidová léčitelství v mnoha státech bývalého východního bloku.

číst dále ...

Žlutá řepa

Při vyslovení slova řepa nás hned napadne červená řepa, řepa cukrovka, nebo krmná řepa. V posledních letech se však objevuje v řetězcích a na farmářských trzích, na zahrádkách u drobných pěstitelů žlutá řepa, někdy nazývaná také zlatá řepa. Není tak běžná jako její příbuzná červená řepa, má ale řadu předností. Je jemnější a sladší, při vaření pak nepouští červenou šťávu, nezbarví vám nádobí, ruce ani oblečení, kuchyň a ani vaše děti.

číst dále ...

Olivy: Španělský klenot i zdravá delikatesa

Olivy jsou jedním z nejcharakterističtějších pokrmů středomořské kuchyně a postupem času si našly své místo i v českých domácnostech. Tyto malé kulaté plody jsou nejen lahodným doplňkem spousty jídel, ale také mají mnoho zdravotních benefitů.

číst dále ...

Chcete si upéct domácí chléb? Nebojte se kombinovat mouky, poradíme jak

Znáte ten pocit, když dostanete chuť na čerstvý křupavý chléb, ale není, kam si pro něj zrovna doběhnout? Právě v tu chvíli přichází na řadu chlebové směsi, které jsou vyladěné do posledního zrnka mouky a můžete je snadno vytáhnout ze skříně. A pokud zrovna žádnou chlebovou směs doma nemáte, můžete si mouky na domácí chléb samozřejmě nakombinovat i sami podle své chuti a požadavků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy