REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kotvičník zemní – bylinka nejen pro muže

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kotvičník zemní – latinsky: Tribulus terestris, je bylinka, jejíž pěstování se v posledních letech hojně rozšířilo i v Čechách. Má blahodárné účinky na zvyšování testosteronu a proto se mu někdy říká přírodní Viagra. A není divu, zvyšuje totiž hladinu testosteronu, při pravidelném užívání, až o 30 %. Dále zvyšuje libido a podporuje rychlejší růst svalové hmoty. Proto přípravky z kotvičníku používají i kulturisté.


Tato bylinka pochází z Asie, znali ji už ve staré Číně, Japonsku, Indii, dostala se i do antického Řecka, kde měla své místo v tradiční medicíně.

Kotvičník je jednoletá, poléhavá bylinka z čeledi kacibovitých, lodyha je se pne po zemi, má malé vstřícné řapíkaté listy kopinatého tvaru. Květ je složený z pěti žlutých plátků, plodem jsou nepravidelně kulaté tvrdé obaly s ostrými ostny, kde jsou uložena semena.

 

Kotvičník zemní – Tribulus terestris…

 

Květen je doba, kdy se semena kotvičníku vysévají. Nejlepší je předpěstování kotvičníku před vysazením na stanoviště. Semena kotvičníku, musí projít takzvanou stratifikací, dozrávání semen, musí projít podmínkami jako v přírodě, před výsevem je dobré semena na měsíc dát v sáčku do mrazáku a potom teprve nasít.

Semena na 2 dny namočí do vody, čímž urychlíme jejich klíčení, pak semena vložíme 1 cm hluboko do květináčů a běžného substrátu, tam vyklíčí během 14 dnů.

Vzrostlé rostlinky vyséváme na stanoviště koncem května. Na půdu je kotvičník nenáročný i na zálivku. Vyhovují mu slunná, lehká, písčitá, či hlinito – písčitá stanoviště. Po výsevu na stanoviště do sponu 20 x 20 cm je vhodná první zálivka s přípravkem proti houbovým chorobám. Mladé rostlinky kotvičníku jsou totiž náchylné k houbovým chorobám. Při teplém létu s minimem zálivky roste kotvičník velmi rychle (nesvědčí mu chladné a deštivé počasí). Stříhá se postupně nať s plody, která se suší běžným způsobem, ve stínu na suchém, vzdušném místě.

 

Sazenice kotvičníku…

 

Usušená nať i s plody se nastříhá na malé kousky a můžeme z ní připravit čaj, odvar, naložením do lihu pak také tinkturu. Plody se semeny, které zůstanou na stanovišti, většinou příští rok vyklíčí, nemusíme proto připravovat nové sazenice. Semena v zemi projdou stratifikací bez pomoci a zásahu zahrádkáře.

Sazenice kotvičníku nemusíme pracně předpěstovávat, dnes je lze koupit, jsou zahradnictví i e-shopy, která právě sazenice kotvičníku nabízejí, rovněž také přípravky z kotvičníku.

 

Sklizené rostliny kotvičníku…

 

Kromě zvyšování libida a růstu svalové hmoty, působí kotvičník blahodárně na regeneraci organismu, napomáhá k zvýšení fyzického výkonu, je vhodný při hypertrofii prostaty, vhodný při mužské neplodnosti, k léčbě zvýšeného cholesterolu, působí jako antisklerotikum, působí močopudně, zlepšuje náladu. Podobně působí i u žen, u mužů zvyšuje testosteron, u žen zvyšuje hladinu estrogenů.

Kotvičník by neměli konzumovat osoby mladší 18 let, kojící a těhotné ženy. Kontraindikace a interakce s jinými léčivy nebyly dosud objeveny. Ve světě se kotvičník pěstuje běžně a využívá ve farmaceutickém průmyslu. Tento životabudič opravdu stojí za vyzkoušení.

 

Usušený kotvičník pro další použití, vlevo plody kotvičníku…

 

Další zajímavé bylinky, vhodné nejen k vaření, najdete v naší encyklopedii bylinek zde: Bylinky, koření a kořenící směsi

Text i foto: D. M.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Skvělá italská pizza v domácích podmínkách? Jde to – klíčem je mouka, vysoká teplota v troubě a ingredience bez kompromisů

Když se řekne pizza, mnohým z nás se pravděpodobně vybaví vůně čerstvě upečeného křupavého těsta, lahodná rajčatová omáčka a bohatá vrstva rozpuštěného sýra. Tento kulinářský skvost, který se zrodil v Itálii, si získal srdce gurmánů po celém světě. A co když vám řekneme, že tajemství dokonalé domácí pizzy není jen v Itálii, ale i ve vašich rukou a ve správné volbě ingrediencí?

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Inspirace na zpracování a uchování zeleninové úrody

Období zpracování úrody je tady, nemusíte se ale omezovat pouze na zpracování ovoce a výrobu džemů. Když má sezónu vaše oblíbená zelenina a všude je jí dostatek za dobrou cenu, využijte toho. Ať už máte plody z vlastní zahrádky, nebo si je koupíte na trhu, je to chytrý způsob, jak si zajistit zdroj zeleniny v zimních měsících. Jak na to vám poradí lektorka zdravého vaření Ing. Kamila Metzová.

číst dále ...

Houbaři mají žně

Letošní sezóna hub, díky srážkám a teplým nocím je o měsíc posunutá. Bližším nahlédnutí do našich lesů tak zjistíte, že houbaři z většiny území ČR nosí plné koše. Nejlépe jsou na tom houbaři v okolí Brna a Zlína, kde byly opravdu nadprůměrné srážky. Úlovky ale nosí houbaři i z Jižních Čech, místy rostou také v Severních Čechách, Středních Čechách a v Západních Čechách, slabší je zatím například růst hub v Pardubickém kraji.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.