REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kostival

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vytrvalá, chlupatá, až 140 cm vysoká bylina. Kvate v květnu až červenci. Sbírá se zejména kořen, méně list.


Latinský název: Symphytum officinale

Lidově: Hadí mord

Roste na mokrých loukách, na mezích polí, ve vlhkých příkopech a podél potoků. Obsahuje slizové látky, třísloviny, silice,  alkaloidy symphytocynoglossin a jeho štěpný produkt konsolicin, intermedin a acetylintermedin, glykosid konsolidin, allantoin, asparagin, symphytyn, echimidin, laziokarpin, metylpyronin, lykopsanin, acetyllykopsamin, škrob, triterpeny, aminokyseliny, pryskyřice, cholin …

Kořen se sbírá na jaře před začátkem vegetace nebo na podzim (září, říjen), přednostně se užívá čerstvý, lze jej uskladnit v písku podobně jako mrkev nebo křen. Možno jej ale i sušit a to po omytí a rozpůlení na slunci nebo při umělém sušení za teplot do 45 °C.

Mírní bolesti způsobené vředovou chorobou trávicího trakru. Nadbytek kostivalu zatěžuje játra.

Příprava čaje z kořenů:

Dvě čajové lžičky nadrobno nařezaného kořene vyluhujeme v 1/2 litru studené vody přes noc, ráno jen zahřejeme a scedíme. Pijeme po doušcích.

Míchaný čaj při žaludečních vředech:

  • 100 g kostivalu
  • 50 g měsíčku lékařského
  • 50 g truskavce ptačího

Vrchovatou čajovou lžičku směsi na 1/4 litru vody spaříme a necháme vyluhovat 3 minuty. Denně pijeme tři až čtyři šálky po doušcích.

Víno z kostivalu:

2-5  ks čerstvých, umytých kořenů, nadrobno nařezaných, vyluhujeme 5-6 týdnů v litru přírodního bílého vína. Je to skvělý lék při chorobách plic.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy