REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Denivky v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Denivky (Hemerocallis) jsou vytrvalé květiny z čeledi asfodelovité (Aspohodelaceae). Jsou velmi podobné liliím, ovšem na rozdíl, od lilií je tato květina jedlá. V asijské ale i francouzské a orientální kuchyni se běžně konzumují uzavřené i rozvité květy denivek, ale i mladé lístky a hlízy. Uzavřené květy uvařené v páře se považují za delikatesu, mají jemnou chuť, která se dá přirovnat mladému hrášku bez moučné chuti.


Další využití květů je podušení s ostatními surovinami. Hodí se také do různých asijských směsí, nebo se podušenými květy zdobí na talíři plátky masa. Denivky jsou i častá surovina v asijských polévkách. Květy denivek se nejen tepelně upravují, ale velice chutné jsou také syrové. Často se plní rozličnými náplněmi. Mladé lístky se nasekané přidávají do salátů. I mladé drobné hlízy se konzumují buď syrové, chutí pak připomínající ořechy, starší mohutnější hlízy se pak většinou povaří 10 minut ve vodě, také mají zajímavou chuť.

 

 

Denivek je více druhů, nejčastěji se vyskytuje na českých zahrádkách denivka plavá – Hemerocallis fulva.

Denivky na stvolu nesou desítky květů a kvetou pomalu celé léto. Možná i vy máte tuto zajímavou květinu na své zahrádce a o její jedlosti jste neměli ani potuchy. Opravdu stojí za vyzkoušení, právě nyní je čas květu denivek.

Mimo jiné denivka má i léčivé účinky, obsahuje karotenoidy s antioxidačními účinky.

 

Recepty v naší databázi s denivkou:

Květy denivky vařené v páře, Kuřecí kousky s denivkou a houbami, Kuřecí plátky s denivkou

Text i foto D. M.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy