REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnekové výhonky – využití v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vření - neobvyklé ingredience v kuchniV červnu začíná kvést česnek a na jeho vrcholu se objevuje květenství, které se zaštipuje, aby česnek nevykvetl. Květenství tvoří malá pacibulka a zelený dlouhý výhonek. Výhonky i pacibulky se dají využít v kuchyni jako chutná delikatesa. Výhonky mají jemnou, česnekovou chuť a jejich využití v kuchyni je poměrně všestranné.


Škola vaření - neobvyklé ingredience v kuchyni

Několik let se česnekové výhonky objevují i u nás na farmářských trzích a v některých specializovaných prodejnách, ovšem českým zahrádkářům rostou i na zahádce.

Výhonky jsou skvělé v čínské kuchyni, kde například nahradí bambusové výhonky, nebo mladé fazolky. Velmi chutné jsou do salátů, ale i do gulášů, různých směsí, nebo samotné, opečené, podávané jako netradiční příloha.

Škola vaření - neobvyklé ingredience v kuchyni

Zpracování čenekových výhonků

Odkrojené pacibulky dáme stranou a zelené výhonky nakrájíme na 3-5 cm velké kousky. Nakrájené výhonky je vhodné před úpravou důkladně omýt a potom blanšírovat ve vroucí vodě 1-2 minuty, déle ne, ztratily by česnekovou chuť. Takto upravené výhonky použijeme v kuchyni podle vlastního uvážení, či daných receptur.

Škola vaření - neobvyklé ingredience v kuchyni

Skladování, či jiné uchování výhonků

Blanšírované a okapané výhonky můžeme zamrazit v mikrotenových sáčcích, nebo plastových uzavíratelných obalech. Nejvhodnější jsou porce po 200-300 g. Zmrazené výhonky využijeme v zimě, do vařených, dušených, či smažených pokrmů se přidávají ještě zmražené, podobně jako zamražená zelenina.

Omyté a pokrájené čerstvé výhonky můžeme také zavařit do sladkokyselého nálevu na okurky nebo nálevu, který máme osvědčený. Tady není potřeba výhonky blanšírovat vkládáme do skleniček pokrájené čerstvé. Využití je jako příloha k pokrmům, na dušené masové směsi, saláty atd.

Škola vření - neobvyklé ingredience v kuchni

Pacibulky a jejich použití v kuchyni

Ano, pacibulky se také využívají! Lze je umlít, promíchat se solí, napěchovat do skleniček, takto připravenou pastu pak používáme k ochucení pokrmů, všude tam, kde se v receptech přidává klasický česnek, tedy například do polévek, gulášů, omáček, bramboráků atd. Pasta z pacibulek je výborná i na potírání grilovaného masa nebo zeleniny. Jemnost pasty můžeme vylepšit lžíci oleje.

Tak, jestli jste ještě česnek na zahradě nezaštípali, doufáme, že jste v tomto článku našli dostatek inspirace na využití zdravých pikantních česnekových výhonků a nebudete je nadále vyhazovat. Já je s úspěchem používáme v kuchyni již pěknou řádku let!

Text i foto: D. Marounek

Recepty z výhonků česneku:

Česnekové výhonky jako přílohaNakládané česnekové výhonky,

Čínská směs s česnekovými výhonky, Gratinovaný bílý chřest

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy