REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnekové výhonky – využití v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vření - neobvyklé ingredience v kuchniV červnu začíná kvést česnek a na jeho vrcholu se objevuje květenství, které se zaštipuje, aby česnek nevykvetl. Květenství tvoří malá pacibulka a zelený dlouhý výhonek. Výhonky i pacibulky se dají využít v kuchyni jako chutná delikatesa. Výhonky mají jemnou, česnekovou chuť a jejich využití v kuchyni je poměrně všestranné.


Škola vaření - neobvyklé ingredience v kuchyni

Několik let se česnekové výhonky objevují i u nás na farmářských trzích a v některých specializovaných prodejnách, ovšem českým zahrádkářům rostou i na zahádce.

Výhonky jsou skvělé v čínské kuchyni, kde například nahradí bambusové výhonky, nebo mladé fazolky. Velmi chutné jsou do salátů, ale i do gulášů, různých směsí, nebo samotné, opečené, podávané jako netradiční příloha.

Škola vaření - neobvyklé ingredience v kuchyni

Zpracování čenekových výhonků

Odkrojené pacibulky dáme stranou a zelené výhonky nakrájíme na 3-5 cm velké kousky. Nakrájené výhonky je vhodné před úpravou důkladně omýt a potom blanšírovat ve vroucí vodě 1-2 minuty, déle ne, ztratily by česnekovou chuť. Takto upravené výhonky použijeme v kuchyni podle vlastního uvážení, či daných receptur.

Škola vaření - neobvyklé ingredience v kuchyni

Skladování, či jiné uchování výhonků

Blanšírované a okapané výhonky můžeme zamrazit v mikrotenových sáčcích, nebo plastových uzavíratelných obalech. Nejvhodnější jsou porce po 200-300 g. Zmrazené výhonky využijeme v zimě, do vařených, dušených, či smažených pokrmů se přidávají ještě zmražené, podobně jako zamražená zelenina.

Omyté a pokrájené čerstvé výhonky můžeme také zavařit do sladkokyselého nálevu na okurky nebo nálevu, který máme osvědčený. Tady není potřeba výhonky blanšírovat vkládáme do skleniček pokrájené čerstvé. Využití je jako příloha k pokrmům, na dušené masové směsi, saláty atd.

Škola vření - neobvyklé ingredience v kuchni

Pacibulky a jejich použití v kuchyni

Ano, pacibulky se také využívají! Lze je umlít, promíchat se solí, napěchovat do skleniček, takto připravenou pastu pak používáme k ochucení pokrmů, všude tam, kde se v receptech přidává klasický česnek, tedy například do polévek, gulášů, omáček, bramboráků atd. Pasta z pacibulek je výborná i na potírání grilovaného masa nebo zeleniny. Jemnost pasty můžeme vylepšit lžíci oleje.

Tak, jestli jste ještě česnek na zahradě nezaštípali, doufáme, že jste v tomto článku našli dostatek inspirace na využití zdravých pikantních česnekových výhonků a nebudete je nadále vyhazovat. Já je s úspěchem používáme v kuchyni již pěknou řádku let!

Text i foto: D. Marounek

Recepty z výhonků česneku:

Česnekové výhonky jako přílohaNakládané česnekové výhonky,

Čínská směs s česnekovými výhonky, Gratinovaný bílý chřest

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy