REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnekové výhonky – využití v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V červnu začíná kvést česnek a na jeho vrcholu se objevuje květenství, které se zaštipuje, aby česnek nevykvetl. Květenství tvoří malá pacibulka a zelený dlouhý výhonek. Výhonky i pacibulky se dají využít v kuchyni jako chutná delikatesa. Výhonky mají jemnou, česnekovou chuť a jejich využití v kuchyni je poměrně všestranné.


 

Několik let se česnekové výhonky objevují i u nás na farmářských trzích a v některých specializovaných prodejnách, ovšem českým zahrádkářům rostou i na zahrádce.

 

 

Výhonky jsou skvělé v čínské kuchyni, kde například nahradí bambusové výhonky, nebo mladé fazolky. Velmi chutné jsou do salátů, ale i do gulášů, různých směsí, nebo samotné, opečené, podávané jako netradiční příloha.

 

 

 

Zpracování česnekových výhonků

Odkrojené pacibulky dáme stranou a zelené výhonky nakrájíme na 3-5 cm velké kousky. Nakrájené výhonky je vhodné před úpravou důkladně omýt a potom blanšírovat ve vroucí vodě 1-2 minuty, déle ne, ztratily by česnekovou chuť. Takto upravené výhonky použijeme v kuchyni podle vlastního uvážení, či daných receptur.

 

 

 

Skladování, či jiné uchování výhonků

Blanšírované a okapané výhonky můžeme zamrazit v mikrotenových sáčcích, nebo plastových uzavíratelných obalech. Nejvhodnější jsou porce po 200-300 g. Zmrazené výhonky využijeme v zimě, do vařených, dušených, či smažených pokrmů se přidávají ještě zmražené, podobně jako zamražená zelenina.

Omyté a pokrájené čerstvé výhonky můžeme také zavařit do sladkokyselého nálevu na okurky nebo nálevu, který máme osvědčený. Tady není potřeba výhonky blanšírovat vkládáme do skleniček pokrájené čerstvé. Využití je jako příloha k pokrmům, na dušené masové směsi, saláty atd.

 

 

Pacibulky a jejich použití v kuchyni

Ano, pacibulky se také využívají! Lze je umlít, promíchat se solí, napěchovat do skleniček, takto připravenou pastu pak používáme k ochucení pokrmů, všude tam, kde se v receptech přidává klasický česnek, tedy například do polévek, gulášů, omáček, bramboráků atd. Pasta z pacibulek je výborná i na potírání grilovaného masa nebo zeleniny. Jemnost pasty můžeme vylepšit lžíci oleje.

Tak, jestli jste ještě česnek na zahradě nezaštípali, doufáme, že jste v tomto článku našli dostatek inspirace na využití zdravých pikantních česnekových výhonků a nebudete je nadále vyhazovat. Já je s úspěchem používáme v kuchyni již pěknou řádku let!

Text i foto: D. Marounek

 

Recepty z výhonků česneku:

Česnekové výhonky jako přílohaNakládané česnekové výhonky,

Čínská směs s česnekovými výhonky, Gratinovaný bílý chřest

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy