REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sušení dřínků

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sušené dřínky můžeme například pomlít a použít jako koření na grilované či rožněné maso, do mletých masových směsí, nebo je můžeme například využít jako jednu z ingrediencí do pečených čajů. Ovšem nejčastěji sušené dřínky asi využijeme na přípravu klasického čaje a to tak, že usušené dřínky prostě zalijeme horkou vodou a necháme chvíli luhovat. Vzniklý čaj je vhodný při žaludečních potížích, při průjmech, působí proti horečce, snižuje bolest hlavy, také hladinu cukru, je zdroj fosforu a draslíku a především vitamínu C …. ale je toho mnohem a mnohem více!


Ingredience:
1 kg i vícedřínků
papír na pečení

Postup:
  1. Na sušení dřínky, tedy plody dřínu obecného, sbíráme těsně před dozráním, tedy v druhé polovině srpna, či na začátku září, záleží na počasí toho konkrétního roku
  2. Omyté, okapané dřínky rozložené na sítech vyložených papírem na pečení sušíme buď přímo v sušičce na ovoce, nebo v troubě s mírně pootevřenými dvířky, při teplotě kolem 50 °C, větší teplota dřínkám škodí, sušíme 5-8 hodin
  3. Usušené dřínky ještě necháme na sítech dosušit – vyschnout  při pokojové teplotě, pak je skladujeme v dóze nebo sklenici s víčkem na suchém a temném místě, nebo je ještě umeleme či podrtíme v hmoždíři a využijeme jako koření, to skladujeme stejně, jako nepomleté plody.
Doporučení:

Pokud chceme připravovat dřínkové koření, je třeba plody předem vypeckovat, aby jsme je pak bez problémů dokázali pomlít. Pro sušení dřínků na čaj není třeba je vypeckovávat.

Poznámka:

Recept k článku: Dřínky – plody dřínu obecného

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy