REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sušení šípků

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šípky obsahují takové množství vitamínu C, že za druhé světové války se šípky sbíraly v masovém měřítku k výrobě sirupu pro těhotné ženy a nemluvňata.


Ingredience:
1000 g a vícečerstvě natrhaných šípků
sušička nebo trouba
pečící papír

Postup:

Sušení v sušičce:
1. Nejdříve šípky důkladně omyjeme a zbavíme stopek a kališních lístků 2. Šípky sušíme v sušičce celé nebo nakrájené při teplotě kolem 70 °C a to do úplného ztvrdnutí.

Sušení v troubě:
1. Celé šípky, důkladně omyté a zbavené stopek a kališních listů, rozprostřeme na pečicí papír na plech
2. Při teplotě kolem 60-70 °C je sušíme v troubě s mírně otevřenými dvířky.

Doporučení:

Skladování: Usušené šípky dáme do bavlněného pytlíku a necháme nějaký dobu doschnouti na suchém, větraném místě. Dosušené je uložíme do uzavřené dózy a udržujeme v suchu. Neskladujeme více jak jeden rok!

Poznámka:

Pomalu sušené plody plesniví a ztrácejí důležité vitaminy a tím i své léčivé účinky, při teplotách vyšších než 80 °C snadno zhnědnou nebo se připálí!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy