Šípky zpracováváme nejlépe po prvních mrazících. Obsahují velké množství vitaminu C!
Ingredience:
1500 g | šípků |
500 g | jablek |
2 kg | cukru |
citrón | |
pektogel |
Postup:
1. Šípky očistíme, rozpůlíme a jádra a chloupky dobře vyškrábeme, pak šípky dobře vypereme
2. Vyprané šípky dáme do smaltové nebo kameninové nádoby, mírně podlijeme vodou a vaříme doměkka
3. Měkké šípky scedíme a rozemeleme nebo rozmixujeme
4. K čisté šípkové hmotě přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka, povaříme cca 5 minut a přidáme cukr, vaříme dalších 10 minut
5. Nakonec do hmoty přidáme citrónovou šťávu, pektogel, krátce povaříme a ihned nalijeme do horkých sklenic, které povážeme celofánem nebo lépe uzavřeme víčky.
PEKTOGEL je želírovací prostředek, dává pokrmům konzistenci a zvyšuje viskozitu řídkých potravin a potřebnou hustotu.