Krásně červené nebo oranžové šípky obsahují mnoho vitaminu C, dokonce více, než citrony nebo pomeranče! Zkuste si tedy uvařit výbornou, zdravou marmeládu ze šípků, cukru a citronové šťávy podle tohoto receptu.
Ingredience:
1 kg | očištěných šípků |
800 g | krystalového cukru |
3 ks | citróny - šťáva |
svitek celé skořice | |
voda |
Postup:
- Odstraníme zbytek bubáků (okvětí), plody rozpůlíme a obrácenou stranou lžičky vyškrábneme semínka i chloupky
- Očištěné šípky dáme postupně do sítka a důkladně je propláchneme pod tekoucí vodou
- Šíky dáme do většího hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly všechny dostatečně ponořeny, použijeme asi 300 ml
- Šípky vaříme tak dlouho, až změknou, bude stačit slabá půlhodinka
- Změklé šípky rozmixujeme, do pyré přidáme šťávu ze tří citrónů a cukr, také svitek celé skořice
- Vaříme na mírném zdroji tepla tak dlouho, až nám mírně hmota zhoustne, stačí 5 až 10 minut, občas promícháme (marmeláda totiž úplně zhoustne až po vychladnutí!)
- Hotovou šípkovou marmeládu plníme do vhodných zvařovacích sklenic, ty necháme důkladně uzavřené vychladnout dnem vzhůru.
Místo skořice můžete použít vanilkový lusk, záleží na vašich preferencích chutí.