REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pikantní cuketový guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento skvělý gulášek z cukety, klobás, brambor, masitých paprik a dalších dobrot, podáváme s chlebem a zapíjíme dobře vychlazeným pivem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
cca 300 gmladé cukety
250 gžampionů
6 ksstroužků česneku
4 ksnožičky pikantní paprikové klobásy
4 ksmenší rajčata (nebo 3 ks středně velká)
2 ksvelké brambory
1-2 kschilli papričky nebo feferonky
1 ksčervené masité papriky
1 ksžluté masité papriky
1 ksvětší cibule
2 lžícepolohrubé mouky
2 lžícesádla
1 lžícemleté sladké papriky (nejlépe maďarské nebo slovenské)
1 lžičkamleté uzené papriky
lístky čerstvé majoránky
voda podle potřeby
čerstvě mletý pepř
sůl

Postup:

1. Ve velké pánvi rozpálíme sádlo, přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět
2. Cuketu rozkrojíme podélně napůl a dále krájíme na půlkolečka cca 3 mm silná, přihodíme do pánve
3. Papriky a papričky (feferony) nakrájíme na nudličky a šup s nimi do pánve
4. Žampiony oloupeme (nemusíme), nožky odkrojíme (použijeme např. do polévky) a překrájíme na plátky, brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se žampiony přidáme do pánve
5. Klobásu nakrájíme na kolečka a přidáme k zelenině
6. Nakonec přidáme na čtvrtky překrájená rajčata, zbavená bubáků, kdo chce, může je zbavit i slupky
7. Všechno promícháme, osolíme, opepříme a krátce orestujeme
8. Přidáme obě mleté papriky, chviličku zarestujeme a zalijeme vodou, vaříme cca 15-20 minut, kontrolujeme zejména brambory, jsou-li měkké
9. Asi ve 200 ml studené vody rozmícháme mouku a přilijeme do pánve, povaříme cca 10 minut na mírném plameni a dochutíme solí, pepřem, milovníci ostrého mohou ještě přidat chilli
10. Natrhané lístky majoránky dáme do guláše až úplně nakonec.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Naďa Indruchová. Další skvělé recepty paní Nadi najdete zde, v naší databázi a také na stránkách Vaření s Tomem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy