Další vyzkoušený recept paní Nadi, tentokrát na zeleninovou hořčici vyrobenou z cuket, hnědého cukru, česneku, feferonek, dijonské hořčice, koření … a dalších surovin.
Ingredience:
Rozpis na 5 skleniček: | |
1 kg | cukety |
200 g | dijonské hořčice (Amora) |
80 g | třtinového cukru |
20 g | mořské soli |
100 ml | olivového oleje |
70 ml | vinného octa |
5 ks | stroužků česneku |
1-2 ks | feferonky |
bílý pepř (čerstvě mletý) |
Postup:
1. Cuketu oloupeme, podélně překrojíme a lžící vydlabeme jadýrka, pokud máme cuketu malou a mladou, tato činnost odpadá :-), poté nakrájíme na drobné kostky, přemístíme do vhodného kastrolu
2. Česnek a feferonku zbavenou semen rovněž překrájíme nadrobno a přidáme k cuketě, přidáme i zbytek surovin, promícháme a na velkém plameni přivedeme k bodu varu, poté intenzitu plamene snížíme na minimum, přiklopíme poklicí a za občasného promíchávání dusíme cca 1 hodinu
3. Po uplynulé době dušení horkou směs pomixujeme ponorným mixérem, já nemixovala úplně dohladka, mám raději rustikální podobu a za pomocí “nalívátka” přemístíme do sklenic se šroubovacími uzávěry, pořádně (suchá) víčka uzavřeme
4. Sterilizujeme při teplotě 90 °C tak 15 minut.
Autor textu i fotografie: Naďa Indruchová. Další skvělé recepty paní Nadi najdete zde, v naší databázi a také na stránkách Vaření s Tomem.