REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát z pečené dýně s čerstvou mátou, sezamem a limetovým dresinkem s chilli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vítězný recept ze soutěže Love food, která se konala na Foodparade 2013. Je od studentky Ivany Kolářové (23 let), která pochází z Tábora.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 ksmáslové dýně Hokkaido (vydlabaná, oloupaná a nakrájená na větší měsíčky)
3 ksjarní cibulky (bílá část nakrájená na plátky, zelená nať nasekaná do dresinku)
1-2 kssušené chilli papričky
1 svazekčerstvého koriandru (1/3 nasekaná na jemno do dresinku)
1 svazekčerstvé máty
1 lžičkaklasických sezamových semínek
1 lžičkačerných sezamových semínek
1 lžičkakoriandrových semínek
1/2 lžičkynastrouhané skořice
olivový olej
pepř
sůl
Na dresink:
2 kslimetky
1 ksvelkého stroužku česneku
1 ksčerstvé chilli papričky
1 lžičkasezamového oleje
1 lžičkatřtinového cukru
1 lžičkasojové omáčky
olivový olej
Na doplnění:
40 gpecorina
pár plátků prosciutta

Postup:

1. Předehřejeme troubu na 180 °C
2. V hmoždíři rozdrtíme sušené chilli se skořicí a koriandrovými semínky, solí a pepřem
3. Nakrájenou dýni dáme do pekáče a polijeme lehce olivovým olejem a zasypeme připravenou směsí koření a promícháme rukou, aby byla dýně všude řádně namarinovaná
4. Dýni dáme do trouby a pečeme asi 20-30 minut, na povrchu musí být křupavá a uvnitř šťavnatá
5. Bílý seznam krátce opražíme nasucho v pánvi a necháme vychladnout (černý nepražíme!) 6. Na dresink smícháme šťávu ze dvou limetek ve stejném poměru s olivovým olejem, přidáme sezamový olej, sojovou omáčku, utřený česnek, nastrouhanou chilli papričku, třtinový cukr, na jemno nasekanou zelenou nať cibulky, nasekaný koriandr a dochutíme případně ještě limetkovou šťávou
7. Když je dýně upečená, vyjmeme jí z trouby, přidáme k ní mátové lístky, lístky koriandru, vše promícháme s dresinkem a posypeme plátky bílé cibulky spolu se sezamem, dozdobíme plátkem prosciutta a nastrouhaným pecorinem. 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy