Vítězný recept ze soutěže Love food, která se konala na Foodparade 2013. Je od studentky Ivany Kolářové (23 let), která pochází z Tábora.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 ks | máslové dýně Hokkaido (vydlabaná, oloupaná a nakrájená na větší měsíčky) |
3 ks | jarní cibulky (bílá část nakrájená na plátky, zelená nať nasekaná do dresinku) |
1-2 ks | sušené chilli papričky |
1 svazek | čerstvého koriandru (1/3 nasekaná na jemno do dresinku) |
1 svazek | čerstvé máty |
1 lžička | klasických sezamových semínek |
1 lžička | černých sezamových semínek |
1 lžička | koriandrových semínek |
1/2 lžičky | nastrouhané skořice |
olivový olej | |
pepř | |
sůl | |
Na dresink: | |
2 ks | limetky |
1 ks | velkého stroužku česneku |
1 ks | čerstvé chilli papričky |
1 lžička | sezamového oleje |
1 lžička | třtinového cukru |
1 lžička | sojové omáčky |
olivový olej | |
Na doplnění: | |
40 g | pecorina |
pár plátků prosciutta |
Postup:
1. Předehřejeme troubu na 180 °C
2. V hmoždíři rozdrtíme sušené chilli se skořicí a koriandrovými semínky, solí a pepřem
3. Nakrájenou dýni dáme do pekáče a polijeme lehce olivovým olejem a zasypeme připravenou směsí koření a promícháme rukou, aby byla dýně všude řádně namarinovaná
4. Dýni dáme do trouby a pečeme asi 20-30 minut, na povrchu musí být křupavá a uvnitř šťavnatá
5. Bílý seznam krátce opražíme nasucho v pánvi a necháme vychladnout (černý nepražíme!) 6. Na dresink smícháme šťávu ze dvou limetek ve stejném poměru s olivovým olejem, přidáme sezamový olej, sojovou omáčku, utřený česnek, nastrouhanou chilli papričku, třtinový cukr, na jemno nasekanou zelenou nať cibulky, nasekaný koriandr a dochutíme případně ještě limetkovou šťávou
7. Když je dýně upečená, vyjmeme jí z trouby, přidáme k ní mátové lístky, lístky koriandru, vše promícháme s dresinkem a posypeme plátky bílé cibulky spolu se sezamem, dozdobíme plátkem prosciutta a nastrouhaným pecorinem.