REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát z pečené dýně s čerstvou mátou, sezamem a limetovým dresinkem s chilli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vítězný recept ze soutěže Love food, která se konala na Foodparade 2013. Je od studentky Ivany Kolářové (23 let), která pochází z Tábora.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 ksmáslové dýně Hokkaido (vydlabaná, oloupaná a nakrájená na větší měsíčky)
3 ksjarní cibulky (bílá část nakrájená na plátky, zelená nať nasekaná do dresinku)
1-2 kssušené chilli papričky
1 svazekčerstvého koriandru (1/3 nasekaná na jemno do dresinku)
1 svazekčerstvé máty
1 lžičkaklasických sezamových semínek
1 lžičkačerných sezamových semínek
1 lžičkakoriandrových semínek
1/2 lžičkynastrouhané skořice
olivový olej
pepř
sůl
Na dresink:
2 kslimetky
1 ksvelkého stroužku česneku
1 ksčerstvé chilli papričky
1 lžičkasezamového oleje
1 lžičkatřtinového cukru
1 lžičkasojové omáčky
olivový olej
Na doplnění:
40 gpecorina
pár plátků prosciutta

Postup:

1. Předehřejeme troubu na 180 °C
2. V hmoždíři rozdrtíme sušené chilli se skořicí a koriandrovými semínky, solí a pepřem
3. Nakrájenou dýni dáme do pekáče a polijeme lehce olivovým olejem a zasypeme připravenou směsí koření a promícháme rukou, aby byla dýně všude řádně namarinovaná
4. Dýni dáme do trouby a pečeme asi 20-30 minut, na povrchu musí být křupavá a uvnitř šťavnatá
5. Bílý seznam krátce opražíme nasucho v pánvi a necháme vychladnout (černý nepražíme!) 6. Na dresink smícháme šťávu ze dvou limetek ve stejném poměru s olivovým olejem, přidáme sezamový olej, sojovou omáčku, utřený česnek, nastrouhanou chilli papričku, třtinový cukr, na jemno nasekanou zelenou nať cibulky, nasekaný koriandr a dochutíme případně ještě limetkovou šťávou
7. Když je dýně upečená, vyjmeme jí z trouby, přidáme k ní mátové lístky, lístky koriandru, vše promícháme s dresinkem a posypeme plátky bílé cibulky spolu se sezamem, dozdobíme plátkem prosciutta a nastrouhaným pecorinem. 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy