REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát z pečené dýně s čerstvou mátou, sezamem a limetovým dresinkem s chilli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vítězný recept ze soutěže Love food, která se konala na Foodparade 2013. Je od studentky Ivany Kolářové (23 let), která pochází z Tábora.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 ksmáslové dýně Hokkaido (vydlabaná, oloupaná a nakrájená na větší měsíčky)
3 ksjarní cibulky (bílá část nakrájená na plátky, zelená nať nasekaná do dresinku)
1-2 kssušené chilli papričky
1 svazekčerstvého koriandru (1/3 nasekaná na jemno do dresinku)
1 svazekčerstvé máty
1 lžičkaklasických sezamových semínek
1 lžičkačerných sezamových semínek
1 lžičkakoriandrových semínek
1/2 lžičkynastrouhané skořice
olivový olej
pepř
sůl
Na dresink:
2 kslimetky
1 ksvelkého stroužku česneku
1 ksčerstvé chilli papričky
1 lžičkasezamového oleje
1 lžičkatřtinového cukru
1 lžičkasojové omáčky
olivový olej
Na doplnění:
40 gpecorina
pár plátků prosciutta

Postup:

1. Předehřejeme troubu na 180 °C
2. V hmoždíři rozdrtíme sušené chilli se skořicí a koriandrovými semínky, solí a pepřem
3. Nakrájenou dýni dáme do pekáče a polijeme lehce olivovým olejem a zasypeme připravenou směsí koření a promícháme rukou, aby byla dýně všude řádně namarinovaná
4. Dýni dáme do trouby a pečeme asi 20-30 minut, na povrchu musí být křupavá a uvnitř šťavnatá
5. Bílý seznam krátce opražíme nasucho v pánvi a necháme vychladnout (černý nepražíme!) 6. Na dresink smícháme šťávu ze dvou limetek ve stejném poměru s olivovým olejem, přidáme sezamový olej, sojovou omáčku, utřený česnek, nastrouhanou chilli papričku, třtinový cukr, na jemno nasekanou zelenou nať cibulky, nasekaný koriandr a dochutíme případně ještě limetkovou šťávou
7. Když je dýně upečená, vyjmeme jí z trouby, přidáme k ní mátové lístky, lístky koriandru, vše promícháme s dresinkem a posypeme plátky bílé cibulky spolu se sezamem, dozdobíme plátkem prosciutta a nastrouhaným pecorinem. 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy