REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí maso s dýňovou omáčkou a hrnkovým knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nedávno mě kamarádka prosila o radu s tím, že v lednici má jen hovězí maso a dýni. Inspirována svíčkovou omáčkou, na kterou jsem měla obrovskou chuť hned, když řekla “mám hovězí a nevím co z něj”, vymyslela jsem pro ni tuto omáčku. A od té doby jsem měla místo svíčkové chuť na ni, takže ani realizace z mé strany na sebe nenechala dlouho čekat.


Ingredience:
800 ghovězího masa vhodného na pečení (např. hovězí zadní)
100 gslaniny nebo špeku na prošpikování masa
6 dlvody (záleží na velikosti masa)
2 dlbílého vína
4 kskuličky nového koření
4 ksbobkové listy
2 ksmrkve
1 ksmenší rajče
1 ksmalý celer
1 kscitron
1/2 ksdýně Hokaido
1 kelímeksmetany ke šlehání
pepř
sůl
Na hrnkový knedík:
1 hrnekhrubé mouky
1 hrnekmléka
1 lžičkasoli
2 ksrohlíky
2 ksvejce
bylinky dle chuti
sádlo na vymazání hrnků

Postup:

Tuhle omáčku jsem dělala v podstatě, jako svíčkovou, jen jsem přidala dýni …
1. Hovězí maso nasolíme a prošpikujeme špekem, vložíme do pekáče a zasypeme drobně nakrájenou zeleninou dle výše uvedených surovin, přidáme také uvedené koření a podlijeme v poměru cca 1/
3 vína a 2/
3 vody, pečeme přikryté v troubě cca 2 hodiny
2. Upečené maso vyndáme, vybereme koření, zeleninu rozmixujeme a zjemníme smetanou, kterou necháme lehce projít varem, omáčku případně dochutíme solí, pepřem, vínem či octem
3. Knedlík připravíme smícháním uvedených surovin; hmotu nalijeme do hrníčků vymazaných sádlem do dvoutřetinové výšky, ponoříme do hrnce s vodou tak, aby voda sahala po ouška, přiklopíme poklicí a vaříme přesně 33 minut, poté jednoduše knedlíky vyklopíme a nakrájíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Barbora Jollinka Charvátová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy