REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí maso s dýňovou omáčkou a hrnkovým knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nedávno mě kamarádka prosila o radu s tím, že v lednici má jen hovězí maso a dýni. Inspirována svíčkovou omáčkou, na kterou jsem měla obrovskou chuť hned, když řekla “mám hovězí a nevím co z něj”, vymyslela jsem pro ni tuto omáčku. A od té doby jsem měla místo svíčkové chuť na ni, takže ani realizace z mé strany na sebe nenechala dlouho čekat.


Ingredience:
800 ghovězího masa vhodného na pečení (např. hovězí zadní)
100 gslaniny nebo špeku na prošpikování masa
6 dlvody (záleží na velikosti masa)
2 dlbílého vína
4 kskuličky nového koření
4 ksbobkové listy
2 ksmrkve
1 ksmenší rajče
1 ksmalý celer
1 kscitron
1/2 ksdýně Hokaido
1 kelímeksmetany ke šlehání
pepř
sůl
Na hrnkový knedík:
1 hrnekhrubé mouky
1 hrnekmléka
1 lžičkasoli
2 ksrohlíky
2 ksvejce
bylinky dle chuti
sádlo na vymazání hrnků

Postup:

Tuhle omáčku jsem dělala v podstatě, jako svíčkovou, jen jsem přidala dýni …
1. Hovězí maso nasolíme a prošpikujeme špekem, vložíme do pekáče a zasypeme drobně nakrájenou zeleninou dle výše uvedených surovin, přidáme také uvedené koření a podlijeme v poměru cca 1/
3 vína a 2/
3 vody, pečeme přikryté v troubě cca 2 hodiny
2. Upečené maso vyndáme, vybereme koření, zeleninu rozmixujeme a zjemníme smetanou, kterou necháme lehce projít varem, omáčku případně dochutíme solí, pepřem, vínem či octem
3. Knedlík připravíme smícháním uvedených surovin; hmotu nalijeme do hrníčků vymazaných sádlem do dvoutřetinové výšky, ponoříme do hrnce s vodou tak, aby voda sahala po ouška, přiklopíme poklicí a vaříme přesně 33 minut, poté jednoduše knedlíky vyklopíme a nakrájíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Barbora Jollinka Charvátová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy