REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí líčka s uzeným jazykem, hříbky a domácím knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí líčka podušená spolu s povařeným uzeným jazykem a hříbky, servírovaná s hnědou omáčkou připravenou výpeku a domácím houskovým knedlíkem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
400 ghovězích líček
200 guzeného jazyka
200 gpravých hříbků
500 mlvývaru z jazyka
2 lžícesádla
2 ksvětší cibule
hladká mouka
voda
kmín
pepř
sůl
Na houskový knedlík:
250 ghrubé mouky
250 gpolohrubé mouky
20 gdroždí
250 mlmléka (dle potřeby i více)
2 ksstarší rohlíky
1 ksvejce
cukr
sůl
voda na uvaření knedlíků

Postup:

1. Uzený jazyk uvaříme do měkka
2. Hovězí líčka očistíme, osolíme, opepříme a přidáme do kastrolu, v němž jsme nechali dozlatova na sádle osmažit cibulku, necháme zatáhnout
3. Přidáme vývar z uzeného jazyka, ostatní koření a dusíme do měkka (asi 2 hodiny)
4. Když je maso měkké, přidáme vařený uzený jazyk, který jsme oloupali a nakrájené houby, vaříme ještě 15 minut, pak zahustíme trochou studené vody, ve které jsem rozšlehali lžíci hladké mouky a ještě deset minut vše provaříme
5. Takto připravená líčka servírujeme nejlépe s domácím knedlíkem.

Příprava houskového knedlíku:
1. Prosijeme si obě mouky, uděláme důlek, do kterého dáme droždí, trochu cukru a zalijeme částí vlažného mléka
2. Když vzejde kvásek, těsto osolíme, přidáme ostatní suroviny kromě rohlíků a vytvoříme řidší těsto
3. Na závěr do směsi nasypeme pokrájené rohlíky, řádně prohněteme, necháme vykynout, vytvořme dva válečky, které zavařujeme v osolené vodě 20 minut.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor receptu i fotografie: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy