Hovězí líčka podušená spolu s povařeným uzeným jazykem a hříbky, servírovaná s hnědou omáčkou připravenou výpeku a domácím houskovým knedlíkem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
400 g | hovězích líček |
200 g | uzeného jazyka |
200 g | pravých hříbků |
500 ml | vývaru z jazyka |
2 lžíce | sádla |
2 ks | větší cibule |
hladká mouka | |
voda | |
kmín | |
pepř | |
sůl | |
Na houskový knedlík: | |
250 g | hrubé mouky |
250 g | polohrubé mouky |
20 g | droždí |
250 ml | mléka (dle potřeby i více) |
2 ks | starší rohlíky |
1 ks | vejce |
cukr | |
sůl | |
voda na uvaření knedlíků |
Postup:
1. Uzený jazyk uvaříme do měkka
2. Hovězí líčka očistíme, osolíme, opepříme a přidáme do kastrolu, v němž jsme nechali dozlatova na sádle osmažit cibulku, necháme zatáhnout
3. Přidáme vývar z uzeného jazyka, ostatní koření a dusíme do měkka (asi 2 hodiny)
4. Když je maso měkké, přidáme vařený uzený jazyk, který jsme oloupali a nakrájené houby, vaříme ještě 15 minut, pak zahustíme trochou studené vody, ve které jsem rozšlehali lžíci hladké mouky a ještě deset minut vše provaříme
5. Takto připravená líčka servírujeme nejlépe s domácím knedlíkem.
Příprava houskového knedlíku:
1. Prosijeme si obě mouky, uděláme důlek, do kterého dáme droždí, trochu cukru a zalijeme částí vlažného mléka
2. Když vzejde kvásek, těsto osolíme, přidáme ostatní suroviny kromě rohlíků a vytvoříme řidší těsto
3. Na závěr do směsi nasypeme pokrájené rohlíky, řádně prohněteme, necháme vykynout, vytvořme dva válečky, které zavařujeme v osolené vodě 20 minut.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor receptu i fotografie: Tomáš Mika
Hovězí krk na houbách, hrášková rýže
Hovězí maso s dýňovou omáčkou a hrnkovým knedlíkem