REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí krk na houbách, hrášková rýže

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na slanině a cibuli podušené kousky hovězího masa z krku spolu s houbami, zalité vodou nebo vývarem, servírované s rýží nastavenou hráškem.


Ingredience:
500 ghovězího krku
300 ghub
100 gslaniny
2 lžícesádla
1 kscibule
vývar nebo voda na podlévání
pepř
sůl
Na hráškovou rýži:
280 grýže
40 gsterilovaného hrášku
40 gcibule
20 grostlinného oleje
několik kuliček nového koření
několik kusů hřebíčku
bobkový list
voda
sůl

Postup:

1. Slaninu nakrájíme na kostky a necháme opéct dozlatova
2. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a tu osmahneme dotmava
3. V této fázi přípravy přidáme na kostky nakrájené maso, které jsme osolili a opepřili, necháme zatáhnout cca 10 minut a důsledně mícháme
4. Podlijeme vodou (můžeme přidat gelový bujon nebo masox) nebo vývarem do cca 2/
3 masa a dusíme cca 30 minut
5. Poté přidáme očištěné a pokrájené houby, chvíli vše povaříme, doladíme chutě a můžeme podávat.

Příprava hráškové rýže:
1. Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme, pak přidáme propláchnutou a důkladně okapanou rýži, chvíli ji restujeme
2. Rýži zalijeme teplou vodou, musí být úplně potopená (tak 1-2 cm nad povrchem), přidáme sůl, koření a necháme pod poklicí dusit tak dlouho, dokud se voda nevypaří, během dušení rýži nemícháme!
3. Po uvaření do rýže zamícháme sterilovaný hrášek.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy