Libové hovězí žebro nebo péro uvařené doměkka v mírně osolené vodě, z vývaru z masa pak připravená křenová omáčka servírovaná s posopky.
Ingredience:
3/4 kg | libového hovězího žebra nebo péra |
100 g | čerstvě nastrouhaného křenu |
2 ks | žloutky |
1 ks | menší cibule i se slupkou |
1/2 ks | bujónové kostky |
2 lžičky | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
1/2 l | smetany |
trochu citronové kůry a šťávy | |
špetka kari koření | |
voda | |
sůl | |
Příloha: posopky |
Postup:
1. Hovězí žebro opereme, vložíme do solené vody spolu s malou neoloupanou cibulí a maso vaříme doměkka, vodu nepřidáváme, abychom získali silný vývar
2. Měkké maso vytáhneme, naporcujeme, vývar přecedíme
3. Do vývaru vložíme půlku kostky hovězího vývaru a zahustíme ji, za stálého míchání, smetanou, ve které jsem rozmíchali hladkou mouku, krátce povaříme s polovinou ustrouhaného křenu a kouskem ukrojené citronové kůry
4. Omáčku dále nevaříme, vložíme do ní zbytek křenu, rozšlehané žloutky, citronovou šťávu, dochutíme kari kořením, solí, zjemníme lžící másla a vložíme maso, které v omáčce jen prohřejeme
5. Takto připravené hovězí hojně přelité omáčkou podáváme spolu s posypky, které si jednotlivý strávníci sami lámou dle chuti do omáčky.