REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vařené


Artyčoky s máslem

Artyčoky patří k lahůdkové zelenině pocházející z oblasti Středozemního moře.

Benediktinská vejce

Promíchaná syrová vejce uvařená v osolené vodě, servírovaná na toastovém chlebu spolu s plátky sýra a šunky.

Bramborové slíže

Z brambor, hrubé mouky, krupice, mléka a vejce připravené slíže, servírované pomaštěné sádlem a polité rozvařenými povidly s rumem a cukrem.

Bulgurová kaše

Bulgur je sice pšenice, oproti jiným výrobkům z ní má ale tu výhodu, že je neloupaný, díky čemuž je plný minerálů, vitamínů a dalších prospěšných složek. Na rozdíl od klasické bílé mouky se také pyšní nízkým glykemickým indexem. Zároveň je lehce stravitelný a obsahuje hodně vlákniny a překvapivě také dost bílkovin.

Červená čočka s jablkem, rozinkami a kokosem

Čočka jako hlavní chod nebo příloha. S chutí a vůní kokosu, navinulým jablkem, pórkem i rozinkami.

Domácí nudle s mákem

Uvařené nudle servírované posypané mletým mákem smíchaným s cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Domácí tortellini plněné trhaným kuřecím masem, česneková omáčka, pomerančový přeliv

Originální recept od Pavla Berkyho, známého módního návrháře a nadějného kuchaře, který právě bojuje v soutěži MasterChef Česko.

Grilované cibulky s holandskou omáčkou

Olejem potřené rozkrojené cibulky, opečené pod grilem, podávané s omáčkou.

Grilovaný bílý chřest se šunkou a estragonovou máslovou omáčkou

Teplý předkrm připravený z chřestu, šunky a máslové omáčky podle Michala Húseka, šéfkuchaře restaurace Savoya, hotelu Savoy Špindlerův mlýn.

Halloweenské prsty z párků

Jednoduchý halloweenský předkrm nebo snídaně. Tenké párky ozdobené mandlí, servírované pokapané kečupem, měli by vypadat jako strašidelné prsty potřísněné krví.

Hovězí ovar

Hovězí zadní maso nebo kližka vařené v tlakovém hrnci s cibulí do změknutí, podávané například s křenem nebo hořčicí.

Hrušky plněné plísňovým sýrem

Teplý sladký předkrm, ale také chutný dezert sladko-slaný, díky použitým surovinám, především hruškám a plísňového sýru typu niva.

Chobotnice na červeno

Takto připravený pokrm servírujeme s čerstvým pečivem a to jak teplý, tak případně i studený. Chobotnice na červeno se hodí i jako součást zeleninových salátů.

Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem

Ve vodě chvíli povařený chřest, okapaný zabalený do schwarzwaldské šunky, zapečený v troubě, servírovaný s pošírovaným vejcem.

Jáhlová kaše s ovocem

Nejznámější jáhlová kaše je ta podzimní se švestkami a cukrem, můžete ji ale jíst během celého roku, stačí místo švestek použít jahody, jablka nebo jiné zrovna dostupné ovoce.

Jáhly s malinami a datlemi

„Jáhly se skvěle hodí na přípravu sladkého, ale i slaného pokrmu. Jestli máte rádi sladké snídaně a výživné kaše s ovocem, vyzkoušejte recept na jáhly s malinami a datlemi,“ doporučuje Jozef Schmidt – Executive chef sítě bistro kaváren Mondieu. Tento pokrm je vhodný i pro celiaky a vegany.

Kapr namodro

Na tuto úpravu potřebujeme hladkého kapra, se kterým pracujeme na vlhkém prkénku, abychom z jeho kůže nesetřeli hlen, na kterém závisí zmodrání kůže.

Kaše s ořechovým máslem

Nebojte se méně tradičních kombinací! I když jsou stálicí mezi vločkami ty ovesné, vsaďte tentokrát na alternativu a vyzkoušejte třeba pohankové nebo špaldové. Experimentovat můžete také s mlékem a zejména v sezóně využít místo kravského třeba kozí či ovčí. Připravte si kaši podle vašich preferencí s ovocem, sirupem i ořechovým máslem a uvidíte, že si pochutnáte!

Kuskus na sladko s rozinkami a ořechy

Pokrm, podle tohoto receptu, můžeme podávat jako snídani nebo sladký oběd. Jde o takové sladké mlsání, které zasytí a přitom se moc nepřibere. :)

Lečo do 15 minut

Lečo z rajčat, papriky, párků nebo klobásy. Když máte v lednici kousek uzeniny, vajíčka a zeleninu, vykouzlíte chutnou večeři do 15 minut

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy