Z brambor, hrubé mouky, krupice, mléka a vejce připravené slíže, servírované pomaštěné sádlem a polité rozvařenými povidly s rumem a cukrem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
500 g | přílohových brambor |
200 g | hrubé mouky |
200 g | krupice |
2 lžíce | mléka |
4 cl | rumu |
1 ks | vejce |
Na dohotovení: | |
1 lžíce | sádla |
špetka soli | |
povidla | |
cukr |
Postup:
1. Brambory dáme vařit i se slupkou do mírně osolené vody, hotové oloupeme a studené postrouháme
2. Nastrouhané brambory osolíme, do důlku přidáme vejce s mlékem, zasypeme moukou smíchanou s krupicí a vypracujeme hladké těsto
3. Vytvoříme váleček, z kterého ukrajujeme kousky, které tvarujeme kónicky, z obou stran, asi na 4-5 cm
4. Slíže vhazujeme do vařící osolené vody a až se zavaří a vyplavou, vybereme je a okapané promastíme sádlem
5. Jednotlivé porce na talířích přeléváme rozvařenými povidly smíchanými s rumem a cukrem.