Na tuto úpravu potřebujeme hladkého kapra, se kterým pracujeme na vlhkém prkénku, abychom z jeho kůže nesetřeli hlen, na kterém závisí zmodrání kůže.
Ingredience:
4 ks | porce kapra |
1 ks | bobkového listu |
80 g | kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel) |
2-3 lžíce | octa |
několik kuliček nového koření | |
několik kuliček pepře | |
špetka tymiánu | |
kousek cibule | |
máslo | |
citrón | |
petrželka | |
šálek vody |
Postup:
1. Do hrnce dáme vodu, na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, koření zavázané do kousku sepraného plátýnka a sůl, cca 20 minut povaříme
2. Porce kapra srovnáme do pekáčku kůží nahoru a přelijeme je vroucím octem, zakryjeme pokličkou a necháme 15 minut stát
3. Pak opatrně ze strany přilijeme vroucí vývar ze zeleniny
4. Necháme přejít varem, pak teplotu ztlumíme a vaříme zvolna 10-12 minut
5. Uvařeného kapra vyjmeme nejlépe děrovanou lopatkou na horké talíře, mírně podlijeme horkým procezeným vývarem, přelijeme horkým máslem a ozdobíme dílkem citrónu a petrželkou.
Jako příloha je vhodný čerstvý chléb.
Poznámka:Kapra na modro je možné servírovat i s holandskou omáčkou či tatarskou omáčkou nebo s jablkovým křenem.