Noky z pokrájeného lososa, šalotky a dalších ingrediencí, uvařené v osolené vodě, servírované spolu s povařeným chřestem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
250 g | plátkového lososa |
150 g | zakysané smetany nebo žervé |
1 lžíce | citronové šťávy |
2 ks | šalotky nebo 1 ks cibule |
2 ks | bílky |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Na chřest: | |
500 g | zeleného chřestu |
4 lžíce | oleje |
2 lžíce | sekaného kopru |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Plátky lososa nakrájíme na kostičky, dáme je na 10 minut ztuhnout do mrazničky
2. Oloupanou šalotku drobně nasekáme a rozmělníme spolu s lososem, postupně vmícháme smetanu, citronovou šťávu a bílky, vše osolíme, okořeníme pepřem a dáme vychladit
3. Z chřestu odkrojíme dolní konce, pak je vaříme v mírně osolené vodě tak 15 minut, pokud je chceme křupavé, i méně, vyjmeme je a necháme okapat
4. Přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody, z lososové hmoty lžící vykrájíme noky, které vaříme 3 minuty těsně pod bodem varu, vypneme zdroj tepla a na plotýnce necháme stát další 3 minuty, noky pak vyjmeme děravou naběračkou, necháme okapat
5. Olej smícháme s koprem, solí a pepřem, touto zálivkou zakápneme chřest rozdělený na jednotlivé talíře, obložíme lososovými noky a předkrm ihned podáváme.