REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilovaný bílý chřest se šunkou a estragonovou máslovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Teplý předkrm připravený z chřestu, šunky a máslové omáčky podle Michala Húseka, šéfkuchaře restaurace Savoya, hotelu Savoy Špindlerův mlýn.


Ingredience:
Ingredience pro 2 osoby:
100 gchřest bílý (můžeme doplnit stejným množstvím zeleného chřestu)
200 gšunky
60 gmásla
cca 20 gestragonu
200 mlzeleninového vývaru
olivový olej
pepř
sůl

Postup:
  1. Bílý a zelený chřest oloupeme pomocí škrabky a odřízneme dřevnaté kousky odspodu. Očistěný chřest lehce potřeme olivovým olejem, posolíme a grilujeme, asi 2 – 3 minuty po každé straně (případně můžeme opékat 1-2 minuty na pánvi).
  2. Současně si připravíme máslovou omáčku; pro tu stačí přivést k varu asi 100 ml zeleninového vývaru, kterým dodáme omáčce důležitou zeleninovou chuť. Vývar však svaříme, a to asi na polovinu původního objemu, kvůli síle. Stáhneme teplo, a aniž bychom dál vývar vařili, přidáme do něj lehce povolené máslo (stačí je předtím vytáhnout asi na 10 minut z lednice). Máslem se omáčka zahustí, je však opravdu důležité, aby se ve vývaru nevařilo, jinak se omáčka rozpojí a nebude mít ideální konzistenci
  3. Do omáčky už jen na závěr přidáme jemně nakrájený estragon, sůl a pepř
  4. Můžeme podávat s kvalitní kuřecí nebo krůtí šunkou.
Doporučení:

TIP NA PÁROVÁNÍ S PIVEM: Křehkou chřestovo-estragonovou chuť vyváží dokonale pivní styl APA (American Pale Ale). Jedná se o svrchně kvašená světlejší piva vyrobená za použití amerických chmelů, často s citrusovým aroma. Ke chřestu se skvěle hodí například svěží MATUŠKA 12° CALIFORNIA s chmelovou vůní, ovocnými a bylinnými tóny v chuti, v doznívání objevíte i nádech bílého vína.

Rada šéfkuchaře: odříznuté zbytky chřestu nevyhazujte, můžete je použít třeba pro přípravu chřestové polévky.

Poznámka:

Recept k článku: Jak je důležité míti…správné pivo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy