Teplý předkrm připravený z chřestu, šunky a máslové omáčky podle Michala Húseka, šéfkuchaře restaurace Savoya, hotelu Savoy Špindlerův mlýn.
Ingredience:
Ingredience pro 2 osoby: | |
100 g | chřest bílý (můžeme doplnit stejným množstvím zeleného chřestu) |
200 g | šunky |
60 g | másla |
cca 20 g | estragonu |
200 ml | zeleninového vývaru |
olivový olej | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Bílý a zelený chřest oloupeme pomocí škrabky a odřízneme dřevnaté kousky odspodu. Očistěný chřest lehce potřeme olivovým olejem, posolíme a grilujeme, asi 2 – 3 minuty po každé straně (případně můžeme opékat 1-2 minuty na pánvi).
- Současně si připravíme máslovou omáčku; pro tu stačí přivést k varu asi 100 ml zeleninového vývaru, kterým dodáme omáčce důležitou zeleninovou chuť. Vývar však svaříme, a to asi na polovinu původního objemu, kvůli síle. Stáhneme teplo, a aniž bychom dál vývar vařili, přidáme do něj lehce povolené máslo (stačí je předtím vytáhnout asi na 10 minut z lednice). Máslem se omáčka zahustí, je však opravdu důležité, aby se ve vývaru nevařilo, jinak se omáčka rozpojí a nebude mít ideální konzistenci
- Do omáčky už jen na závěr přidáme jemně nakrájený estragon, sůl a pepř
- Můžeme podávat s kvalitní kuřecí nebo krůtí šunkou.
TIP NA PÁROVÁNÍ S PIVEM: Křehkou chřestovo-estragonovou chuť vyváží dokonale pivní styl APA (American Pale Ale). Jedná se o svrchně kvašená světlejší piva vyrobená za použití amerických chmelů, často s citrusovým aroma. Ke chřestu se skvěle hodí například svěží MATUŠKA 12° CALIFORNIA s chmelovou vůní, ovocnými a bylinnými tóny v chuti, v doznívání objevíte i nádech bílého vína.
Rada šéfkuchaře: odříznuté zbytky chřestu nevyhazujte, můžete je použít třeba pro přípravu chřestové polévky.
Poznámka:Recept k článku: Jak je důležité míti…správné pivo