REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí tortellini plněné trhaným kuřecím masem, česneková omáčka, pomerančový přeliv

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Originální recept od Pavla Berkyho, známého módního návrháře a nadějného kuchaře, který právě bojuje v soutěži MasterChef Česko.


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce
Tortellini:
500 gkuřecích krků
200 gricotty
140 ghladké mouky typu 00
60 gsemolinové mouky
4 ksvajec
směs zeleniny na vývar (mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer, cibule)
petrželová nať
olivový olej
voda
pepř
sůl
Česneková omáčka:
4 hlavyčesneku
500 mlsmetany na šlehání
50 gmásla
bílý pepř
sůl
Pomerančový přeliv:
2 kspomeranče
1 kscitron
1 lžícesojové omáčky
1 lžícemedu
semínka fenyklu

Postup:
  1. Do mísy dáme obě mouky, přidáme jedno celé vejce, 3 žloutky, lžíci olivového oleje, 1/2 dcl vody a špetku soli. Rukama vše pořádně promícháme a hnětením za přibližně 12 min vypracujeme kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové fólie a dáme stranou na minimálně 30 minut.
  2. Kořenovou zeleninou (mrkev, petržel, cibule) očistíme a spolu s kuřecími krky dáme do většího hrnce. Zalijeme vodou tak aby bylo vše ponořené. Osolíme a vaříme přibližně 40 minut. Po uvaření krky vyndáme z hrnce a necháme vychladit.
  3. Hlavy česneku očistíme. Každý stroužek podélně rozřízneme a ze středu vytáhneme klíček. Očištěné stroužky dáme do menšího hrnce, zalijeme smetanou. Přidáme 1/2 lžičky mletého bílého pepře, osolíme a na mírném ohni přivedeme k varu. Vaříme až do změknutí česneku (cca 15-20 minut). Po uvaření odlijeme asi 2/3 smetany. Česnek spolu se zbytkem smetany rozmixujeme na hladkou omáčku. Kdyby byla omáčka příliš hustá, můžeme ji naředit zbylou smetanou, kterou jsme si dali stranou. Ochutnáme a případně dochutíme solí.
  4. Do menšího hrnce vymačkáme šťávu ze dvou pomerančů a půlky citronu. Přidáme polévkovou lžíci semínek fenyklu, lžíci medu a lžíci sójové omáčky. Přivedeme k varu a na mírném ohni zredukujeme na polovinu. Omáčku po zredukování scedíme.
  5. Z vychladlých kuřecích krků obereme maso a dáme do mísy. Přidáme sýr ricotta a pořádně promícháme. Ochutnáme a dochutíme solí.
  6. Odleželé těsto vyválíme na strojku na těstoviny. Nastavovacím kolečkem postupně otáčíme po každém projetí těsta od nejvyššího čísla až do čísla 2. Z vyváleného těsta vykrájíme kolečka o průměru přibližně 7-8 cm. Do středu kolečka dáme přibližně lžičku připravené masové směsi. Okraj kolečka potřeme vodou a těsto přehneme na půl. Okraje prsty pořádně stlačíme aby nám náplň při vaření nevytékala. Konce z připraveného půlkolečka potřeme vodou a stočíme k sobě tak aby se překrývala přes sebe. Spoj prsty stlačíme. Takto připravené tortellini vaříme v osolené vodě 3 minuty. Po uvaření je vyndáme rovnou do připravené česnekové omáčky.
  7. Tortellini podáváme s nasekanou petrželovou natí a zakapneme pomerančovým přelivem. Dobrou chuť
Poznámka:

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len. Celý článek zde: TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 3 díl

V pekařském cechu byli sdruženi i perníkáři. Perník je starou chloubou českých zemí i když je historicky doloženo, že první cáletníci, tak se říkalo pernikářům, přišli do Čech z Norimberku už ve 13. století, pekli pečivo s medem, cukr byl totiž známý až v 19. století. (viz minulý díl Celetná ulice). Tradiční práce pernikářů je úzce spojena s cukrářstvím. Pernikáři se rozšířili po celém tehdejším českém království a nejvíce se jich usadilo na Pardubicku. Dosud proslulý perník pardubický se vyrábí stále, dnes ovšem průmyslově. V Pardubicích je i muzeum perníku, umístěné v bývalém loveckém zámečku, které se vtipně nazývá Perníková chaloupka.

číst dále ...

Speciální recepty na netradiční jednohubky a obložený chléb podle šéfkuchaře Ondřeje Dufka

Vánoční svátky jsou za rohem, oslavy konce roku jakbysmet a blíží se tak období chlebíčků a jednohubek. Právě proto jsme pro Vás s českou značkou Živina připravili 2 speciální recepty na netradiční jednohubky a 1 recept na obložený chléb, kterými na silvestrovských oslavách rozhodně zaujmete. Recepty jsou jednoduché, rychlé a zvládne je opravdu každý. Navíc zaručeně nabourají stereotyp salátů a šunkových chlebíčků. Autorem receptů je kuchař Ondřej Dufek, který prošel kuchyněmi Gordona Ramsayho, byl šéfkuchař karlínské Esky a vařil v michelinských restauracích ve Skandinávii. Nyní spolupracuje právě s přerovskou Živinou.

číst dále ...

Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem

Vánoční období je časem, kdy se rodiny spojují kolem stolu a vychutnávají si kromě výjimečné atmosféry také tradiční pokrmy. Oblíbená štědrovečerní a novoroční jídla, která jsou nedílnou součástí sváteční tabule, lze připravit důvěrně známými, ale také inovovanými způsoby. Touto cestou jsme se vydali i my: naše inspirativní menu, které vzešlo z lásky k tradicím a kvalitním surovinám s oceněním Regionální potravina, slibuje neopakovatelné gastronomické zážitky. Lokální suroviny dodají vašemu jídlu punc výjimečnosti. Pro naše recepty jsme proto zvolili produkty pyšnící se značkou Regionální potravina. Výrobky s tímto označením prochází pravidelnou kontrolou, díky čemuž si dlouhodobě udržují tu nejvyšší kvalitu. A kdy jindy si dopřát to nejlepší než právě v čase vánočním? 

číst dále ...

Specialistka na zdravé stravování radí: 7 praktických tipů, jak na cukroví bez lepku

Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 2 díl

V minulém díle jsme skončili u luštěnin. Povězme si ještě pár historických, úsměvných informací o hrachu. Ve starém pojednání o krmi z 15. století se píše: „hlavní povaha české kuchyně je hrách, kaše, maso a korunou všeho je chléb. Němci ale pojídají masa tak ohromné kusy, že z jednoho kusu by se dal ve Vlaších pořídit banket.” V Molerianově lékařství tu dí se: „rozličného obyčeje navyklých krmí našich Čechů s jejich hrachem, cibulí a sýrem dotýkati se nechci, Moravců s jejich topénkami a sýrnými polévkami. Lužických s jejich hůbami a syrovátkami, Sasův se slaninami, Švábů s vejci na másle a ovesnými kašemi, Elsasanů s uzeným masem a česnekem a Vlachů s jejich starými klobásami, kteréž šest let smrdí jak starý kozel.”

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy