REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bulharsko


Balkánské řízky s pórkem

Vepřové plátky masa podušené doměkka na cibulovém základě s pórkem, česnekem, kořením a zakysanou smetanou.

Banica s tvarohem

Pečené zamotané placky naplněné tvarohovou náplní.

Boršč se sýrem

Hutná polévka z fazolek, zelí, rajčat a paprik.

Bramborový salát se sleděm

Obědový salát z den předem uvařených brambor, nakládaných kyselých sleďů, okurek, cibule, jablka …

Bulharská česneková pomazánka

Tato pomazánka je velice univerzální, kromě potření topinek se skvěle hodí jako příloha k pečeným rybám nebo k bramborám na loupačku.

Bulharská jablka

Sladký moučník s vanilkovým krémem.

Bulharský džuveč

Skopové kotlety pečené s rajčaty, paprikou, cibulí a rýží.

Bulharský hlávkový salát

Na nudličky nakrájené listy hlávkového salátu promíchané se zálivkou připravenou z oleje, octa a natvrdo uvařených vajíček.

Bulharský ovocný salát

Salát z jablek, hrušek, třešní, pomeranče a melounu, přelitý vínem a brandy.

Bulharský salát

Jednoduchý salát ze zelených paprik, rajčat, salátové okurky, cibule, oleje a tvarohového sýra.

Bulharský salát (s vepřovým masem)

Salát ze směsi pečeného masa, leča, cibule, papriky a pikantní marinády.

Bulharský salát II.

Ochucená nastrouhaná okurka smíchaná s jogurtem.

Bulharský zeleninový kaviár

Z pečených baklažánů a masitých paprik, rajčat, jader vlašských ořechů, olivového oleje, octa a česneku připravená příloha k masitým pokrmům. Zeleninový kaviár lze také použít jako pomazánku na chleba.

Česnekové kuře se zelenými fazolkami

Upečené kuře naporcované, servírované obložené podušenými fazolkami.

Čorba

Bulharská fazolová polévka.

Čušky

Příloha z Balkánu vhodná k masu nebo rybě. Na ohni nebo v troubě opečené dlouhé zelené papriky, sloupnuté ze slupky, servírované přelité ochuceným olejem.

Dršťková čorba

Bulharská dršťková polévka.

Dršťková polévka (Škembe čorba)

Recept z Bulharska na polévku z telecích nebo hovězích drštěk.

Dušené kysané zelí se slaninou

Jedna z variant na přílohové zelí podušené spolu se škvarky.

Džuveč s rýží a rajčaty

Bezmasý pokrm, rýže se zeleninou.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy