Příloha z Balkánu vhodná k masu nebo rybě. Na ohni nebo v troubě opečené dlouhé zelené papriky, sloupnuté ze slupky, servírované přelité ochuceným olejem.
Ingredience:
8 ks | čerstvých zelených sladkých špičatých paprik |
2-4 ks | stroužky česneku |
1 lžíce | oleje |
1 lžíce | octa |
sůl |
Postup:
1. Papriky pečeme na ohni nebo v troubě za častého obracení, dokud na nich nenaskáčou hnědé puchýře a dužina paprik není pod slupkou měkká (vůně linoucí se z paprik vás při přípravě bude nutit k netrpělivosti, ale přípravu paprik nesmíte uspěchat!)
2. Když jsou papriky upečeny, dáme je rychle do vychlazeného hrnce a přikryjeme pokličkou, asi po 10-15 minutách, když už stopky paprik udržíme v ruce, bereme jednu po druhé a nožem je směrem od stopky svlékneme ze slupky
3. Takto svlečené a nevykuchané papriky již nazýváme čušky, teplé je pokládáme na vyhřátou mísu
4. Utřeme česnek se solí, přilijeme trochu octa a oleje, promícháme a čušky na talířích tímto nálevem přeléváme.