smažené, fritované
Houbové lívance II.
Z hladké mouky, vajíček, mléka a kypřícího prášku vyšlehané těstíčko, to nastavené nadrobno nasekanými, na oleji chvíli podušenými houbami, usmažené na lívanečníku ve formě lívanců.
Houbové placičky
Na drobno nasekané houby promíchané se žloutky, utřeným česnekem, polohrubou moukou, strouhankou a tuhým sněhem z bílků, usmažené ve fritovacím hrnci dozlatova.
Houbové placičky
Placičky z čerstvých hub, vajec, strouhanky a šunky, usmažené dozlatova.
Houbové řízky
Tvrdší houby nakrájené na plátky, obalené v hladké mouce, vejcích a strouhance, usmažené dozlatova.
Houbové řízky v pikantním těstíčku
V oleji dozlatova usmažené klobouky bedel nebo plátky hub, například hříbků, křemenáčů, kozáků … obalených v ochucené mouce, vejcích a strouhance.
Houbové smažené placičky
Podušené houby s anglickou slaninou a dalšími ingrediencemi, vytvarované do placiček, usmažené dozlatova.
Houby v pikantním těstíčku
Na přípravu tohoto receptu použijeme mladé, tvrdé kloboučky hříbků, holubinek nebo růžovek. Pokrm podáváme samostatně jako chuťovku k pivu, vínu, nebo jako samostatný pokrm spolu s hranolky, či jinak upravenými brambory a oblíbeným dresinkem, nebo tatarskou omáčkou.
Karbanátky z hlívy
Usmažené karbanátky vypracované z hlívy ústřičné, vejce, rohlíku, česneku, hořčice a koření.
Karbanátky z kotrče
Kotrč je velmi chutná houba, známá především v kuchyni jako surovina na přípravu falešné dršťkové polévky. Ovšem dá se použít i jinak, například z ní lze připravit chutné karbanátky.
Obalovaná pýchavka dlabaná
Pýchavka dlabaná je další výborná jedlá pýchavka, která má ráda i sušší počasí. Za sucha tedy roste místy hojně. V lesích ji ovšem nehledejte, má ráda pastviny a sušší, nehnojené louky. Chuťově je stejná, jako klasický vatovec (pýchavka obrovská).
Omeleta s pýchavkami
Mladé oloupané bílé pýchavky obecné, nebo také vatovec (pýchavka obrovská), lze použít i na přípravu chutné omelety vhodné jako teplá snídaně či večeře servírovaná s pečivem, případně jako oběd podávaný například s vařenými brambory.
Pikantní obalovaná pýchavka
Pýchavka (vatovec obrovský) nakrájená na plátky, obalená v mouce smíchané s paprikou, vejcích, nastrouhané nivě a eidamu, nakonec ve strouhance, usmažená dozlatova.
Plněné žampionové kloboučky
Žampiony plněné sýrovou směsí, obalené ve vejci a strouhance, usmažené dozlatova.
Prejt z holubinek
Na houbový prejt jsou výborné právě holubinky. Ovšem připravit lze také z masáků, hřibů apod. Vyzkoušený recept, který chutná všem milovníkům hub.
Řízky z vatovce (pýchavky)
Vatovec, jinak také pýchavka obrovská, je výtečná houba která se hodí především usmažená jako řízky. Lze ji také připravit minutkově nebo použít do směsí, ale jako řízky je prostě nepřekonatelná!
Řízky ze hřibů
K úpravě hub podle tohoto receptu používáme zdravé, nerozmočené klobouky hřibů alespoň o průměru 10 cm. Výtečný na řízky je hřib smrkový, dubový a křemenáč, jdou však použít i jiné hřibovité houby, které mají tvrdší klobouky.
Řízky ze sírovce
Když je sírovec žlutooranžový mladý, dužnina uvnitř žlutá a nůž zajede do dužniny jako do másla, dají se z něho připravit chutné řízky, které chutí připomínají kuřecí maso.
Řízky ze sírovce žlutooranžového
Povařené plátky sírovce, obalené v klasickém trojobalu a usmažené dozlatova.
Selská omeleta s houbami
Na pánvi na oleji zprudka opečené kostičky vařených brambor, plátky hub a proužky zeleniny, směs nakonec zapečená spolu s vejci.
Schované žampiony
Žampionové kuličky obalené ve strouhance jako hlavní chod, nebo studené pohoštění k vínu či pivu se studenou omáčkou.
reklama