REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

smažené, fritované

Houbové lívance II.

Z hladké mouky, vajíček, mléka a kypřícího prášku vyšlehané těstíčko, to nastavené nadrobno nasekanými, na oleji chvíli podušenými houbami, usmažené na lívanečníku ve formě lívanců.

Houbové placičky

Na drobno nasekané houby promíchané se žloutky, utřeným česnekem, polohrubou moukou, strouhankou a tuhým sněhem z bílků, usmažené ve fritovacím hrnci dozlatova.

Houbové placičky

Placičky z čerstvých hub, vajec, strouhanky a šunky, usmažené dozlatova.

Houbové řízky

Tvrdší houby nakrájené na plátky, obalené v hladké mouce, vejcích a strouhance, usmažené dozlatova.

Houbové řízky v pikantním těstíčku

V oleji dozlatova usmažené klobouky bedel nebo plátky hub, například hříbků, křemenáčů, kozáků … obalených v ochucené mouce, vejcích a strouhance.

Houbové smažené placičky

Podušené houby s anglickou slaninou a dalšími ingrediencemi, vytvarované do placiček, usmažené dozlatova.

Houby v pikantním těstíčku

Na přípravu tohoto receptu použijeme mladé, tvrdé kloboučky hříbků, holubinek nebo růžovek. Pokrm podáváme samostatně jako chuťovku k pivu, vínu, nebo jako samostatný pokrm spolu s hranolky, či jinak upravenými brambory a oblíbeným dresinkem, nebo tatarskou omáčkou.

Karbanátky z hlívy

Usmažené karbanátky vypracované z hlívy ústřičné, vejce, rohlíku, česneku, hořčice a koření.

Karbanátky z kotrče

Kotrč je velmi chutná houba, známá především v kuchyni jako surovina na přípravu falešné dršťkové polévky. Ovšem dá se použít i jinak, například z ní lze připravit chutné karbanátky.

Obalovaná pýchavka dlabaná

Pýchavka dlabaná je další výborná jedlá pýchavka, která má ráda i sušší počasí. Za sucha tedy roste místy hojně. V lesích ji ovšem nehledejte, má ráda pastviny a sušší, nehnojené louky. Chuťově je stejná, jako klasický vatovec (pýchavka obrovská).

Omeleta s pýchavkami

Mladé oloupané bílé pýchavky obecné, nebo také vatovec (pýchavka obrovská), lze použít i na přípravu chutné omelety vhodné jako teplá snídaně či večeře servírovaná s pečivem, případně jako oběd podávaný například s vařenými brambory.

Pikantní obalovaná pýchavka

Pýchavka (vatovec obrovský) nakrájená na plátky, obalená v mouce smíchané s paprikou, vejcích, nastrouhané nivě a eidamu, nakonec ve strouhance, usmažená dozlatova.

Plněné žampionové kloboučky

Žampiony plněné sýrovou směsí, obalené ve vejci a strouhance, usmažené dozlatova.

Prejt z holubinek

Na houbový prejt jsou výborné právě holubinky. Ovšem připravit lze také z masáků, hřibů apod. Vyzkoušený recept, který chutná všem milovníkům hub.

Řízky z vatovce (pýchavky)

Vatovec, jinak také pýchavka obrovská, je výtečná houba která se hodí především usmažená jako řízky. Lze ji také připravit minutkově nebo použít do směsí, ale jako řízky je prostě nepřekonatelná!

Řízky ze hřibů

K úpravě hub podle tohoto receptu používáme zdravé, nerozmočené klobouky hřibů alespoň o průměru 10 cm. Výtečný na řízky je hřib smrkový, dubový a křemenáč, jdou však použít i jiné hřibovité houby, které mají tvrdší klobouky.

Řízky ze sírovce

Když je sírovec žlutooranžový mladý, dužnina uvnitř žlutá a nůž zajede do dužniny jako do másla, dají se z něho připravit chutné řízky, které chutí připomínají kuřecí maso.

Řízky ze sírovce žlutooranžového

Povařené plátky sírovce, obalené v klasickém trojobalu a usmažené dozlatova.

Selská omeleta s houbami

Na pánvi na oleji zprudka opečené kostičky vařených brambor, plátky hub a proužky zeleniny, směs nakonec zapečená spolu s vejci.

Schované žampiony

Žampionové kuličky obalené ve strouhance jako hlavní chod, nebo studené pohoštění k vínu či pivu se studenou omáčkou.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy