Když je sírovec žlutooranžový mladý, dužnina uvnitř žlutá a nůž zajede do dužniny jako do másla, dají se z něho připravit chutné řízky, které chutí připomínají kuřecí maso.
Ingredience:
1 kg | sírovce žlutooranžového |
1-2 hrnky | haldké mouky |
1-2 hrnky | strouhanky |
2 ks | vejce |
kořenící směs Podravka, nebo kostka masoxu | |
sádlo nebo olej na smažení | |
mléko | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Mladé vějířovité klobouky sírovce nakrájíme na plátky 1 cm silné
2. Nakrájené plátky opláchneme vodou a povaříme ve vodě ochucené lžící kořenící směsi Podravka nebo kostkou masoxu
3. Vaříme až plátky změknou a jdou napíchnout na vidličku, pak vodu slijeme, plátky sírovce necháme oschnout
4. Obalíme v klasickém trojobalu, tedy v mouce, rozšlehaných a mírně osolených vejcích a strouhance
5. Řízky smažíme na sádle nebo oleji z obou stran.
Podáváme s tatarskou omáčkou, bramborem nebo chlebem či pečivem.Více o sírovci žlutooranžovém najdete v našem atlasu hub: Sírovec žlutooranžový.
Poznámka:Autor receptu i fotografie: Dalibor Marounek