K úpravě hub podle tohoto receptu používáme zdravé, nerozmočené klobouky hřibů alespoň o průměru 10 cm. Výtečný na řízky je hřib smrkový, dubový a křemenáč, jdou však použít i jiné hřibovité houby, které mají tvrdší klobouky.
Ingredience:
500 g | hřibu smrkového - klobouků |
1-2 ks | vejce |
sádlo nebo olej | |
hladká mouka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Klobouky nakrájíme na plátky 1 cm široké.
- Připravené houby klasicky obalíme v trojobalu, tedy v mouce, v rozšlehaných, mírně osolených vejcích a nakonec i ve strouhance.
- Smažíme na sádle nebo oleji pěkně dozlatova, až po osmažení osolíme a opepříme.
- Houbové řízky podáváme teplé s brambory, hranolky nebo kroketami a tatarskou omáčkou nebo nějakým jiným oblíbeným dresinkem.
Velmi chutné je přidat do rozšlehaného vejce lžíci jemně nastrouhaného sýru typu ementál, nebo cihla.
Poznámka:Na fotografii dole je koš dubáků. Fotky i recept: D.M.