REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

smažené, fritované

Smažená hadovka obalená v pivním těstíčku

Hadovka smrdutá je v mládí jedlá pokud je ve stadiu vejce a ještě nezapáchá. Vejce zbavená bílé okrovky a slizké vrstvy jsou jedlá a nakrájená na tenké plátky, obalovaná v klasickém trojobalu, nebo v různých těstíčkách, mají zajímavou chuť, připomínající mořské ryby. K jiné úpravě jako sušení nebo do směsí se vejce hadovky nehodí.

Smažená hlíva ochucená česnekem

Chvíli v osolené vodě povařené klobouky hlívy ústřičné, okapané, obalené v klasickém trojobalu a usmažené dozlatova.

Smažené bedly

Klasický recept na smažené houby

Smažené houby s mozzarellou

Ploché klobouky čerstvých hub plněné kysanou smetanou, sušeným česnekem a plátkem mozzarelly. Obalené v klasickém trojobalu a osmažené do zlatova.

Smažené hříbky

Houby obalené v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance, poté smažené na sádle do zlatova, patří k nejoblíbenějším letním pochoutkám.

Smažené plněné hnojníky

Hnojník obecný je výtečná jedlá houba, která se i uměle pěstuje například ve Francii, či Asii. Mimo výtečnou jemnou chuť má i léčivé účinky, udržuje optimální hladinu cukru v krvi, přípravky z něho jsou běžně na trhu. V kuchyni se používají mladé bílé plodnice, které se musí po nálezu brzy zpracovat. U plodnic totiž probíhá tzv. autolýza – roztékání, bílé lupeny po čase šednou, zčernají a klobouk se rozteče na černou hmotu.

Smažené řízky z bedel

Klobouky bedel obalené v klasickém trojobalu, usmažené dozlatova.

Smažené žampióny

Čerstvě usmažené žampóny obalené v klasickém trojobalu.

Smažené žampiony plněné směsí

Obalené hlavičky žampionů naplněné masovou směsí, usmažené dozlatova.

Smažené žampióny v těstíčku

Scezené a okapané sterilizované žampióny, namáčené v těstíčku z polohrubé mouky, vejce, žloutku, mléka, bílého vína a soli, pak smažené ve vyšší vrstvě oleje z všech stran. Podávané například s bramborovou kaší a tatarskou omáčkou.

Smaženice po židovsku

Vynikající recept, když nasbíráme málo hub. Jde o podušené houby nastavené opečenými brambory spojené míchanými vejci a okořeněné výrazně česnekem.

Smaženky z májovek

Z podušených májovek, mouky, strouhanky, jarní cibulky, sněhu z bílků a žloutků vypracovaná hmota, z té vytvarované karbanátky, obalené v mouce a usmažené v horkém sádle dozlatova.

Smažený hermelín plněný houbami

Přepůlené hermelíny, vydlabané, naplněné houbovou směsí, obalené v trojobalu a usmažené dozlatova.

Vatovec (pýchavka) v pikantním těstíčku

Vatovec obrovský, rovněž česky pýchavka obrovská, patří k houbách, pro které je typická úprava obalení v trojobalu jako řízek. Chutná je i v různých pikantních těstíčkách a ochucených směsí strouhanky, zde je jedna z variant, kterou můžeme použít i na úpravu bedel, masáků a dalších druhů hub, z kterých lze připravit řízky.

Žampiony v sýrovém těstíčku

Žampiony obalené v syrovém těstíčku, usmažené dozlatova.

Žampiony v tvarohovém těstíčku

Žampiony obalené v tvarohovém těstíčku a usmažené dozlatova.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy