REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Aktuálně – archiv článků

Vše, co již není aktuální, ale stojí za to si přečíst!

Hubnu, hubneš, hubneme

Po vánočních svátcích se mnoho z nás snaží nějak se zbavit přebytečných kil. Někdo více sportuje, jiný jen omezuje jídlo, další drží drastickou dietu. Jak jste na tom vy? Snažíte se něco udělat se svou váhou nebo jste již rezignovali a ani vánoční předsevzetí vám nepomohlo se úspěšně pustit do boje s nadváhou?

Jahodové profiterolky jako od profíka

Jste milovníky sladkého a v cukrárně se vám nad všemi těmi dortíky od profesionálních cukrářů sbíhají sliny? Zkuste si je připravit i doma. Co třeba takové profiterolky? O původu receptu na tyto malé nadýchané bochníčky z odpalovaného těsta plněné jemným krémem se dodnes přou Italové a Francouzi. Ať už za nimi ale stojí kdokoliv, jsou naprosto lahodné a jejich přípravy se rozhodně nemusíte bát.

Jak nasadit náš RSS kanál na Home Page SEZNAMU?

Tento krátký návod se vám bude hodit, pokud máte hlavní stránku Seznamu uvedenou jako výchozí stránku v prohlížeči, ale i tehdy, pokud na Home Page Seznamu často chodíte. Pokud nechcete přijít o naše autorské články, ale i ty sdílené, zobrazující se v našem RSS kanále, pak si je můžete přidat na hlavní stránku Seznamu. Budou se vám tam aktuálně zobrazovat a tak o žádný nepřijdete!

Jak snížit plýtvání potravinami? Více než pětina populace chce mobilní aplikace, tvrdí výzkum

Plýtvání potravinami je v současné době hojně diskutovaným globálním problémem. Dle dat sesbíraných v projektu FUSIONS se v Evropské unii ročně vyhodí zhruba 88 milionů tun potravin. Češi přitom patří mezi největší plýtvače v Unii. Podle průzkumu se z českých domácností nejvíce vyhazuje ovoce, zelenina a pečivo. Pomoci změnit to by mohly šikovné aplikace do chytrých telefonů, o které má zájem více než pětina populace.

Jaké je moje nejoblíbenější jídlo?

Nová anketa na našem webu. Jaké jídlo máte nejraději? Sladké buchty, bábovky či naopak nějaké pečené nebo smažené masíčko? A co gulášek či jiné dušené pokrmy? Nebo snad preferujete saláty a bezmasá jídla?

Jaké jídlo si dáváte nejčastěji v rychlém občerstvení?

Chodíte jíst do rychlého občerstvení? Máte raději hamburgery, grilované klobásky, párky v rohlíku, pizzu či snad trhané maso? Hlasujte v naší anketě, ať víme, co si Češi nejraději kupují ve stáncích s rychlým občerstvením. Těšíme se na vaše odpovědi. Uvidíme, co patří mezi TOP hity současného rychlého občerstvení u nás.

Jaký je váš nejoblíbenější aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

Jamie Oliver vaří v karanténě

Pandemie Covid-19 zkomplikovala situaci také v našich kuchyních, na jaře se v reakci na první lockdown téměř přes noc vyprázdnily regály v supermarketech. Doba zůstává nadále nejistá a musíme mimo jiné pečlivě hlídat rodinný rozpočet. Nevíte-li si rady, co v takovém případě vařit, nechte si poradit od Jamieho Olivera. Již od 28. prosince v 18:05 vás naučí, jak nejlépe využít domácí zásoby v novém pořadu Jamie vaří v karanténě na TV Paprika.

Jarní recepty

Máme tu jaro, které přináší nejen slunce a teplo, ale i spoustu rozkvetlých květin, stromů, keřů …

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

Jedovatý fipronil je poprvé v ČR! Našli ho v oblíbených sušenkách

Společnost Mondelez Czech Republic stahuje šest šarží oblíbených Zlatých věnečků. Má totiž podezření, že se v nich objevil toxický fipronil, ten způsobuje závratě a zvracení.

Jiří Halamka je zpět na TV Paprika

Od vítězství Jirky Halamky v kulinární soutěži Master Chef uplynulo již pět let. Za tu dobu stihl založit cateringovou firmu, otevřít a zavřít restauraci i spolupracovat s TV Paprika na kulinářských show. Po veleúspěšné show Čtyři roční období, která byla zaměřena na recepty ze sezónních surovin, přichází TV Paprika s novým pořadem Jiří, milovník masa. Jak už napovídá sám název, tato série je věnována především masovým pokrmům. Mistr kuchař Jirka opět předvede svůj kulinární um a lahodné recepty. Divákům prozradí své tajné tipy a triky a ukáže, jaké vynikající chutě lze vykouzlit ze známých, ale i méně známých základních surovin.

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

Jste zloději, rozčílil se Pohlreich. Nehorázné ceny ve Varech během festivalu!

Přílohové brambory za 150, bramborová kaše až za 280, hranolky za 250 nebo polévka od 350 do 650 korun. To nejsou imaginární ceny z nějakého trapného filmu, ale realita z Karlových Varů. Přesně takhle “okrádají” restauratéři v lázeňském městě během Mezinárodního filmového festivalu turisty a návštěvníky. Tyhle ceny naštvaly i “šéfa” Zdeňka Pohlreicha.

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

Kapři porazili EET: Vláda udělí výjimku z EET prodeji vánočních ryb

Kapři porazili elektronickou evidenci tržeb. Ministerstvo financí udělí výjimku z EET pro prodej předvánočních ryb. Vláda kvůli toho opět přerušila jednání o tom, aby od EET byli osvobozeni nevidomí a hluchoslepí. Uvedl to ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Kaufland prodával další falšovaný kečup! Nemáte ho doma?

Inspektoři odhalili další falšovaný kečup! Výrobek značky Benita, který koupíte v síti Kaufland, obsahoval o polovinu méně rajčat, než uváděla etiketa. Jde přitom už o třetí značku kečupu, kterou za poslední měsíc kontroloři nařídili stáhnout z prodeje.

Kaufland zakázal zaměstnancům v práci pít a jíst! Další den couvnul

Obrovskou vlnu nevole nejen mezi zaměstnanci vyvolalo interní sdělení společnosti Kaufland. Společnost v něm upravovala pravidla pro konzumaci jídla a pití zaměstnanců a prakticky z něj vyplývalo, že napít se mohou jen během přestávky. Pouhý den po zveřejnění společnost nařízení upravila.

Každé desáté dítě ve školách neobědvá, rodiče na to nemají. Kdo chce svoji situaci řešit, tomu kraj nabídne pomoc

Ústecký kraj – Ústecký kraj chce založit vlastní program, ze kterého bude možné hradit obědy dětem z rodin, které se ocitly v tíživé životní situaci, kterou nedokážou vlastními silami řešit, ale aktivně přistupují k řešení svých problémů. Rozhodla o tom Rada Ústeckého kraje.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy