REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.


Podle odborníků aktuálně čelíme bezprecedentní klimaticko-environmentální krizi. Nástrojem, který tuto krizi má podle nich pomoci zvrátit, je přechod evropského zemědělství na tzv. agroekologii. Právě ekologické zemědělství tvoří důležitý nástroj, jak tohoto přechodu dosáhnout. Evropská komise se proto v posledních dnech zabývala dvěma novými evropskými strategiemi, která mají ekologicky šetrné hospodaření s půdou v jednotlivých členských státech do budoucna podpořit.

 

 

Cíle obou nových evropských strategií, které jsou součástí komplexního balíku opatření zvaného European Green Deal, vítáme. Jak téma biodiverzity, tak i způsob produkce potravin jsou zcela klíčové pro transformaci zemědělského sektoru a posílení odolnosti krajiny, obojí nyní stojí na pomyslné křižovatce. Bude otázkou, jak se ke Green Dealu postaví čeští politici. Víme, že opatření mají podporu i českých farmářů,” uvádí Jiří Lehejček, předseda České technologické platformy pro ekologické zemědělství a viceprezident IFOAM, střešní organizaci sledující problematiku na evropské úrovni.

Cílů obou strategií, EU Biodversity a Farm to Fork, však bude podle odborníků možné dosáhnout jen tehdy, když budou plně zohledněny při jednáních o probíhající reformě Společné zemědělské politiky. Podle IFOAM je možné dosáhnout do roku 2030 pětadvaceti procentního podílu ekologicky obhospodařované půdy v, jen tehdy bude-li společná zemědělská politika adekvátně motivovat zemědělce za přínosy vzniklé přechodem na ekologické zemědělství.

S tím souhlasí i Zdeněk Perlinger, předseda PRO-BIO svazu ekologických zemědělců, který k tomu uvádí: “Jako cíl pro další rozvoj ekologického zemědělství v České republice vidím v prvé řadě potřebu přesvědčit sedláky v produkčních oblastech, aby ekologicky hospodařili na orné půdě, na trvalých kulturách atd. A hlavně produkovali.” A dodává: ”Bude klíčové, aby na produkci navázal zpracovatelský průmysl a aby se bio prodávalo jako běžné, nikoli luxusní zboží. A také to, jak se k ekologickému hospodaření postaví stát a to, zda dotačně nebo jinak podpoří tento dražší, ale udržitelnější způsob produkce potravin a stravování.”

Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství (ČTPEZ) sdružuje aktéry z oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání, zemědělské a potravinářské produkce a obchodu, a oborových nevládních organizací. Jejím cílem je vybudování a rozvoj znalostní platformy v oblasti ekologického zemědělství a produkci biopotravin. Byla založena v roce 2014. Aktuálně sdružuje 27 členů včetně předních českých univerzit. Spolu s PRO-BIO svazem je členem IFOAM a IFOAM EU. Více na ctpez.cz.

 

Ekologicky obhospodařovaná zemědělská půda v EU (rok 2018):

  • dosáhla téměř 13,8 milionů hektarů
  • tvořila 7,7 % celkové výměry zemědělské půdy v EU
  • její výměra meziročně vzrostla o jeden milion hektarů, tj. 7,6 % (2018/2017)
  • hospodařilo na ní téměř 330 tisíc ekofarem
 

Trh s biopotravinami v EU (rok 2018):

  • je druhým největším jednotným trhem s biopotravinami (po USA)
  • jeho hodnota dosáhla 37,4 miliardy EUR
  • meziročně trh vzrostl o 7,7 % (2018/2017)
  • občan EU v průměru ročně zkonzumuje biopotraviny v hodnotě 76 EUR
  • biopotraviny produkuje celkem 71 tisíc výrobců
  • obchod s biopotravinami zajišťuje 5 tisíc obchodníků
 

Ekologicky obhospodařovaná zemědělská půda v ČR (rok 2019):

dosáhla téměř 541 tisíc hektarů
tvořila 15,2 % celkové výměry zemědělské půdy v ČR (dle LPIS)
její výměra meziročně vzrostla o 18 420 ha, tj. o 3,5 % (2019/2018)
hospodařilo na ní 4 690 ekofarem

 

Trh s biopotravinami v ČR (rok 2018):

  • je druhým největším v rámci nových členských zemí
  • jeho hodnota dosáhla 4,4 miliardy korun (173 mil. EUR)
  • meziročně trh vzrostl o 33,0 % (2018/2017)
  • občan ČR v průměru ročně zkonzumuje biopotraviny v hodnotě 416 Kč (16 EUR)
  • biopotraviny produkuje celkem 828 výrobců
  • obchod s biopotravinami zajišťuje přes 1000 obchodníků
 

Další informace o ekologickém zemědělství v EU a ve světě, včetně infografik, v českém jazyce: https://www.lovime.bio/knihovna/ekologicke-zemedelstvi-v-roce-2018-evropa-evropska-unie-a-svet/

Další informace v anglickém jazyce: https://www.ifoam-eu.org/en/organic-europe

Další informace o EZ v ČR: https://www.ctpez.cz/cz/publikace/rocenky-ekologickeho-zemedelstvi

 

Strategie ke stažení:

F2F: https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/f2f_action-plan_2020_strategy_en.pdf

Biodiversity: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/communication-annex-eu-biodiversity-strategy-2030_en.pdf

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy