REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Aktuálně – archiv článků

Vše, co již není aktuální, ale stojí za to si přečíst!

“Kupování voličů”. Loterie k EET startuje, opozice vyzývá k jejímu bojkotu

Méně než tři týdny před sněmovními volbami startuje projekt současné vlády v čele s hnutím ANO – účtenková loterii ke kritizované elektronické evidenci tržeb (EET). Účtenkovka, jak loterii ministerstvo financí nazvalo, má lidi motivovat k tomu, aby si brali v obchodech a restauracích účtenky a tím jejich majitele donutili přiznávat všechny tržby. Opozice ale loterii považuje za předvolební populismus a udavačský nástroj.

50 korun za máslo je normální, tvrdí zemědělci. Obchody shánějí levnější

Na cenu másla 50 korun za čtvrt kilogramu by si měli lidé zvykat, řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Je to návrat k normálu poté, co v minulosti na mléku zemědělci prodělávali, dodal. Někteří obchodníci si už ale shání levnější máslo z jiných zemí.

7 potravin, jimž je v supermarketu lepší se velkým obloukem vyhnout

Nakupujete v supermarketu? To je samozřejmě v pořádku, ale jsou věci, které byste si do košíku rozhodně dávat neměli – a hned vám také řekneme proč.

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

Baron Hildprandt ze zralých hrušek získal zlatou medaili v San Franciscu

Baron Hildprandt ze zralých hrušek si z prestižní soutěže konané v San Francisku odvezl zlatou medaili. Blatenský destilát má být na co hrdý – San Francisco World Spirits Competition je uznávaná soutěž a ocenění Gold Medal znamená pro každou značku obrovské uznání za dobře odvedenou práci a výjimečnou kvalitu spiritů.

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

Brexit způsobil jahodovou krizi, Británii chybí levní sběrači z ciziny

Blížící se brexit bude mít velký dopad také na jeden z největších britských zemědělských sektorů. Velké obavy mají pěstitelé jahod, kteří jsou závislí na pracovní síle ze zahraničí. Už nyní pociťují akutní nedostatek pracovníků. Výsledkem mohou být v následujících letech rostoucí ceny a přesun pěstitelů do ciziny.

Brusel za 52 milionů prozkoumá, jestli v kvalitě zboží padla železná opona

Evropská komise chce jasné důkazy o tom, že výrobci potravin a drogerie některé trhy šidí na kvalitě. Přinést je mají testy „dvojí kvality“, na které Brusel uvolní dva miliony eur, tedy 52 milionů korun.

Budoucnost tradičního trhu – malé prodejny čeká rušení slevových letáků, modernizace placení či změny v logistice

Postupný úbytek prodejen je jeden z hlavních úkolů, se kterým se bude muset v budoucnu vyrovnat tradiční český trh s potravinami. Obslužnost venkova se totiž každým rokem snižuje. Do budoucna lze však v tomto segmentu čekat i výrazné změny. Některé obchodní sítě například počítají se zrušením slevových letáků, větším podílem bezhotovostních plateb či optimalizací zásobování malých prodejen. Klíčovou roli přitom v celé řadě případů bude hrát postoj státu.

Burčák je tady!

Příslušná novela zákona (216/2 000 Sb.) definuje burčák jako částečně prokvašený hroznový mošt obsahující nejméně 1 % (objemové) alkoholu, který lze prodávat pouze v období od 15.8. – 30.11 příslušného roku. Správně by měli burčák prodávat prodejci, kteří mají viditelně uveden jeho původ – tj. vinaře a odrůdu vína.

Ceny vajec astronomicky rostou. Může za to vybíjení chovů kvůli fipronilu

Ceny vajec raketově rostou. Oproti loňskému roku tato potravina v listopadu zdražila o 60 procent, jen mezi říjnem a listopadem pak cena vzrostla o 37,8 procenta, uvedl v týdnu Český statistický úřad (ČSÚ). Za zdražováním vajec podle expertů oslovených Novinkami stojí letní fipronilová aféra a následující vybíjení nosnic.

Co považuji za nejodpornější jídlo na světě?

Naše nová anketa má dost výbušné téma. Ochutnali by jste třeba steak ze psa či kočky? A co si pochutnat na živých embryích. Šli by jste do toho? Jaké jídlo tedy považujete za nejodpornější na celém světě, které se opravdu prodává a někteří lidé ho konzumují a to dokonce s oblibou?

České máslo koupíte v Anglii za polovinu! Víme, proč to nejde v ČR

V některých britských prodejnách se prodává máslo z České republiky za polovinu ceny, kterou zaplatí lidé u nás. Například máslo značky Olma koupí Britové někde i za 30 korun. Podle Ministerstva zemědělství (MZe) je to z toho důvodu, že se prodejny v Anglii nesnaží na másle tolik vydělat.

České papriky hnijí na poli. Obchody sáhly po levnějších z dovozu

Dolní Kounice – Desítky tun tuzemských paprik hnijí na polích. Jejich pěstitelé nemají pro svoje plodiny odbyt. Na český trh totiž míří levnější papriky z Maďarska a Holandska, českou zeleninu proto některé řetězce nechtějí. Zemědělci zvažují, že pěstování paprik pro příští roky omezí. Bohužel každý rok stejné zprávy! Toto je sice článek z roku 2014, ale nemyslím si, že by se něco změnilo ….

Česko bude slavit Den státnosti. Kde nakoupíte a kde bude zavřeno

Den české státnosti je dalším svátkem kdy musí být obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů zavřené. Zákazníci jsou však stále zmateni. Zatímco v supermarketech ve čtvrtek nenakoupíte, většina nákupních center zůstane otevřená.

Česko je nejméně zdravým státem světa! Pijeme, kouříme, jsme tlustí

Češi získali další nepopulární prvenství. Česko je podle nejnovější studie nejméně “zdravým” státem na světě. Výzkumníci analyzovali data, ukazující na obezitu, konzumaci alkoholu a tabáku.

Česko vaří a pomáhá

Je to tak! Tento název přímo napovídá, že se nejedná o běžnou kuchařku, kterých naleznete stovky v každém knihkupectví. Nejen, že v knize najdete 50 skvělých, osvědčených receptů osobností s velkým srdcem, kterým nejsou lhostejné potřeby a pomoc opuštěným, týraným pejskům a kočičkám z útulků, ale koupí této kuchařky i vy sami přispějete částkou 40,-Kč na Nadační fond PES V NOUZI.

Češi milují zavařování i jiné způsoby zpracování ovoce

V dnešní době si stále více lidí raději zavaří vlastní kompoty, než by je koupili v obchodech. A není to jen díky stále stoupajícím cenám potravin, ale i díky tomu, že lidé již některým výrobcům nevěří. Stále více tzv. “éček” a dalších látek ne zrovna moc zdraví prospěšných se objevuje na etiketách u potravin jak malých, tak i velkých výrobců. Naštěstí v Česku má domácí zpracování ovoce velkou tradici. Vyrábíme si nejen nakládané ovoce, ale také různé džemy, marmelády, ovocné likéry a další výrobky. Některé můžeme déle skladovat, jiné jsou určené k okamžité spotřebě, ale jedno mají společné. Jsou zdravé, většinou bez chemie a moc dobře víme, co jsme do nich dali. Máme tu pro vás anketu, která by nám všem měla odhalit, jaký výrobek, či pochutina z ovoce je mezi námi Čechy nejoblíbenější.

Češi se pomalu vrací k rybám. Nejoblíbenější je kapr a losos

Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

Češi vybírají pro OMV recepturu nových čerstvých sendvičů. Připraví je Emanuele Ridi

OMV hledá spolu s Čechy nejoblíbenější ingredience do nových sendvičů. Autoři nejlepších návrhů budou vybráni prostřednictvím hlasování na Facebooku a budou odměněni voucherem na kurz vaření pro dva. Sendvič s vítěznou recepturou bude nabízen na čerpacích stanicích OMV VIVA a bude zařazen do nabídky jako jeden ze tří nových sendvičů od Emanuele Ridiho
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy