ReceptyOnLine / Aktuálně - archiv článků
Aktuálně – archiv článků
Vše, co již není aktuální, ale stojí za to si přečíst!
“Kupování voličů”. Loterie k EET startuje, opozice vyzývá k jejímu bojkotu
Méně než tři týdny před sněmovními volbami startuje projekt současné vlády v čele s hnutím ANO – účtenková loterii ke kritizované elektronické evidenci tržeb (EET). Účtenkovka, jak loterii ministerstvo financí nazvalo, má lidi motivovat k tomu, aby si brali v obchodech a restauracích účtenky a tím jejich majitele donutili přiznávat všechny tržby. Opozice ale loterii považuje za předvolební populismus a udavačský nástroj.
Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec
Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.
Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy
Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.
Baron Hildprandt ze zralých hrušek získal zlatou medaili v San Franciscu
Baron Hildprandt ze zralých hrušek si z prestižní soutěže konané v San Francisku odvezl zlatou medaili. Blatenský destilát má být na co hrdý – San Francisco World Spirits Competition je uznávaná soutěž a ocenění Gold Medal znamená pro každou značku obrovské uznání za dobře odvedenou práci a výjimečnou kvalitu spiritů.
Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku
Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.
Brexit způsobil jahodovou krizi, Británii chybí levní sběrači z ciziny
Blížící se brexit bude mít velký dopad také na jeden z největších britských zemědělských sektorů. Velké obavy mají pěstitelé jahod, kteří jsou závislí na pracovní síle ze zahraničí. Už nyní pociťují akutní nedostatek pracovníků. Výsledkem mohou být v následujících letech rostoucí ceny a přesun pěstitelů do ciziny.
Budoucnost tradičního trhu – malé prodejny čeká rušení slevových letáků, modernizace placení či změny v logistice
Postupný úbytek prodejen je jeden z hlavních úkolů, se kterým se bude muset v budoucnu vyrovnat tradiční český trh s potravinami. Obslužnost venkova se totiž každým rokem snižuje. Do budoucna lze však v tomto segmentu čekat i výrazné změny. Některé obchodní sítě například počítají se zrušením slevových letáků, větším podílem bezhotovostních plateb či optimalizací zásobování malých prodejen. Klíčovou roli přitom v celé řadě případů bude hrát postoj státu.
Burčák je tady!
Příslušná novela zákona (216/2 000 Sb.) definuje burčák jako částečně prokvašený hroznový mošt obsahující nejméně 1 % (objemové) alkoholu, který lze prodávat pouze v období od 15.8. – 30.11 příslušného roku. Správně by měli burčák prodávat prodejci, kteří mají viditelně uveden jeho původ – tj. vinaře a odrůdu vína.
Ceny vajec astronomicky rostou. Může za to vybíjení chovů kvůli fipronilu
Ceny vajec raketově rostou. Oproti loňskému roku tato potravina v listopadu zdražila o 60 procent, jen mezi říjnem a listopadem pak cena vzrostla o 37,8 procenta, uvedl v týdnu Český statistický úřad (ČSÚ). Za zdražováním vajec podle expertů oslovených Novinkami stojí letní fipronilová aféra a následující vybíjení nosnic.
Co považuji za nejodpornější jídlo na světě?
Naše nová anketa má dost výbušné téma. Ochutnali by jste třeba steak ze psa či kočky? A co si pochutnat na živých embryích. Šli by jste do toho? Jaké jídlo tedy považujete za nejodpornější na celém světě, které se opravdu prodává a někteří lidé ho konzumují a to dokonce s oblibou?
České máslo koupíte v Anglii za polovinu! Víme, proč to nejde v ČR
V některých britských prodejnách se prodává máslo z České republiky za polovinu ceny, kterou zaplatí lidé u nás. Například máslo značky Olma koupí Britové někde i za 30 korun. Podle Ministerstva zemědělství (MZe) je to z toho důvodu, že se prodejny v Anglii nesnaží na másle tolik vydělat.
České papriky hnijí na poli. Obchody sáhly po levnějších z dovozu
Dolní Kounice – Desítky tun tuzemských paprik hnijí na polích. Jejich pěstitelé nemají pro svoje plodiny odbyt. Na český trh totiž míří levnější papriky z Maďarska a Holandska, českou zeleninu proto některé řetězce nechtějí. Zemědělci zvažují, že pěstování paprik pro příští roky omezí. Bohužel každý rok stejné zprávy! Toto je sice článek z roku 2014, ale nemyslím si, že by se něco změnilo ….
Česko vaří a pomáhá
Je to tak! Tento název přímo napovídá, že se nejedná o běžnou kuchařku, kterých naleznete stovky v každém knihkupectví. Nejen, že v knize najdete 50 skvělých, osvědčených receptů osobností s velkým srdcem, kterým nejsou lhostejné potřeby a pomoc opuštěným, týraným pejskům a kočičkám z útulků, ale koupí této kuchařky i vy sami přispějete částkou 40,-Kč na Nadační fond PES V NOUZI.
Češi milují zavařování i jiné způsoby zpracování ovoce
V dnešní době si stále více lidí raději zavaří vlastní kompoty, než by je koupili v obchodech. A není to jen díky stále stoupajícím cenám potravin, ale i díky tomu, že lidé již některým výrobcům nevěří. Stále více tzv. “éček” a dalších látek ne zrovna moc zdraví prospěšných se objevuje na etiketách u potravin jak malých, tak i velkých výrobců. Naštěstí v Česku má domácí zpracování ovoce velkou tradici. Vyrábíme si nejen nakládané ovoce, ale také různé džemy, marmelády, ovocné likéry a další výrobky. Některé můžeme déle skladovat, jiné jsou určené k okamžité spotřebě, ale jedno mají společné. Jsou zdravé, většinou bez chemie a moc dobře víme, co jsme do nich dali. Máme tu pro vás anketu, která by nám všem měla odhalit, jaký výrobek, či pochutina z ovoce je mezi námi Čechy nejoblíbenější.
Češi se pomalu vrací k rybám. Nejoblíbenější je kapr a losos
Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.