REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Blíží se druhý Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem, připomene ho i papež

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na středu 29. září připadá druhý Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem. Poprvé ho vyhlásila OSN na rok 2020, chce tak upozornit především na environmentální dopady plýtvání jídlem. Letos se do oslav zapojí papež František nebo světoznámý šéfkuchař Massimo Bottura. V Česku téma plýtvání jídlem rozvíjí iniciativa Zachraň jídlo, která se aktuálně snaží zjednodušit darování hotových jídel charitám. Z každé velké závodní jídelny by se tak denně mohlo zachránit až 25 kg obědů, které se teď vyhazují.


Studie Celosvětový úbytek potravin a plýtvání potravinami od Organizace pro zemědělství a výživu (FAO) uvádí, že každoročně přijde vniveč na celém světě až jedna třetina vyprodukovaných potravin. Kromě ekonomického rozměru s sebou plýtvání jídlem přináší také negativní dopady v oblasti životního prostředí. Podle FAO téměř 8 % uhlíkových emisí vypouštěných do atmosféry pochází z vyhozených potravin. Plýtvání jídlem se řeší i v souvislosti se suchy, Evropská agentura pro životní prostředí uvádí, že téměř 40 % celkového objemu vody spotřebované v Evropě za rok se využívá v zemědělství. Celosvětově se přitom podle FAO 28 % orné půdy využije k pěstování surovin, které se vyhodí. Boj proti plýtvání potravinami na úrovni EU se stal také jedním z klíčových témat tzv. Zelené dohody pro Evropu, specificky strategie Od zemědělce ke spotřebiteli (Farm to Fork).

 

 

Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem (International Day of Awareness of Food Loss and Waste) vyhlásilo v roce 2019 Valné shromáždění OSN. Cílem toho aktu byla podle OSN snaha významně zvýšit povědomí o problematice plýtvání jídlem a o Cíli udržitelného rozvoje 12.3 (Snížení plýtvání jídlem na polovinu do roku 2030), do jehož naplnění zbývá méně než 9 let. Letos pořádá OSN online setkání, na kterém vystoupí se svým poselstvím i papež František. Odborné panely budou řešit například technologické inovace, komunitní projekty či cesty k prevenci plýtvání včetně případových studií. V závěru vystoupí také světoznámý šéfkuchař Massimo Bottura.

V České republice vzpomene Mezinárodní den povědomí o plýtvání potravinami iniciativa Zachraň jídlo, která ve svých informačních kampaních šíří osvětu a plýtvání mezi českou veřejnost a systémovými změnami chce dosáhnout snížení množství vyhozeného jídla v zemi. Letos se zaměřuje především na záchranu jídla v gastro sektoru. V českých závodních jídelnách a fast foodech tvoří až 14 % vyhozeného jídla hotové porce, které se nestihnou vydat. Právě tyto porce, kterých může být denně až 25 kg na provozovnu, chce Zachraň jídlo dostat k potřebným. V září spustila sbírku na podporu projektu Darování jídla šetří klima, který má darování jídel, jež je v současné době v porovnání s jinými evropskými zeměmi velmi složité, usnadnit.

Užitečné odkazy:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy