REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Biopotravinou roku 2024 se stal Bio Přeštík v plechu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Soutěž Nejlepší biopotravina roku zná své vítěze. Odborná porota ocenila výrobky v šesti různých kategoriích, přičemž absolutním vítězem se stala letošní produktová novinka z farmy Sasov. Výběrové vepřové maso prasat původního starého českého plemene přeštické černostrakaté tepelně opracované v autoklávu a plněné do tradičního obalu – plechové konzervy. V dalších kategoriích zvítězila kolekce antických obilovin, mošt, jehněčí ossobuco, Chardonnay a farmářský sýr. V letošním ročníku bojovalo o titul 140 biopotravin.


„Září již tradičně patří kampani na podporu biopotravin a ekologického zemědělství, a právě soutěž o biopotravinu roku významně pomáhá v popularizaci produktů ekologického zemědělství mezi veřejností. Lidé již dnes, i díky různým akcím a projektům našeho resortu, bezpečně poznají biopotraviny podle oficiálního značení. Zároveň více vnímají význam ekologického zemědělství nejen pro vlastní zdraví, ale také pro krajinu a prostředí, ve kterém žijeme,“ uvádí ministr zemědělství Marek Výborný. Česká republika patří mezi 20 zemí světa s největším podílem ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy. V loňském roce byl podíl této plochy v Česku 16,8 %, v roce 2030 má činit již 25 %.

 

 

Všechny přihlášené výrobky v soutěži posuzovala devatenáctičlenná porota vedená dlouholetým předsedou Pavlem Maurerem. V letošním ročníku bojovalo o titul 140 biopotravin, u nichž se kromě chuti hodnotilo také složení biopotravin, design obalů a marketingová strategie.

Biofarma Sasov se ode dneška může pochlubit titulem Nejlepší biopotravina roku 2024, který získala za svoji produktovou novinku „Bio Přeštík v plechu“. Na trh byl tento produkt uveden letos na jaře. „Snoubí se v něm tradice chovu přeštického černostrakatého prasete, ale i tradice “zavařování” masa do plechovek. Tak jako je přeštík odolné plemeno prasat, tak i balení v plechu je odolné proti zkáze. Je zde i mnohoznačnost slova konzervace, kdy na jedné straně jde o tepelnou úpravu masa, ale zároveň i o zakonzervování genetické rezervy tohoto starého českého plemene,” říká k unikátnímu produktu Josef Sklenář, majitel Biofarmy Sasov. O obdobném produktu v bio kvalitě na českém trhu neví.

 

Vysoká kvalita, vyšší cena: proč je přeštické prase dnes vzácné

Na rozdíl od běžně dostupného vepřového masa má přeštické maso více tuku a jeho výkrm trvá déle. To zvyšuje jeho cenu a pro většinu zemědělců je takový chov nerentabilní. V současnosti je černostrakaté přeštické prase dokonce ohroženo vyhynutím, protože počet plemenných zvířat je nízký a plemeno je zařazeno do tzv. genové rezervy. Řešení na záchranu přeštického prasete je podle Sklenáře přitom jednoduché: „Najde-li maso a masné výrobky z přeštíků své větší uplatnění na trhu, budou se jejich chovy rozšiřovat a zvyšujeme tak šanci na udržení tradičního místního plemene,“ dodal Josef Sklenář.

 

Výjimečná kvalita produktů živočišného původu

„Tento ročník soutěže opět ukázal skvělou úroveň českých farmářů. Nejenže jsme viděli velmi vysokou kvalitu produkce, včetně inovací a nových produktů, a to i u menších farmářů, ale také mimořádný růst kategorie živočišného původu,” uvádí Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a dodává: „Dokonce jsme jako porota museli přistoupit k tomu, že jsme oddělili mléčné a masné produkty v této kategorii, protože jinak by nebylo možné vybrat férovým způsobem výherce. Porovnávat navzájem dokonalý salám, produkty z přeštíka a například ovčí, buvolí nebo kravské mléčné produkty, to prostě nebylo možné,“ dodává.

Úspěch v soutěži Nejlepší biopotravina roku přináší oceněným producentům nejen cennou zpětnou vazbu, ale také mediální publicitu. Navíc se vítězné biopotraviny prezentují na mnoha akcích nejen v České republice, ale i v zahraničí. Oceněné produkty bude možné ochutnat nebo zakoupit například na Festivalu BIO vín a sýrů, který se bude konat 21. září v Mikulově.

Soutěž Nejlepší biopotravina roku 2024 pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pod záštitou Ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Kategorie biovín je organizována ve spolupráci se Svazem vinařů České republiky.

 

VÝSLEDKY SOUTĚŽE NEJLEPŠÍ BIOPOTRAVINA 2024:

 

Celkový vítěz a vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu – masné produkty

BIO PŘEŠTÍK V PLECHU

JOSEF SKLENÁŘ, BIOFARMA SASOV

 

Vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu – mléčné výrobky

FARMÁŘSKÝ SÝR

FARMA MENŠÍK

 

Vítěz kategorie Steaková bio masa

Jehněčí Ossobuco Bio

Farma Rudimov

 

Vítěz kategorie Biopotraviny rostlinného původu  

Hostětínský mošt Jablko Rakytník BIO

Moštárna HoStětín

 

Vítěz kategorie Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní 

Ochutnávka antických obilnin – jednozrnka, kamut, špalda s podnázvem Víc než rizoto

Živá Farma

 

Vítěz kategorie Biovíno 

Chardonnay pozdní sběr 2023

Vinařství Čech

 

Poznámka redakce:

Soutěž Nejlepší biopotravina roku (Do roku 2021 nesla soutěž jméno Česká biopotravina roku) je největší soutěží v oblasti potravin s certifikací BIO u nás. O prestižní titul se každoročně uchází desítky výrobků – potravin vyprodukovaných tuzemským ekologickým zemědělstvím. Účast v soutěži nabízí výrobcům biopotravin jedinečnou příležitost pro zviditelnění svých výrobků jak mezi obchodníky samotnými, tak pro zpopularizování mezi širokou veřejností. Soutěž je každoročně pořádána pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Soutěž se koná od roku 2002. Více o soutěži na www.nejlepsibiopotravina.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Ovocné šťávy: zdravý návyk nebo výživový prohřešek?

Čerstvé ovocné šťávy a smoothies zažívaly na prahu tohoto milénia nevídaný boom. Proslavili je různé „detoxikační“ programy a diety, smoothie bary i celebrity. Postupem času nadšení z „tekutého ovoce“ trochu opadlo a kvůli obsahu cukru začalo být jejich místo v jídelníčku dokonce zpochybňováno. Jsou tedy ovocné šťávy zdravou volbou, anebo výživovým prohřeškem?

číst dále ...

Šalvěj v kuchyni, koření i lék

Polokeřík šalvěj lékařská – Salvia officinalis se kdysi pěstoval na každé zahrádce. Dnes roste i ve volné přírodě, často zde zplaňuje. V současnosti se pěstuje a přidává do pokrmů, ovšem u nás jen vzácně. V tomto článku se podíváme na pár historických záznamů o tomto koření i léčivce.

číst dále ...

První sládková v historii nošovického pivovaru. Správně hořké pivo Radegast nově vaří Jana Tovaryšová

Sládkovská historie správně hořkého piva Radegast píše novou kapitolu. Poprvé v dějinách má nošovický pivovar svou sládkovou. Jana Tovaryšová se stala sedmou pokračovatelkou sládkovského řemesla v Radegastu od doby, kdy se v Nošovicích v roce 1970 uvařila první várka piva.

číst dále ...

Sterilované houby ve vlastní šťávě krok za krokem

Houby letos rostou opravdu ve velkém. Pokud se vám nechce je sušit nebo zamrazovat, můžete je podusit a zavařit ve vlastní šťávě, což v minulosti byla oblíbená úprava našich babiček. Takto připravené houby zachovají své aroma a to jen za použití soli. Tímto způsobem připravené houby na zimu lze použít na mnoho způsobů.

číst dále ...

Bez poctivých vývarů se v kuchyni neobejdete. Proč se vyhnout bujónovým kostkám?

Bez vývaru těžko uvaříte, tvoří základ mnoha pokrmů a v restauracích by se bez něj neobešli. Co pozitivního nám mohou vývary přinést a na co si dát pozor? Přípravou poctivého vývaru a jeho nejen gurmánskými přínosy nás provede český šéfkuchař Filip Sajler.

číst dále ...

Kuřecí polévka na tři způsoby. Cestujte na talíři a zavítejte do tří různých koutů světa!

S příchodem podzimu a prvních chladných dnů je čas se zahřát nejen v teple domova, ale také na talíři. Co může být lepšího než polévka, která nás prohřeje a navodí příjemnou atmosféru? Dnes vás Drůbežářský závod Klatovy zve na kulinární cestu kolem světa prostřednictvím tří tradičních polévek, které vás zavedou do rozmanitých koutů zeměkoule.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.