Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!


Organizace The Kukang Rescue Program (česky „záchranný program Kukang“), která na ostrově Sumatra v Indonésii usiluje o ochranu chráněných outloňů a bojuje proti nelegálnímu obchodu se zvířaty, dnes otevřela novou kavárnu „Kukang Coffee“. Tato v českém prostředí jedinečná kavárna je součástí nového projektu „Kukang Coffee“, který vznikl s cílem napomoci k udržitelnému způsobu živobytí farmářů ve vesnici Kuta Male na severu ostrova Sumatra a zároveň přispět k ochraně tamních divokých zvířat. V kavárně „Kukang Coffee“ je prodávána káva od sumaterských farmářů, a kromě toho se díky ní lidé mohou dozvědět více o projektu, ochraně (nejen) outloňů a dalších aktivitách záchranného programu Kukang.  

 

A jak to celé funguje? V rámci projektu „Kukang Coffee“ byla vytvořena komunita pěstitelů kávy, tzv. „Kukang Coffee Community“. Ve spolupráci s touto komunitou zástupci záchranného programu Kukang zavedli metodiku k přírodě šetrného pěstování a zpracovávání vysoce kvalitní kávy. „Kávu, kterou farmáři vypěstují, vykupujeme za cenu vyšší, než za jakou by ji prodali na trhu. Odkup navíc probíhá přímo u nich doma, což jim ušetří náklady na dopravu kávy na trh. Podařilo se nám tedy docílit toho, že farmáři mají znatelný zisk z ochrany přírody,“ přibližuje výhody této spolupráce pro farmáře koordinátor „Kukang Coffee“ projektu v Indonésii Jhon Kartasima Gurusinga. „Na oplátku od jednotlivých farmářů z komunity vyžadujeme jejich závazný slib, že budou chránit ohrožená a chráněná zvířata a dodržovat zákaz jejich lovu. Káva značky ‚Kukang Coffee‘ tak nejen podporuje místní obyvatele, ale současně přímo pomáhá chránit outloně, luskouny a další ohrožená divoká zvířata v lese v širokém okolí vesnice. Díky tomu bude tato oblast ležící na hranici chráněného a jedinečného území Leuser ještě lépe zabezpečena proti pytláctví před plánovaným vypouštěním outloňů rehabilitovaných v našem záchranném centru,“ doplňuje ředitel záchranného programu Kukang František Příbrský. Efektivitu celého projektu navíc zvyšuje skutečnost, že fungování výše zmíněné komunity zajišťuje terénní tým složený z teď již bývalých pytláků. Jejich zaměstnání v minulosti významně snížilo míru pytláctví v okolí vesnice, a stovky zvířat tak byly zachráněny před potenciálním ulovením.

Myšlenka na otevření kavárny v České republice, kde by tato káva byla prodávána, se zrodila v hlavě Františka Příbrského a jeho bratra Luboše, velkého milovníka kávy. Po několika měsících práce se myšlenka proměnila v realitu. Poté, co byla v pátek 29. května slavnostně představena přátelům záchranného programu Kukang a partnerům z řad dalších neziskových organizací a zoologických zahrad, tedy kavárna „Kukang Coffee“ právě dnes konečně přivítala i první hosty z řad široké veřejnosti. Podnik v Kukang designu se spoustou fotografií z aktivit záchranného programu se nachází v Pařížské ulici v centru Ústí nad Labem, odkud oba hlavní strůjci tohoto počinu pocházejí.

„Když jsem v roce 2018 poprvé navštívil Sumatru a záchranný program Kukang, uvědomil jsem si, jak moc můžeme pomoci místní přírodě i lidem. I proto, že se kávě, její přípravě a chuti věnuji již 30 let a stala se tak i mým koníčkem, v tomto ochranářském projektu vidím velký smysl. Znám tento příběh kávového zrna od jejího pěstování až po šálek kávy v kavárně a věřím, že ‚Kukang Coffee‘ se stane jedinečnou kávou – co se týká kvality i přínosu ochraně přírody a pomoci lidem,“ vysvětluje Luboš Příbrský, dnes již koordinátor projektu „Kukang Coffee“ v České republice.

A v čem ještě je kavárna výjimečná? Pro návštěvníky může být nevšedním zážitkem vidět přímo v kavárně také pražičku kávy. Pražení zelených kávových zrn získaných od farmářů z „Kukang Coffee Community“ dodává této vysoce kvalitní kávě ještě více osobitý přístup a péči. Navíc v rámci šetrného přístupu k životnímu prostředí je kladen důraz i na minimalizaci používání plastů a odpadu jako takového. Například chlazené nealkoholické nápoje jsou prodávány ve skle, kelímky na kávu s sebou včetně víček jsou vyrobeny z přírodního rozložitelného materiálu, brčka v kavárně nenajdete jiná než bambusová. Zájemci si také mohou koupit praženou kávu domů, mj. i do svého vlastního obalu, či si zdarma odnést kávovou sedlinu jako hnojivo pro své rostliny.

Kavárna „Kukang Coffee“ je otevřena od pondělí do pátku od 7:00 do 18:00 hodin a naleznete ji na adrese Pařížská 1217/9, Ústí nad Labem. Aktuální dění projektu můžete sledovat na FB/Instagramu „kukang coffee“.

Projekt „Kukang Coffee“ mohl být realizován díky finanční podpoře z grantu „Malý lokální projekt rozvojové pomoci“ Ministerstva zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Indonésii. Velké poděkování za dlouhodobou podporu aktivit záchranného programu Kukang i samotného projektu „Kukang Coffee“ patří také partnerským zoologickým zahradám, konkrétně Zoo Ostrava, Zoo Olomouc, Zoo Liberec, Zoo Hodonín, Zoo Jihlava, Zoo Wroclaw a NaturZoo Rheine, a České koalici pro ochranu biodiverzity (CCBC).

Autorka fotografií: Lucie Čižmářová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 13 díl

Pokrmy, které naši předkové připravovali, se musely také něčím zapít. Když vynecháme pramenitou vodu, mléko a medovinu tak k nejčastějším nápojům patřilo především víno a pivo. Vliv na konzumaci vína a piva měla anticko – křesťanská kultura a pohanské slovansko-germánské tradice. V tomto článku si tedy povíme něco málo o historii vína a piva a také o využití těchto dvou nápojů při vaření našimi předky. Recepty na využití piva a vína v kuchyni pak najdete pod tímto článkem.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.