REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!


Organizace The Kukang Rescue Program (česky „záchranný program Kukang“), která na ostrově Sumatra v Indonésii usiluje o ochranu chráněných outloňů a bojuje proti nelegálnímu obchodu se zvířaty, dnes otevřela novou kavárnu „Kukang Coffee“. Tato v českém prostředí jedinečná kavárna je součástí nového projektu „Kukang Coffee“, který vznikl s cílem napomoci k udržitelnému způsobu živobytí farmářů ve vesnici Kuta Male na severu ostrova Sumatra a zároveň přispět k ochraně tamních divokých zvířat. V kavárně „Kukang Coffee“ je prodávána káva od sumaterských farmářů, a kromě toho se díky ní lidé mohou dozvědět více o projektu, ochraně (nejen) outloňů a dalších aktivitách záchranného programu Kukang.

 

 

A jak to celé funguje? V rámci projektu „Kukang Coffee“ byla vytvořena komunita pěstitelů kávy, tzv. „Kukang Coffee Community“. Ve spolupráci s touto komunitou zástupci záchranného programu Kukang zavedli metodiku k přírodě šetrného pěstování a zpracovávání vysoce kvalitní kávy. „Kávu, kterou farmáři vypěstují, vykupujeme za cenu vyšší, než za jakou by ji prodali na trhu. Odkup navíc probíhá přímo u nich doma, což jim ušetří náklady na dopravu kávy na trh. Podařilo se nám tedy docílit toho, že farmáři mají znatelný zisk z ochrany přírody,“ přibližuje výhody této spolupráce pro farmáře koordinátor „Kukang Coffee“ projektu v Indonésii Jhon Kartasima Gurusinga. „Na oplátku od jednotlivých farmářů z komunity vyžadujeme jejich závazný slib, že budou chránit ohrožená a chráněná zvířata a dodržovat zákaz jejich lovu. Káva značky ‚Kukang Coffee‘ tak nejen podporuje místní obyvatele, ale současně přímo pomáhá chránit outloně, luskouny a další ohrožená divoká zvířata v lese v širokém okolí vesnice. Díky tomu bude tato oblast ležící na hranici chráněného a jedinečného území Leuser ještě lépe zabezpečena proti pytláctví před plánovaným vypouštěním outloňů rehabilitovaných v našem záchranném centru,“ doplňuje ředitel záchranného programu Kukang František Příbrský. Efektivitu celého projektu navíc zvyšuje skutečnost, že fungování výše zmíněné komunity zajišťuje terénní tým složený z teď již bývalých pytláků. Jejich zaměstnání v minulosti významně snížilo míru pytláctví v okolí vesnice, a stovky zvířat tak byly zachráněny před potenciálním ulovením.

Myšlenka na otevření kavárny v České republice, kde by tato káva byla prodávána, se zrodila v hlavě Františka Příbrského a jeho bratra Luboše, velkého milovníka kávy. Po několika měsících práce se myšlenka proměnila v realitu. Poté, co byla v pátek 29. května slavnostně představena přátelům záchranného programu Kukang a partnerům z řad dalších neziskových organizací a zoologických zahrad, tedy kavárna „Kukang Coffee“ právě dnes konečně přivítala i první hosty z řad široké veřejnosti. Podnik v Kukang designu se spoustou fotografií z aktivit záchranného programu se nachází v Pařížské ulici v centru Ústí nad Labem, odkud oba hlavní strůjci tohoto počinu pocházejí.

„Když jsem v roce 2018 poprvé navštívil Sumatru a záchranný program Kukang, uvědomil jsem si, jak moc můžeme pomoci místní přírodě i lidem. I proto, že se kávě, její přípravě a chuti věnuji již 30 let a stala se tak i mým koníčkem, v tomto ochranářském projektu vidím velký smysl. Znám tento příběh kávového zrna od jejího pěstování až po šálek kávy v kavárně a věřím, že ‚Kukang Coffee‘ se stane jedinečnou kávou – co se týká kvality i přínosu ochraně přírody a pomoci lidem,“ vysvětluje Luboš Příbrský, dnes již koordinátor projektu „Kukang Coffee“ v České republice.

A v čem ještě je kavárna výjimečná? Pro návštěvníky může být nevšedním zážitkem vidět přímo v kavárně také pražičku kávy. Pražení zelených kávových zrn získaných od farmářů z „Kukang Coffee Community“ dodává této vysoce kvalitní kávě ještě více osobitý přístup a péči. Navíc v rámci šetrného přístupu k životnímu prostředí je kladen důraz i na minimalizaci používání plastů a odpadu jako takového. Například chlazené nealkoholické nápoje jsou prodávány ve skle, kelímky na kávu s sebou včetně víček jsou vyrobeny z přírodního rozložitelného materiálu, brčka v kavárně nenajdete jiná než bambusová. Zájemci si také mohou koupit praženou kávu domů, mj. i do svého vlastního obalu, či si zdarma odnést kávovou sedlinu jako hnojivo pro své rostliny.

Kavárna „Kukang Coffee“ je otevřena od pondělí do pátku od 7:00 do 18:00 hodin a naleznete ji na adrese Pařížská 1217/9, Ústí nad Labem. Aktuální dění projektu můžete sledovat na FB/Instagramu „kukang coffee“.

Projekt „Kukang Coffee“ mohl být realizován díky finanční podpoře z grantu „Malý lokální projekt rozvojové pomoci“ Ministerstva zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Indonésii. Velké poděkování za dlouhodobou podporu aktivit záchranného programu Kukang i samotného projektu „Kukang Coffee“ patří také partnerským zoologickým zahradám, konkrétně Zoo Ostrava, Zoo Olomouc, Zoo Liberec, Zoo Hodonín, Zoo Jihlava, Zoo Wroclaw a NaturZoo Rheine, a České koalici pro ochranu biodiverzity (CCBC).

Autorka fotografií: Lucie Čižmářová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Léto s dressingy Spak

Doplňte své letní recepty jedinečnou ingrediencí – kvalitními dressingy od Spaku. Nejen, že si usnadníte práci, ale oslníte lahodnou chutí lehkých letních pokrmů. Načerpejte inspiraci na domácí vaření a užijte si gurmánské večery i u vás doma.

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Trend léta 2020 – Nealkoholické víno podporující trávení

Stále více a více se dostává do popředí trend nealkoholických nápojů a poptávka po nich se zvyšuje a nabírá na obrátkách. Pokud i vy milujete chuť vína, ale z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete pít alkohol, určitě vyzkoušejte skvělé nealkoholické víno z oblíbeného vinařství Vinselekt Michlovský. Může vás doprovázet kdykoliv během dne a hodí se na každou příležitost. Sklenka k obědu navíc podpoří i vaše trávení.

číst dále ...

Rychlé, dobré a univerzální: Vyrobte si domácí ochucená másla ve sladké i slané variantě!

Máslo lze nejen namazat na pečivo, ale také použít při vaření a pečení, kde výsledným pokrmům dodává lahodnou chuť. Chcete-li však své chuťové pohárky ještě více rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi dle své fantazie. Poradíme vám, jak ochucená másla využít a přinášíme také originální recepty na slané i sladké varianty…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy