REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!


Organizace The Kukang Rescue Program (česky „záchranný program Kukang“), která na ostrově Sumatra v Indonésii usiluje o ochranu chráněných outloňů a bojuje proti nelegálnímu obchodu se zvířaty, dnes otevřela novou kavárnu „Kukang Coffee“. Tato v českém prostředí jedinečná kavárna je součástí nového projektu „Kukang Coffee“, který vznikl s cílem napomoci k udržitelnému způsobu živobytí farmářů ve vesnici Kuta Male na severu ostrova Sumatra a zároveň přispět k ochraně tamních divokých zvířat. V kavárně „Kukang Coffee“ je prodávána káva od sumaterských farmářů, a kromě toho se díky ní lidé mohou dozvědět více o projektu, ochraně (nejen) outloňů a dalších aktivitách záchranného programu Kukang.

 

 

A jak to celé funguje? V rámci projektu „Kukang Coffee“ byla vytvořena komunita pěstitelů kávy, tzv. „Kukang Coffee Community“. Ve spolupráci s touto komunitou zástupci záchranného programu Kukang zavedli metodiku k přírodě šetrného pěstování a zpracovávání vysoce kvalitní kávy. „Kávu, kterou farmáři vypěstují, vykupujeme za cenu vyšší, než za jakou by ji prodali na trhu. Odkup navíc probíhá přímo u nich doma, což jim ušetří náklady na dopravu kávy na trh. Podařilo se nám tedy docílit toho, že farmáři mají znatelný zisk z ochrany přírody,“ přibližuje výhody této spolupráce pro farmáře koordinátor „Kukang Coffee“ projektu v Indonésii Jhon Kartasima Gurusinga. „Na oplátku od jednotlivých farmářů z komunity vyžadujeme jejich závazný slib, že budou chránit ohrožená a chráněná zvířata a dodržovat zákaz jejich lovu. Káva značky ‚Kukang Coffee‘ tak nejen podporuje místní obyvatele, ale současně přímo pomáhá chránit outloně, luskouny a další ohrožená divoká zvířata v lese v širokém okolí vesnice. Díky tomu bude tato oblast ležící na hranici chráněného a jedinečného území Leuser ještě lépe zabezpečena proti pytláctví před plánovaným vypouštěním outloňů rehabilitovaných v našem záchranném centru,“ doplňuje ředitel záchranného programu Kukang František Příbrský. Efektivitu celého projektu navíc zvyšuje skutečnost, že fungování výše zmíněné komunity zajišťuje terénní tým složený z teď již bývalých pytláků. Jejich zaměstnání v minulosti významně snížilo míru pytláctví v okolí vesnice, a stovky zvířat tak byly zachráněny před potenciálním ulovením.

Myšlenka na otevření kavárny v České republice, kde by tato káva byla prodávána, se zrodila v hlavě Františka Příbrského a jeho bratra Luboše, velkého milovníka kávy. Po několika měsících práce se myšlenka proměnila v realitu. Poté, co byla v pátek 29. května slavnostně představena přátelům záchranného programu Kukang a partnerům z řad dalších neziskových organizací a zoologických zahrad, tedy kavárna „Kukang Coffee“ právě dnes konečně přivítala i první hosty z řad široké veřejnosti. Podnik v Kukang designu se spoustou fotografií z aktivit záchranného programu se nachází v Pařížské ulici v centru Ústí nad Labem, odkud oba hlavní strůjci tohoto počinu pocházejí.

„Když jsem v roce 2018 poprvé navštívil Sumatru a záchranný program Kukang, uvědomil jsem si, jak moc můžeme pomoci místní přírodě i lidem. I proto, že se kávě, její přípravě a chuti věnuji již 30 let a stala se tak i mým koníčkem, v tomto ochranářském projektu vidím velký smysl. Znám tento příběh kávového zrna od jejího pěstování až po šálek kávy v kavárně a věřím, že ‚Kukang Coffee‘ se stane jedinečnou kávou – co se týká kvality i přínosu ochraně přírody a pomoci lidem,“ vysvětluje Luboš Příbrský, dnes již koordinátor projektu „Kukang Coffee“ v České republice.

A v čem ještě je kavárna výjimečná? Pro návštěvníky může být nevšedním zážitkem vidět přímo v kavárně také pražičku kávy. Pražení zelených kávových zrn získaných od farmářů z „Kukang Coffee Community“ dodává této vysoce kvalitní kávě ještě více osobitý přístup a péči. Navíc v rámci šetrného přístupu k životnímu prostředí je kladen důraz i na minimalizaci používání plastů a odpadu jako takového. Například chlazené nealkoholické nápoje jsou prodávány ve skle, kelímky na kávu s sebou včetně víček jsou vyrobeny z přírodního rozložitelného materiálu, brčka v kavárně nenajdete jiná než bambusová. Zájemci si také mohou koupit praženou kávu domů, mj. i do svého vlastního obalu, či si zdarma odnést kávovou sedlinu jako hnojivo pro své rostliny.

Kavárna „Kukang Coffee“ je otevřena od pondělí do pátku od 7:00 do 18:00 hodin a naleznete ji na adrese Pařížská 1217/9, Ústí nad Labem. Aktuální dění projektu můžete sledovat na FB/Instagramu „kukang coffee“.

Projekt „Kukang Coffee“ mohl být realizován díky finanční podpoře z grantu „Malý lokální projekt rozvojové pomoci“ Ministerstva zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Indonésii. Velké poděkování za dlouhodobou podporu aktivit záchranného programu Kukang i samotného projektu „Kukang Coffee“ patří také partnerským zoologickým zahradám, konkrétně Zoo Ostrava, Zoo Olomouc, Zoo Liberec, Zoo Hodonín, Zoo Jihlava, Zoo Wroclaw a NaturZoo Rheine, a České koalici pro ochranu biodiverzity (CCBC).

Autorka fotografií: Lucie Čižmářová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Dárci přispívají na projekt Zachraň oběd koupí Obědovky, voucheru na převoz nevydaných obědů z jídelen lidem v nouzi

Díky aktivitě organizace Zachraň jídlo se od poloviny března 2022 podařilo zachránit přes 12 000 obědů, které zbývají ve firemních jídelnách, a darovat je lidem v nouzi. Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy