REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!


Organizace The Kukang Rescue Program (česky „záchranný program Kukang“), která na ostrově Sumatra v Indonésii usiluje o ochranu chráněných outloňů a bojuje proti nelegálnímu obchodu se zvířaty, dnes otevřela novou kavárnu „Kukang Coffee“. Tato v českém prostředí jedinečná kavárna je součástí nového projektu „Kukang Coffee“, který vznikl s cílem napomoci k udržitelnému způsobu živobytí farmářů ve vesnici Kuta Male na severu ostrova Sumatra a zároveň přispět k ochraně tamních divokých zvířat. V kavárně „Kukang Coffee“ je prodávána káva od sumaterských farmářů, a kromě toho se díky ní lidé mohou dozvědět více o projektu, ochraně (nejen) outloňů a dalších aktivitách záchranného programu Kukang.

 

 

A jak to celé funguje? V rámci projektu „Kukang Coffee“ byla vytvořena komunita pěstitelů kávy, tzv. „Kukang Coffee Community“. Ve spolupráci s touto komunitou zástupci záchranného programu Kukang zavedli metodiku k přírodě šetrného pěstování a zpracovávání vysoce kvalitní kávy. „Kávu, kterou farmáři vypěstují, vykupujeme za cenu vyšší, než za jakou by ji prodali na trhu. Odkup navíc probíhá přímo u nich doma, což jim ušetří náklady na dopravu kávy na trh. Podařilo se nám tedy docílit toho, že farmáři mají znatelný zisk z ochrany přírody,“ přibližuje výhody této spolupráce pro farmáře koordinátor „Kukang Coffee“ projektu v Indonésii Jhon Kartasima Gurusinga. „Na oplátku od jednotlivých farmářů z komunity vyžadujeme jejich závazný slib, že budou chránit ohrožená a chráněná zvířata a dodržovat zákaz jejich lovu. Káva značky ‚Kukang Coffee‘ tak nejen podporuje místní obyvatele, ale současně přímo pomáhá chránit outloně, luskouny a další ohrožená divoká zvířata v lese v širokém okolí vesnice. Díky tomu bude tato oblast ležící na hranici chráněného a jedinečného území Leuser ještě lépe zabezpečena proti pytláctví před plánovaným vypouštěním outloňů rehabilitovaných v našem záchranném centru,“ doplňuje ředitel záchranného programu Kukang František Příbrský. Efektivitu celého projektu navíc zvyšuje skutečnost, že fungování výše zmíněné komunity zajišťuje terénní tým složený z teď již bývalých pytláků. Jejich zaměstnání v minulosti významně snížilo míru pytláctví v okolí vesnice, a stovky zvířat tak byly zachráněny před potenciálním ulovením.

Myšlenka na otevření kavárny v České republice, kde by tato káva byla prodávána, se zrodila v hlavě Františka Příbrského a jeho bratra Luboše, velkého milovníka kávy. Po několika měsících práce se myšlenka proměnila v realitu. Poté, co byla v pátek 29. května slavnostně představena přátelům záchranného programu Kukang a partnerům z řad dalších neziskových organizací a zoologických zahrad, tedy kavárna „Kukang Coffee“ právě dnes konečně přivítala i první hosty z řad široké veřejnosti. Podnik v Kukang designu se spoustou fotografií z aktivit záchranného programu se nachází v Pařížské ulici v centru Ústí nad Labem, odkud oba hlavní strůjci tohoto počinu pocházejí.

„Když jsem v roce 2018 poprvé navštívil Sumatru a záchranný program Kukang, uvědomil jsem si, jak moc můžeme pomoci místní přírodě i lidem. I proto, že se kávě, její přípravě a chuti věnuji již 30 let a stala se tak i mým koníčkem, v tomto ochranářském projektu vidím velký smysl. Znám tento příběh kávového zrna od jejího pěstování až po šálek kávy v kavárně a věřím, že ‚Kukang Coffee‘ se stane jedinečnou kávou – co se týká kvality i přínosu ochraně přírody a pomoci lidem,“ vysvětluje Luboš Příbrský, dnes již koordinátor projektu „Kukang Coffee“ v České republice.

A v čem ještě je kavárna výjimečná? Pro návštěvníky může být nevšedním zážitkem vidět přímo v kavárně také pražičku kávy. Pražení zelených kávových zrn získaných od farmářů z „Kukang Coffee Community“ dodává této vysoce kvalitní kávě ještě více osobitý přístup a péči. Navíc v rámci šetrného přístupu k životnímu prostředí je kladen důraz i na minimalizaci používání plastů a odpadu jako takového. Například chlazené nealkoholické nápoje jsou prodávány ve skle, kelímky na kávu s sebou včetně víček jsou vyrobeny z přírodního rozložitelného materiálu, brčka v kavárně nenajdete jiná než bambusová. Zájemci si také mohou koupit praženou kávu domů, mj. i do svého vlastního obalu, či si zdarma odnést kávovou sedlinu jako hnojivo pro své rostliny.

Kavárna „Kukang Coffee“ je otevřena od pondělí do pátku od 7:00 do 18:00 hodin a naleznete ji na adrese Pařížská 1217/9, Ústí nad Labem. Aktuální dění projektu můžete sledovat na FB/Instagramu „kukang coffee“.

Projekt „Kukang Coffee“ mohl být realizován díky finanční podpoře z grantu „Malý lokální projekt rozvojové pomoci“ Ministerstva zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Indonésii. Velké poděkování za dlouhodobou podporu aktivit záchranného programu Kukang i samotného projektu „Kukang Coffee“ patří také partnerským zoologickým zahradám, konkrétně Zoo Ostrava, Zoo Olomouc, Zoo Liberec, Zoo Hodonín, Zoo Jihlava, Zoo Wroclaw a NaturZoo Rheine, a České koalici pro ochranu biodiverzity (CCBC).

Autorka fotografií: Lucie Čižmářová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy