REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Distributor slovenských paštik Májka se brání žalobě Hamé, v případě úspěchu chce ušlou škodu právně vymáhat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Společnost CBA NUGET s.r.o. podala odvolání proti předběžnému opatření, kterým Městský soud v Praze pozastavil distribuci potravinářských výrobků s označením Májka, Pali a Morca Della. Soud tak rozhodl na základě žaloby české společnosti Hamé. Podle CBA NUGET ale distribuce zmíněných potravin neporušuje ochranné známky společnosti Hamé, nejde ani o nekalosoutěžní jednání. Škodu vzniklou nemožností plnit své smluvní závazky CBA NUGET zatím vyčísluje na několik milionů korun, v případě soudního úspěchu ji bude právně vymáhat.


Přestože se společnost CBA NUGET úspěšně ubránila celním opatřením iniciovaným společností Hamé, soudem vydané předběžné opatření jí aktuálně neumožňuje s potravinářskými výrobky pod označeními Májka, Pali a Morca Della nijak nakládat. CBA NUGET prozatím vyčíslil škodu vzniklou nemožností plnit své smluvní závazky s objednatelem zboží na několik milionů korun. V případě soudního úspěchu je připravena ji právně vymáhat.

Spor mezi společností Hamé a CBA NUGET začal tím, že čeští celníci na podnět Hamé začátkem března 2017 zabavili ve skladech 73 767 kusů paštik a masných výrobků značek Májka, Morca Della a Pali, které vyrobil Tatrakon. „Celní správa ale následně rozhodla o uvolnění tohoto zboží do oběhu, protože konstatovala, že potravinářské výrobky společnosti Tatrakon obsahovaly označení Májka, PALI nebo Morca Della oprávněně. Jednalo se tedy o zboží vyrobené a distribuované se souhlasem vlastníka ochranných známek Májka, PALI a Morca Della, společnosti Hamé,“ uvedl Roman Mazák, jednatel společnosti CBA NUGET.

Tatrakon je právním nástupcem bývalého státního podniku Podtratranské konzervárne, který byl součástí státního podniku Frucona s výrobnami jak v české, tak slovenské části bývalého Československa. Tatrakon slovenskou část výroby zprivatizoval. Paštiky Májka, Pali a masný výrobek Morca Della byly v běžné produkci na území ČR před rokem 1989, tak i po tomto datu a na území ČR se prodávají dosud.

Dle názoru společnosti CBA NUGET existuje mezi společností Hamé a společností Tatrakon jasná písemná dohoda, podle které se společnost Hamé nebude bránit společnosti Tatrakon označovat a prodávat své běžné potravinářské výrobky pod označením Májka, Pali nebo Morca Della. Kopie této dohody byla předložena celním orgánům ČR, které potvrdily názor společnosti CBA NUGET a zrušily dříve vydaná celní opatření.

„Podle našeho názoru Hamé svými kroky proti společnosti CBA NUGET tuto smlouvu porušilo. Přitom zboží od Tatrakonu se objevuje běžně v distribuci velkých řetězců, jako je Tesco nebo Makro, několik let. Proti nim ale Hamé žalobu nepodalo,” řekl Roman Mazák ze společnosti CBA NUGET. Firma ve svém odvolání navíc uvádí, že obal výrobků společnosti Tatrakon obsahuje vícero odlišných prvků od obalů, pod nimiž prodává své výrobky Hamé. Průměrný spotřebitel je tedy schopen odlišit výrobky jedné společnosti od výrobků druhé firmy. „Také z těchto důvodů nám připadá žaloba Hamé nesmyslná,” dodal Mazák.

Podle jednatele společnosti CBA NUGET je vzniklý spor typickým příkladem zneužívání silného postavení nadnárodními výrobci, kteří takto na tuzemském nezávislém trhu utlačují a zastrašují menší české distributory. Stát přitom v tomto ohledu nijak nekoná.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy