REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Distributor slovenských paštik Májka se brání žalobě Hamé, v případě úspěchu chce ušlou škodu právně vymáhat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Společnost CBA NUGET s.r.o. podala odvolání proti předběžnému opatření, kterým Městský soud v Praze pozastavil distribuci potravinářských výrobků s označením Májka, Pali a Morca Della. Soud tak rozhodl na základě žaloby české společnosti Hamé. Podle CBA NUGET ale distribuce zmíněných potravin neporušuje ochranné známky společnosti Hamé, nejde ani o nekalosoutěžní jednání. Škodu vzniklou nemožností plnit své smluvní závazky CBA NUGET zatím vyčísluje na několik milionů korun, v případě soudního úspěchu ji bude právně vymáhat.


Přestože se společnost CBA NUGET úspěšně ubránila celním opatřením iniciovaným společností Hamé, soudem vydané předběžné opatření jí aktuálně neumožňuje s potravinářskými výrobky pod označeními Májka, Pali a Morca Della nijak nakládat. CBA NUGET prozatím vyčíslil škodu vzniklou nemožností plnit své smluvní závazky s objednatelem zboží na několik milionů korun. V případě soudního úspěchu je připravena ji právně vymáhat.

Spor mezi společností Hamé a CBA NUGET začal tím, že čeští celníci na podnět Hamé začátkem března 2017 zabavili ve skladech 73 767 kusů paštik a masných výrobků značek Májka, Morca Della a Pali, které vyrobil Tatrakon. „Celní správa ale následně rozhodla o uvolnění tohoto zboží do oběhu, protože konstatovala, že potravinářské výrobky společnosti Tatrakon obsahovaly označení Májka, PALI nebo Morca Della oprávněně. Jednalo se tedy o zboží vyrobené a distribuované se souhlasem vlastníka ochranných známek Májka, PALI a Morca Della, společnosti Hamé,“ uvedl Roman Mazák, jednatel společnosti CBA NUGET.

Tatrakon je právním nástupcem bývalého státního podniku Podtratranské konzervárne, který byl součástí státního podniku Frucona s výrobnami jak v české, tak slovenské části bývalého Československa. Tatrakon slovenskou část výroby zprivatizoval. Paštiky Májka, Pali a masný výrobek Morca Della byly v běžné produkci na území ČR před rokem 1989, tak i po tomto datu a na území ČR se prodávají dosud.

Dle názoru společnosti CBA NUGET existuje mezi společností Hamé a společností Tatrakon jasná písemná dohoda, podle které se společnost Hamé nebude bránit společnosti Tatrakon označovat a prodávat své běžné potravinářské výrobky pod označením Májka, Pali nebo Morca Della. Kopie této dohody byla předložena celním orgánům ČR, které potvrdily názor společnosti CBA NUGET a zrušily dříve vydaná celní opatření.

„Podle našeho názoru Hamé svými kroky proti společnosti CBA NUGET tuto smlouvu porušilo. Přitom zboží od Tatrakonu se objevuje běžně v distribuci velkých řetězců, jako je Tesco nebo Makro, několik let. Proti nim ale Hamé žalobu nepodalo,” řekl Roman Mazák ze společnosti CBA NUGET. Firma ve svém odvolání navíc uvádí, že obal výrobků společnosti Tatrakon obsahuje vícero odlišných prvků od obalů, pod nimiž prodává své výrobky Hamé. Průměrný spotřebitel je tedy schopen odlišit výrobky jedné společnosti od výrobků druhé firmy. „Také z těchto důvodů nám připadá žaloba Hamé nesmyslná,” dodal Mazák.

Podle jednatele společnosti CBA NUGET je vzniklý spor typickým příkladem zneužívání silného postavení nadnárodními výrobci, kteří takto na tuzemském nezávislém trhu utlačují a zastrašují menší české distributory. Stát přitom v tomto ohledu nijak nekoná.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy