REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Distributor slovenských paštik Májka se brání žalobě Hamé, v případě úspěchu chce ušlou škodu právně vymáhat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Společnost CBA NUGET s.r.o. podala odvolání proti předběžnému opatření, kterým Městský soud v Praze pozastavil distribuci potravinářských výrobků s označením Májka, Pali a Morca Della. Soud tak rozhodl na základě žaloby české společnosti Hamé. Podle CBA NUGET ale distribuce zmíněných potravin neporušuje ochranné známky společnosti Hamé, nejde ani o nekalosoutěžní jednání. Škodu vzniklou nemožností plnit své smluvní závazky CBA NUGET zatím vyčísluje na několik milionů korun, v případě soudního úspěchu ji bude právně vymáhat.


Přestože se společnost CBA NUGET úspěšně ubránila celním opatřením iniciovaným společností Hamé, soudem vydané předběžné opatření jí aktuálně neumožňuje s potravinářskými výrobky pod označeními Májka, Pali a Morca Della nijak nakládat. CBA NUGET prozatím vyčíslil škodu vzniklou nemožností plnit své smluvní závazky s objednatelem zboží na několik milionů korun. V případě soudního úspěchu je připravena ji právně vymáhat.

Spor mezi společností Hamé a CBA NUGET začal tím, že čeští celníci na podnět Hamé začátkem března 2017 zabavili ve skladech 73 767 kusů paštik a masných výrobků značek Májka, Morca Della a Pali, které vyrobil Tatrakon. „Celní správa ale následně rozhodla o uvolnění tohoto zboží do oběhu, protože konstatovala, že potravinářské výrobky společnosti Tatrakon obsahovaly označení Májka, PALI nebo Morca Della oprávněně. Jednalo se tedy o zboží vyrobené a distribuované se souhlasem vlastníka ochranných známek Májka, PALI a Morca Della, společnosti Hamé,“ uvedl Roman Mazák, jednatel společnosti CBA NUGET.

Tatrakon je právním nástupcem bývalého státního podniku Podtratranské konzervárne, který byl součástí státního podniku Frucona s výrobnami jak v české, tak slovenské části bývalého Československa. Tatrakon slovenskou část výroby zprivatizoval. Paštiky Májka, Pali a masný výrobek Morca Della byly v běžné produkci na území ČR před rokem 1989, tak i po tomto datu a na území ČR se prodávají dosud.

Dle názoru společnosti CBA NUGET existuje mezi společností Hamé a společností Tatrakon jasná písemná dohoda, podle které se společnost Hamé nebude bránit společnosti Tatrakon označovat a prodávat své běžné potravinářské výrobky pod označením Májka, Pali nebo Morca Della. Kopie této dohody byla předložena celním orgánům ČR, které potvrdily názor společnosti CBA NUGET a zrušily dříve vydaná celní opatření.

„Podle našeho názoru Hamé svými kroky proti společnosti CBA NUGET tuto smlouvu porušilo. Přitom zboží od Tatrakonu se objevuje běžně v distribuci velkých řetězců, jako je Tesco nebo Makro, několik let. Proti nim ale Hamé žalobu nepodalo,” řekl Roman Mazák ze společnosti CBA NUGET. Firma ve svém odvolání navíc uvádí, že obal výrobků společnosti Tatrakon obsahuje vícero odlišných prvků od obalů, pod nimiž prodává své výrobky Hamé. Průměrný spotřebitel je tedy schopen odlišit výrobky jedné společnosti od výrobků druhé firmy. „Také z těchto důvodů nám připadá žaloba Hamé nesmyslná,” dodal Mazák.

Podle jednatele společnosti CBA NUGET je vzniklý spor typickým příkladem zneužívání silného postavení nadnárodními výrobci, kteří takto na tuzemském nezávislém trhu utlačují a zastrašují menší české distributory. Stát přitom v tomto ohledu nijak nekoná.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy