REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Den českého piva

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Více než 800 tuzemských hospod a restaurací a desítky domácích pivovarů a minipivovarů se 27. září zapojí do prvního ročníku Dne českého piva. Novinářům to sdělili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Pivovarníci chtějí v předvečer svátku svatého Václava vytvořit novou tradici oslavy „národního nápoje” Čechů.


Snad každý den je plný významných událostí. Nejinak je tomu v případě 27. září, kdy se ve Švédsku otevřela první železnice na světě, v Americe byl vyroben první sériový kus automobilu, narodil se Josef Škvorecký a do vesmíru odstartovala první evropská kosmická sonda. Nyní se k plejádě událostí přidává oslava tradičního českého nápoje, který si získal pozornost svou nezaměnitelnou chutí a kvalitou používaných tuzemských surovin. Všichni milovníci českého piva a gastronomie na světové úrovni si odedneška mohou datum 27. září zakroužkovat jako oficiální Den českého piva.

Během Dne českého piva nabídnou vybrané restaurace ochutnávky netradičních piv i speciální pivní menu burcující chuťové buňky a přinášející nečekaný gastronomický zážitek. O tom, že pivo umí skvěle doplnit i ten nejvybranější pokrm ví své šéfkuchař vyhlášených restaurací Na kopci a Na konci Titus Eliáš, který speciálně pro Den českého piva navrhl lákavé a pestré menu. Najdete na něm kachní játra s meruňkovým chutney, ragou ze srnčí kýty, pečená selecí játra na karamelizovaných jablkách, lososa anebo candáta v račím velouté. Pivo chuťově doplní i některé vybrané deserty. Z Eliášova menu je příkladem gratinované sezónní ovoce se sabayonem.

Pivo je komplexním zážitkem, který začíná již prvním zpracováváním surovin a končí vychutnáním si posledního studeného doušku. Vedle náležitého čepování a servírování, nelze zanedbávat ani správnou volbu piva. Zatímco k pšeničnému pivu se hodí lehčí jídla, zahrnující ovocné a zeleninové saláty či mořské plody, k tmavým a silným porterům skvěle sedí grilované hovězí maso, jehněčí, zvěřina, anebo uzený losos. Tradiční pečená kachna se chuťově snoubí s výraznějšími pivy nad 12°. K lehkým a ochuceným pivům si naopak dopřejte svěží zeleninové saláty s vejcem, plátky krůtí šunky či krevetami.

Víte, kdo je patronem českého piva? Tipujete Švejka? Přestože si tato románová postava na českém pivu pochutnávala stejně jako její autor Jaroslav Hašek, oním patronem není. Tradice českého pivovarnictví sahá mnohem dál do naší historie. Karel IV. prohlásil za patrona českého piva svatého Václava, který dnes ze hřbetu koně dohlíží na druhé největší náměstí v České republice. O tomhle knížeti a patronovi českého státu se v legendách napovídalo kde co. Na čem se historici shodují, je snad pouze den, kdy jej urputný bratr Boleslav sprovodil ze světa. Nedávno byl právě tento den prohlášen za státní svátek. Proto je ideální trávit jeho předvečer v duchu české tradice a přiťuknout si zlatavým mokem, jehož věhlas již dávno překročil hranice naší malé země! Pivo je považováno za český národní nápoj a je nedílnou součástí naší kulturní identity. Pod záštitou Českého svazu pivovarů a sladoven se nového svátku zúčastní na dvanáct tuzemských pivovarů a my si můžeme společně připomenout naši slavnou historii.

Přejeme vám neopakovatelný gastronomický zážitek a potěšení z naší zlatavé tradice!

Zdroj: T.

Z. ze dne 12. 9. 2013 – www.denceskehopiva.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy