REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Den českého piva

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Více než 800 tuzemských hospod a restaurací a desítky domácích pivovarů a minipivovarů se 27. září zapojí do prvního ročníku Dne českého piva. Novinářům to sdělili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Pivovarníci chtějí v předvečer svátku svatého Václava vytvořit novou tradici oslavy „národního nápoje” Čechů.


Snad každý den je plný významných událostí. Nejinak je tomu v případě 27. září, kdy se ve Švédsku otevřela první železnice na světě, v Americe byl vyroben první sériový kus automobilu, narodil se Josef Škvorecký a do vesmíru odstartovala první evropská kosmická sonda. Nyní se k plejádě událostí přidává oslava tradičního českého nápoje, který si získal pozornost svou nezaměnitelnou chutí a kvalitou používaných tuzemských surovin. Všichni milovníci českého piva a gastronomie na světové úrovni si odedneška mohou datum 27. září zakroužkovat jako oficiální Den českého piva.

Během Dne českého piva nabídnou vybrané restaurace ochutnávky netradičních piv i speciální pivní menu burcující chuťové buňky a přinášející nečekaný gastronomický zážitek. O tom, že pivo umí skvěle doplnit i ten nejvybranější pokrm ví své šéfkuchař vyhlášených restaurací Na kopci a Na konci Titus Eliáš, který speciálně pro Den českého piva navrhl lákavé a pestré menu. Najdete na něm kachní játra s meruňkovým chutney, ragou ze srnčí kýty, pečená selecí játra na karamelizovaných jablkách, lososa anebo candáta v račím velouté. Pivo chuťově doplní i některé vybrané deserty. Z Eliášova menu je příkladem gratinované sezónní ovoce se sabayonem.

Pivo je komplexním zážitkem, který začíná již prvním zpracováváním surovin a končí vychutnáním si posledního studeného doušku. Vedle náležitého čepování a servírování, nelze zanedbávat ani správnou volbu piva. Zatímco k pšeničnému pivu se hodí lehčí jídla, zahrnující ovocné a zeleninové saláty či mořské plody, k tmavým a silným porterům skvěle sedí grilované hovězí maso, jehněčí, zvěřina, anebo uzený losos. Tradiční pečená kachna se chuťově snoubí s výraznějšími pivy nad 12°. K lehkým a ochuceným pivům si naopak dopřejte svěží zeleninové saláty s vejcem, plátky krůtí šunky či krevetami.

Víte, kdo je patronem českého piva? Tipujete Švejka? Přestože si tato románová postava na českém pivu pochutnávala stejně jako její autor Jaroslav Hašek, oním patronem není. Tradice českého pivovarnictví sahá mnohem dál do naší historie. Karel IV. prohlásil za patrona českého piva svatého Václava, který dnes ze hřbetu koně dohlíží na druhé největší náměstí v České republice. O tomhle knížeti a patronovi českého státu se v legendách napovídalo kde co. Na čem se historici shodují, je snad pouze den, kdy jej urputný bratr Boleslav sprovodil ze světa. Nedávno byl právě tento den prohlášen za státní svátek. Proto je ideální trávit jeho předvečer v duchu české tradice a přiťuknout si zlatavým mokem, jehož věhlas již dávno překročil hranice naší malé země! Pivo je považováno za český národní nápoj a je nedílnou součástí naší kulturní identity. Pod záštitou Českého svazu pivovarů a sladoven se nového svátku zúčastní na dvanáct tuzemských pivovarů a my si můžeme společně připomenout naši slavnou historii.

Přejeme vám neopakovatelný gastronomický zážitek a potěšení z naší zlatavé tradice!

Zdroj: T.

Z. ze dne 12. 9. 2013 – www.denceskehopiva.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy