REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Den českého piva

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Více než 800 tuzemských hospod a restaurací a desítky domácích pivovarů a minipivovarů se 27. září zapojí do prvního ročníku Dne českého piva. Novinářům to sdělili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Pivovarníci chtějí v předvečer svátku svatého Václava vytvořit novou tradici oslavy „národního nápoje” Čechů.


Snad každý den je plný významných událostí. Nejinak je tomu v případě 27. září, kdy se ve Švédsku otevřela první železnice na světě, v Americe byl vyroben první sériový kus automobilu, narodil se Josef Škvorecký a do vesmíru odstartovala první evropská kosmická sonda. Nyní se k plejádě událostí přidává oslava tradičního českého nápoje, který si získal pozornost svou nezaměnitelnou chutí a kvalitou používaných tuzemských surovin. Všichni milovníci českého piva a gastronomie na světové úrovni si odedneška mohou datum 27. září zakroužkovat jako oficiální Den českého piva.

Během Dne českého piva nabídnou vybrané restaurace ochutnávky netradičních piv i speciální pivní menu burcující chuťové buňky a přinášející nečekaný gastronomický zážitek. O tom, že pivo umí skvěle doplnit i ten nejvybranější pokrm ví své šéfkuchař vyhlášených restaurací Na kopci a Na konci Titus Eliáš, který speciálně pro Den českého piva navrhl lákavé a pestré menu. Najdete na něm kachní játra s meruňkovým chutney, ragou ze srnčí kýty, pečená selecí játra na karamelizovaných jablkách, lososa anebo candáta v račím velouté. Pivo chuťově doplní i některé vybrané deserty. Z Eliášova menu je příkladem gratinované sezónní ovoce se sabayonem.

Pivo je komplexním zážitkem, který začíná již prvním zpracováváním surovin a končí vychutnáním si posledního studeného doušku. Vedle náležitého čepování a servírování, nelze zanedbávat ani správnou volbu piva. Zatímco k pšeničnému pivu se hodí lehčí jídla, zahrnující ovocné a zeleninové saláty či mořské plody, k tmavým a silným porterům skvěle sedí grilované hovězí maso, jehněčí, zvěřina, anebo uzený losos. Tradiční pečená kachna se chuťově snoubí s výraznějšími pivy nad 12°. K lehkým a ochuceným pivům si naopak dopřejte svěží zeleninové saláty s vejcem, plátky krůtí šunky či krevetami.

Víte, kdo je patronem českého piva? Tipujete Švejka? Přestože si tato románová postava na českém pivu pochutnávala stejně jako její autor Jaroslav Hašek, oním patronem není. Tradice českého pivovarnictví sahá mnohem dál do naší historie. Karel IV. prohlásil za patrona českého piva svatého Václava, který dnes ze hřbetu koně dohlíží na druhé největší náměstí v České republice. O tomhle knížeti a patronovi českého státu se v legendách napovídalo kde co. Na čem se historici shodují, je snad pouze den, kdy jej urputný bratr Boleslav sprovodil ze světa. Nedávno byl právě tento den prohlášen za státní svátek. Proto je ideální trávit jeho předvečer v duchu české tradice a přiťuknout si zlatavým mokem, jehož věhlas již dávno překročil hranice naší malé země! Pivo je považováno za český národní nápoj a je nedílnou součástí naší kulturní identity. Pod záštitou Českého svazu pivovarů a sladoven se nového svátku zúčastní na dvanáct tuzemských pivovarů a my si můžeme společně připomenout naši slavnou historii.

Přejeme vám neopakovatelný gastronomický zážitek a potěšení z naší zlatavé tradice!

Zdroj: T. Z. ze dne 12. 9. 2013 – www.denceskehopiva.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy