REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Den českého piva

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Více než 800 tuzemských hospod a restaurací a desítky domácích pivovarů a minipivovarů se 27. září zapojí do prvního ročníku Dne českého piva. Novinářům to sdělili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Pivovarníci chtějí v předvečer svátku svatého Václava vytvořit novou tradici oslavy „národního nápoje” Čechů.


Snad každý den je plný významných událostí. Nejinak je tomu v případě 27. září, kdy se ve Švédsku otevřela první železnice na světě, v Americe byl vyroben první sériový kus automobilu, narodil se Josef Škvorecký a do vesmíru odstartovala první evropská kosmická sonda. Nyní se k plejádě událostí přidává oslava tradičního českého nápoje, který si získal pozornost svou nezaměnitelnou chutí a kvalitou používaných tuzemských surovin. Všichni milovníci českého piva a gastronomie na světové úrovni si odedneška mohou datum 27. září zakroužkovat jako oficiální Den českého piva.

Během Dne českého piva nabídnou vybrané restaurace ochutnávky netradičních piv i speciální pivní menu burcující chuťové buňky a přinášející nečekaný gastronomický zážitek. O tom, že pivo umí skvěle doplnit i ten nejvybranější pokrm ví své šéfkuchař vyhlášených restaurací Na kopci a Na konci Titus Eliáš, který speciálně pro Den českého piva navrhl lákavé a pestré menu. Najdete na něm kachní játra s meruňkovým chutney, ragou ze srnčí kýty, pečená selecí játra na karamelizovaných jablkách, lososa anebo candáta v račím velouté. Pivo chuťově doplní i některé vybrané deserty. Z Eliášova menu je příkladem gratinované sezónní ovoce se sabayonem.

Pivo je komplexním zážitkem, který začíná již prvním zpracováváním surovin a končí vychutnáním si posledního studeného doušku. Vedle náležitého čepování a servírování, nelze zanedbávat ani správnou volbu piva. Zatímco k pšeničnému pivu se hodí lehčí jídla, zahrnující ovocné a zeleninové saláty či mořské plody, k tmavým a silným porterům skvěle sedí grilované hovězí maso, jehněčí, zvěřina, anebo uzený losos. Tradiční pečená kachna se chuťově snoubí s výraznějšími pivy nad 12°. K lehkým a ochuceným pivům si naopak dopřejte svěží zeleninové saláty s vejcem, plátky krůtí šunky či krevetami.

Víte, kdo je patronem českého piva? Tipujete Švejka? Přestože si tato románová postava na českém pivu pochutnávala stejně jako její autor Jaroslav Hašek, oním patronem není. Tradice českého pivovarnictví sahá mnohem dál do naší historie. Karel IV. prohlásil za patrona českého piva svatého Václava, který dnes ze hřbetu koně dohlíží na druhé největší náměstí v České republice. O tomhle knížeti a patronovi českého státu se v legendách napovídalo kde co. Na čem se historici shodují, je snad pouze den, kdy jej urputný bratr Boleslav sprovodil ze světa. Nedávno byl právě tento den prohlášen za státní svátek. Proto je ideální trávit jeho předvečer v duchu české tradice a přiťuknout si zlatavým mokem, jehož věhlas již dávno překročil hranice naší malé země! Pivo je považováno za český národní nápoj a je nedílnou součástí naší kulturní identity. Pod záštitou Českého svazu pivovarů a sladoven se nového svátku zúčastní na dvanáct tuzemských pivovarů a my si můžeme společně připomenout naši slavnou historii.

Přejeme vám neopakovatelný gastronomický zážitek a potěšení z naší zlatavé tradice!

Zdroj: T.

Z. ze dne 12. 9. 2013 – www.denceskehopiva.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy