REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.


Kopulovitý dort s drobeným povrchem, uvnitř kterého se nachází bílá náplň s vločkami kakaa, šlehačkou a banány, se stal jablkem sváru a spor skončil až u soudního řízení. Směs na přípravu sladkého dezertu přivedl Dr. Oetker na počátku milénia na český trh pod názvem Krtkův dort. Podobný výrobek však prodává i nepoměrně menší regionální firma Labeta, na kterou světový potravinářský koncern podal žalobu. Krajský soud v Pardubicích uvedl, že Labeta se dopustila nekalé soutěže a parazitovala na známějším produktu. Proti tomuto rozsudku však žalovaná firma podala odvolání a uspěla.

 

 

Dezert je inspirován lidovou tvořivostí

„Rozhodnutí prvoinstančního soudu jsem vnímal jako nesprávné, nespravedlivé a vytvářející nebezpečný precedens obecně pro všechny malé výrobní podniky. Není přece možné, aby nám kdokoliv zakazoval vyrábět určitý druh výrobku v nějaké podobě, když sám není autorem ani výrobku samotného, ani jeho podoby. V tomto případě se jedná o dort vzniklý na základě lidové tvořivosti (včetně jeho typického tvaru), která nás inspirovala k výrobě sypké směsi pro jeho přípravu. Stejně tak i společnost Dr. Oetker byla nepochybně inspirována touto lidovou tvořivostí, na jejíchž základech vyprodukovala svůj výrobek. Následnou masívní reklamní kampaní sice společnost Dr. Oetker tento výrobek v Čechách zpopularizovala, to jí však dle mého názoru ještě nedává právo usurpovat si trh s tímto výrobkem pouze pro sebe. To by nám pak ad absurdum mohla podobně zakázat vyrábět třeba směs na vánočku s vyobrazením pro ni typického copánku. Proto rozhodnutí vrchního soudu, který žalobu Dr. Oetkera zamítl ve všech bodech, vnímám jako velké zadostiučinění,“ komentoval rozhodnutí soudu Ing. Antonín Smrček, MBA, ředitel a předseda představenstva společnosti Labeta.

 

Již před 20 lety proběhl spor o název výrobku

Historie sporu mezi oběma firmami sahá až do roku 2002. Tehdy Labeta, český podnik z Dřenic na Chrudimsku, prodávala sypkou směs na přípravu dortů pod názvem Kopečkový dort a čelila žalobě společnosti Dr. Oetker, že název výrobku může být chápán jako zaměnitelný s označením Krtkův dort. Spor skončil Dohodou o narovnání a společnost Labeta následně výrobek uváděla na trh pod názvem Sladké ostrovy, Banánová Gran Canaria, Banánový dort a od roku 2015 pak nese jméno Drobený dort. Obě strany se tehdy také dohodly, že vůči sobě navzájem nebudou uplatňovat žádné další nároky. To platilo až do 27. srpna 2019, kdy Dr. Oetker vznesl požadavek, aby Labeta stáhla svůj Drobený dort z trhu, protože může být spotřebitel klamán, jelikož oba výrobky mají obal s podobným vyobrazením dortu.

 

Zákaz prodeje by znamenal diskriminaci menších výrobců

Ochranná známka Krtkův dort se ovšem vztahuje pouze k samotnému slovnímu označení, nikoliv k podobě dortu. Ostatně v Německu tento typ sypké směsi produkuje dlouhodobě i společnost RUF, která dort, jenž lze ze sypké směsi upéct, prezentuje stejným způsobem jako Dr. Oetker či Labeta a v rámci jednotného trhu EU je tento výrobek dostupný i v České republice. Navíc podobný tvar dezertu má například i dort Zuccotto, který je běžně používaný a prodávaný. Společnost Labeta poukazuje na fakt, že výrobek nemá jednoznačně identifikovatelného autora. Pokud by si tedy výrobce, jenž na něj nemá „patent“, ale pouze jej zpopularizoval, nárokoval výhradní právo jej vyrábět, jednalo by se o diskriminaci vůči menším a chudším výrobcům, kteří ačkoliv jsou schopni vyrábět stejné výrobky ve stejné kvalitě jako ti velcí, nemohou si dovolit masivní finanční kampaň.

Proti aktuálnímu verdiktu Vrchního soudu v Praze je ještě možné podat dovolání k Nejvyššímu soudu, dovolání ale nemá odkladný účinek. Do vydání této tiskové zprávy společnost Dr. Oetker prozatím této možnosti nevyužila.

 

Poznámka redakce:

Tradiční česká firma Labeta, sídlící v Dřenicích na Chrudimsku, byla založena již v roce 1993. Je významným výrobcem a dodavatelem suchých sypkých směsí na přípravu pokrmů, od roku 2010 pak rozšířila svůj sortiment o produkci tekutých přípravků, jako jsou sladké polevy či tekuté marinády, a dochucovadel v podobě koření, sójových omáček a dalších. Výrobky nacházejí uplatnění nejen při rychlé přípravě pokrmů v moderních domácnostech, ale i v tradiční kuchyni nebo v gastronomických provozech. Své produkty dodává společnost do předních českých hypermarketů a supermarketů, internetových obchodů a vybraných sítí lékáren a prodejen zdravé výživy. Více informací naleznete na https://www.labeta.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Už žádné číské dorty! Lučina Smetanová vykouzlí svěžejší, ale přesto plnou chuť cheesecaku

Čistá chuť přírody, to je Lučina – tradiční, česká značka, která s láskou vyrábí své poctivé produkty z kvalitních a přírodních surovin, již od roku 1981. Na začátku byla Lučina kostka, v průběhu let se však portfolio Lučiny postupně rozrůstalo o další přírůstky a dnes můžeme v obchodě nakoupit přes 30 různých produktů – od krémového žervé přes salátové sýry až po lahodný skyr či smetanový sýr ze kterého lze upéct ten nejsvěžejší smetanový cheesecake, který jste kdy ochutnali.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy