REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.


Češi přiznávají, že si bez perníčků nedokážou Vánoce představit. Ať už si na nich jen pochutnávají, nebo je používají k ozdobě vánočních stromků či adventních věnců. Nezbytnou součástí jsou v tomto období pro 66 procent z nich. Ostatní, kteří perníčky o Vánocích opomíjejí, preferují buď jiné druhy cukroví (65 %) nebo přiznávají, že je neumějí upéct (19 %).

Jak ale potvrdil průzkum, tři čtvrtiny těch, kteří si na perníčkách pochutnávají, se pravidelně věnují pečení této typické vánoční pochutiny. Ti, kteří perníčky přímo nepečou, je kupují v obchodech (13 %) nebo je dostávají od svých příbuzných a známých (12 %).

 

 

Pečení perníčků v kruhu rodiny

Pečení perníčků se věnujeme převážně s našimi nejbližšími. Nejčastěji je připravujeme s dětmi (48 %) nebo partnerem a partnerkou (30 %). Zajímavé přitom je, že 34 procent domácností začíná s pečením již ve druhé polovině listopadu, téměř každá druhá pak v první půlce prosince. To odpovídá skutečnosti, že podle většiny receptů je nezbytné je před konzumací nechat několik týdnů odležet, aby změkly.

 

Desítky receptů, desítky chutí

Zatímco některé recepty si vystačí jen se směsí perníkového koření, jinde se do perníčků přidávají nejrůznější tradiční i méně tradiční ingredience. Kromě téměř nepostradatelné mouky je druhou nejčastěji používanou surovinou také med. Ten v předvánočním čase obecně hojně využíváme. „V období před Vánoci tradičně roste poptávka po medu, protože lidé pečou cukroví. Během listopadu a prosince se zájem zákazníku zvýší zpravidla o více než dvě třetiny oproti průměrným prodejům v průběhu roku,“ potvrzuje Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert. „Velké zvýšení poptávky v závěru roku můžeme potvrdit také u perníkového koření,“ dodává.

Z těch netradičních surovin je při pečení perníčků také velmi populární například i kakao nebo rum. Naopak jenom pár domácností využívá sádlo, fenykl či zázvor.

 

K perníčkům bílková poleva prostě patří

Stejně jako má každá rodina svůj osvědčený recept na vánoční perníčky, liší se také zdobení. Mezi nejčastější způsoby patří domácí bílková poleva (73 %). Desetina dotazovaných si pomáhá kupovanými tubičkami na zdobení. Dalšími ingrediencemi, kterými dodáváme perníčkům jedinečný vzhled, jsou čokoláda (6 %), mandle či jiné ořechy (4 %), a také cukrové sypání (2 %).

 

*Průzkum Instant Research zpracovala pro obchody Albert agentura Ipsos na reprezentativním vzorku 522 respondentů.

 

Poznámka redakce:

O Albertu: Obchody Albert působí na českém trhu více než 29 let. První obchod, supermarket v Česku pod názvem Mana 6. června 1991 v Jihlavě. Síť prodejen Albert má více než 300 obchodů po celé České republice, hypermarkety a supermarkety Albert najdou zákazníci v každém kraji. Albert patří mezi největší soukromé zaměstnavatele v Česku, o zákazníky se denně stará téměř 17 000 zaměstnanců. Činnost obchodů Albert oceňují i odborníci. V roce 2019 získala společnost Albert cenu Odpovědný zahraniční investor, kterou uděluje vláda za aktivitu v oblasti společenské odpovědnosti, zlepšování životního prostředí a podporu regionů a dobrovolnictví. Prodejna Albert z olomouckého NC Olympia se stala vítězem mezi hypermarkety v prestižní soutěži Diamantová liga kvality 2019, která vybírá nejkvalitnější prodejny v České republice. Tato výhra navazuje na prvenství v roce 2018, které získal hypermarket v nákupním centru na Chodově.

Albert získal již čtyřikrát Národní cenu kvality ČR a jako první tuzemská firma se v roce 2016 dostal do finále evropské úrovně soutěže. Albert neustále pracuje na modernizaci prodejen a zkvalitňování služeb. Od roku 2017 prošla rekonstrukcí a modernizací již polovina prodejen Albert v Česku. V roce 2009 byl založen Nadační fond Albert za účelem podpory zdravého životního stylu dětí i jejich rodičů a podpory vzdělávání, integrace a rozvoje dětí ze sociálně znevýhodněných skupin. V obchodech Albert mohou zákazníci využít program 100% garance kvality, který se vztahuje na téměř celý sortiment potravin, kosmetiku, drogerii i například na krmivo pro zvířata.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy