REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

hlavní jídlo

Azu

Orestované kostky ze svíčkové, smíchané s kousky okurek a feferonek.

Azu po tatarsku

Orestované hovězí maso podušené s kečupem a dalšími ingrediencemi.

Azu po tatarsku II.

Krátce marinované hovězí roštěnky nakrájené na proužky a připravené minutkově podle starého ruského receptu.

Golubci

Golubci nebo také golubce jsou plněné zelné listy mletým masem smíchaným s povařenou rýží a kořením. V různých podobách a variantách tento recept najdeme například i v polské a ukrajinské kuchyni.

Hovězí Stroganov

Rychlá minutka z kousků hovězího masa, nejlépe z pravé svíčkové.

Játra Stroganov

Variace na klasické hovězí Stroganov, ovšem připravené z na nudličky nakrájených vepřových jater, na cibulce zprudka opečených, zakápnutých worcesterskou omáčkou, zalitých zakysanou smetanou, nakonec chvíli podušených.

Ledvinky na ruský způsob

Ledvinky podušené spolu se zeleninou ve vývaru z vepřového masa a kostí, ochucené zakysanou smetanou a dalšími ingrediencemi.

Pelmeně

Těstové taštičky plněné vepřovým masem.

Pelmeně plněné mletým masem

Tenké kapsičky plněné směsí mletého masa, pak povařené a podávané s ochucenou zakysanou smetanou.

Pelmeně s houbovou směsí

Tradiční ruský pokrm, plněné taštičky z nudlového těsta, se vaří o různé velikosti a plní se rozličnými náplněmi. Některé jsou velmi podobné italským raviolám. Uvařené pelmeně se pokapou rozpuštěným máslem a zakysanou smetanou.

Podžárka z vepřového masa

Zprudka orestované nudličky vepřové kýty smíchané s cibulí a kečupem.

Podžarka z vepřového masa s jablky

Nudličky z vepřové kýty zprudka opečené na pánvi spolu s cibulí, potom podušené zalité hovězím vývarem spolu s hranolky jablek.

Roštěná po námořnicku

Zprudka na pánvi opečené plátky roštěnky, servírované obložené uzeným masem a křenem, ozdobené sázeným vejcem lososem nebo kaviárem.

Ruská svíčková

Na zelenině upečená prošpikovaná hovězí roštěná, podlévaná vývarem a bílým vínem, servírovaná se smetanovou omáčkou s vložkou hub, ozdobená brusinkami a šlehačkou.

Ruské pelmeně

Těstové taštičky plněné mletým masem, servírované se zakysanou smetanou.

Ruské závitky

Závitky potřené hořčicí, plněné kysaným zelím a slaninou, dušené na cibulovém základě s paprikami doměkka.

Ruský biftek

Recept z ruské kuchyně. Jde o ochucenou směs mletých mas ve tvaru biftečků servírovanou v pikantní smetanové omáčce s houbami a kapary.

Sibiřské pelmeně

Recept z Ruska na těstové taštičky plněné skopovým nebo vepřovým a hovězím masem.

Šašlik

Skopová kýta nebo vykostěné kotlety nakrájené na kostky, naložené a pak připravené na grilu či orestované v oleji na jehlách.

Šašlik II.

Pravý kavkazský šašlik je ze skopového masa. O jeho rozšíření se zasloužily kozáci, kteří je převzali od kavkazských Tatarů. V 19. století se objevil pokrm v Moskvě a od té doby se rozšířil do celého světa. Dnes se na jeho přípravu používá vepřové maso, hovězí, kuřecí, i krůtí. Napichují se také kousky ovoce, nebo houby. Také marinády jsou různé …

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy