REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Golubci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Golubci nebo také golubce jsou plněné zelné listy mletým masem smíchaným s povařenou rýží a kořením. V různých podobách a variantách tento recept najdeme například i v polské a ukrajinské kuchyni.


Ingredience:
300 gmletého masa
120 grýže (jahel)
60 gsádla
40 grajčatového protlaku
15 ghladké mouky
1 dlkysané smetany
8 ksvelkých zelných listů
1 kscibule
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži (jáhly) uvaříme ve slané vodě doměkka
2. Odkapanou rýži promícháme s mletým masem, solí, mletým pepřem a s nadrobno nakrájenou cibulí zpěněnou na části rozpáleného másla
3. Zelené listy povaříme 5 minut v osolené vodě, necháme odkapat, seřízneme opatrně žebra na sílu listu, poklademe masovou nádivkou, stočíme v závitky a dáme do kastrolu s částí rozehřátého másla
4. Na zbytku másla zpěníme hladkou mouku, zalijeme ji čtvrt litrem vody a kysanou smetanou, přidáme rajčatový protlak, rozšleháme, přivedeme k varu a nalijeme na závitky
5. Závitky dusíme pod pokličkou 30-40 minut nebo pečeme v troubě bez pokličky.

Doporučení:

Příloha: Vařené brambory nebo bramborová kaše.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy