Tenké kapsičky plněné směsí mletého masa, pak povařené a podávané s ochucenou zakysanou smetanou.
Ingredience:
Pro čtyři osoby: | |
Na pelmeně: | |
300 g | hladké mouky |
10 g | droždí |
100 ml | vody |
sůl | |
Nádivka: | |
300 g | mletého masa |
1 lžíce | rajského protlaku |
2 ks | stroužku česneku |
2 ks | vejce - z toho 1 na potření |
1 ks | malé cibule |
100 g | sýra |
muškátový oříšek | |
sádlo | |
cukr | |
pepř | |
sůl | |
Dip: | |
zakysaná smetana | |
citron | |
kopr | |
sůl |
Postup:
1. Do prosáté mouky rozdrobíme droždí, přidáme ostatní ingredience o pokojové teplotě, na závěr vodu
2. Vypracujeme ve středně tuhé těsto, které necháme vykynout (droždí stačí jen deset gramů na dávku)
3. Když je těsto vykynuté, vyválíme na pomoučněném válu slabý plát a kulatým tvořítkem vykrajujeme kolečka, která plníme nádivkou
4. Masovou směs připravíme tak, že na sádle zpěníme cibuli, přidáme maso, koření, dusíme pět minut. Odstavíme, vmícháme vece a sýr
5. Kraje pelmení potřeme vejcem, přehneme je, spojíme kraje a zavařujeme v osolené vodě asi pět minut
6. Po vyjmutí promastíme sádlem
7. Dip připravíme smícháním kopru, utřeného česneku, soli, pepře a zakysané smetany.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor a fotografie i textu: Tomáš Mika.