REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ruská svíčková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na zelenině upečená prošpikovaná hovězí roštěná, podlévaná vývarem a bílým vínem, servírovaná se smetanovou omáčkou s vložkou hub, ozdobená brusinkami a šlehačkou.


Ingredience:
1,2 kghovězí roštěné v celku
1 kgkořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
200 ganglické slaniny
200 guzeného špeku
300 mlbílého vína
300 mlsmetany
1 skleničkasladkokyselých žampionů
2 lžíceocta
vývaru nebo vody
cukr
pepř, sůl
Na ozdobu:
plátky citrónu
šlehačka
brusinky

Postup:

1. Opláchnuté, osušené hovězí prošpikujeme anglickou slaninou nakrájenou na proužky (dobré je klínky slaniny zamrazit), osolíme
2. V pekáči na plotně rozškvaříme na kostičky nakrájený uzený špek, ten zakápneme octem, přidáme 2 dcl vývaru (vody) a očištěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu, vše promícháme a okořeníme pepřem, také osolíme
3. V zelenině vytvoříme “lůžko” do kterého vložíme maso, které několikrát otočíme, aby se pěkně zatáhlo
4. Maso nakonec podlijeme vínem, zaklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C doměkka, během pečení maso podléváme vývarem nebo vodou
5. Hotové hovězí vytáhneme, ostatní ingredience vložíme do nádoby mixéru a důkladně vše rozmixujeme a přecedíme přes sítko do hrnce, omáčku zjemníme smetanou a případně zředíme vývarem
6. V této fázi do omáčky přidáme dobře okapané a na plátky nakrájené houby, omáčku ještě dle chuti osladíme a osolíme, už jen chvíli prohřejeme a můžeme servírovat
7. Plátky masa podáváme podlité smetanovou omáčkou, ozdobené kolečky citrónu, brusinkami a šlehačkou, s houskovým knedlíkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy