REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ruská svíčková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na zelenině upečená prošpikovaná hovězí roštěná, podlévaná vývarem a bílým vínem, servírovaná se smetanovou omáčkou s vložkou hub, ozdobená brusinkami a šlehačkou.


Ingredience:
1,2 kghovězí roštěné v celku
1 kgkořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
200 ganglické slaniny
200 guzeného špeku
300 mlbílého vína
300 mlsmetany
1 skleničkasladkokyselých žampionů
2 lžíceocta
vývaru nebo vody
cukr
pepř, sůl
Na ozdobu:
plátky citrónu
šlehačka
brusinky

Postup:

1. Opláchnuté, osušené hovězí prošpikujeme anglickou slaninou nakrájenou na proužky (dobré je klínky slaniny zamrazit), osolíme
2. V pekáči na plotně rozškvaříme na kostičky nakrájený uzený špek, ten zakápneme octem, přidáme 2 dcl vývaru (vody) a očištěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu, vše promícháme a okořeníme pepřem, také osolíme
3. V zelenině vytvoříme “lůžko” do kterého vložíme maso, které několikrát otočíme, aby se pěkně zatáhlo
4. Maso nakonec podlijeme vínem, zaklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C doměkka, během pečení maso podléváme vývarem nebo vodou
5. Hotové hovězí vytáhneme, ostatní ingredience vložíme do nádoby mixéru a důkladně vše rozmixujeme a přecedíme přes sítko do hrnce, omáčku zjemníme smetanou a případně zředíme vývarem
6. V této fázi do omáčky přidáme dobře okapané a na plátky nakrájené houby, omáčku ještě dle chuti osladíme a osolíme, už jen chvíli prohřejeme a můžeme servírovat
7. Plátky masa podáváme podlité smetanovou omáčkou, ozdobené kolečky citrónu, brusinkami a šlehačkou, s houskovým knedlíkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Filip Sajler otevřel na Pankráci novou kavárnu L’OR Café

Šéfkuchař Filip Sajler přidal další vlaječku do mapy provozoven restaurační skupiny Perfect Canteen. V office budově Gemini na pražské Pankráci otevřel moderní kavárnu L’OR Café. Svým umístěním je koncipována především pro zaměstnance přilehlých kancelářských komplexů, Filip Sajler však věří, že pestrá nabídka prémiové kávy L’OR Professional a chutného občerstvení přiláká i další návštěvníky.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

BRAND BOX DUBEN 2022 – balíček plný novinek

Jaro máme v plném proudu a máme tu i nový Brand Box s podtitulem „květinová nadílka“. Pojďme si představit jednotlivé produkty z boxu plného novinek s chutí. V tomto boxu najdeme hned několik nápojů. Jako první vám představujeme nový zážitek z chuti v nové formě a jedinečné osvěžení bez cukru i sladidel. To je nová řada ochucené minerální vody Mattoni esence v plechovce. Unikátní spojení minerální vody Mattoni, jemných bublinek a přírodních esencí z ovoce a bylinek. To vše bez cukru, sladidel, barviv i konzervantů. Novinka je k dostání v oblíbeném balení o objemu 0,5l v populární příchuti osvěžujícího citronu a nově i v unikátní kombinaci voňavého jablka a svěží máty za 19,90 Kč…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy