polotovary, jíšky
Bílkový sníh
Sníh z bílků vyšlehaný ručně, bez elektrických pomůcek, jen metličkou.
Buflery – cukrářské piškoty
Polotovar, který se používá jako spodek pod Indiánky či Špičky. Buflery také bývají součástí zmražené zmrzliny a Pražských koulí.
Cuketová omáčka do zásoby (Uncle Bens)
Zelenina povařená spolu s cibulí a dalšími ingrediencemi, omáčka zavařená, vhodná pod maso, na těstoviny a pod.
Domácí Erös Pista
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na pikantní paprikovou pastu připravenou z pálivých červených feferonek a soli. Jed o omáčku používanou hojně především v maďarské kuchyni, odkud také tento recept pochází.
Domácí rýžový papír
Na vhodné pánvi s nepřilnavým hladkým povrchem na sucho opečená tenká vrstva těstíčka, polotovar určený k dalšímu zpracování. Asi nejznámější jsou z tohoto rýžového papíru jarní závitky.
Dýňové pyré jako polotovar
Dýňové pyré vhodné k dalšímu použití jako surovina, ingredience například na přípravu dýňového pečiva, dezertů…
Hnědá máslová jíška
Hnědou máslovou jíšku využijeme při přípravě tmavých polévek a omáček. Vhodná je například k zahuštění gulášové, frankfurtské … polévky.
Jíška
Známe čtyř druhy jíšky – bledou, světlou, tmavou a hnědou. Hnědou a světlou připravujeme z tuku (oleje) a mouky, bledou a tmavou jíšku pak připravujeme z cibule a másla.
Kaštanové pyré
Pyré z jedlých kaštanů vhodné na dochucení omáček apod.
Kukuřičný sirup vyrobený doma
Sirup vhodný k dochucování cukrovinek, dezertů …
Ladyfinger (biscuit)
Ladyfinger není nic jiného než naše dlouhé cukrářské piškoty. Německy se jim říká Löffelbiskuit, v Rakousku Biskotte, v Polsku Kocie języczki, ve Francii Oudoirs B, v Itálii Savoiardi …
Lemon curd
Lemon curd, v překladu citronový tvaroh, je tradiční anglický krém, který má mnoho využití. Můžete si ho namazat na toust nebo s ním dochutit palačinky či lívance. Lze ho vmíchat do jogurtu nebo přidat trochu do těsta na bábovku. Používá se i jako náplň do dortů nebo pečiva z listového těsta, perfektně chutná například s tvarohovými dezerty.
Lemon curd II.
Toto není recept přímo na nepečený dezert, ale polotovar, který je součástí mnoha dezertů. Je to tradiční anglický krém, který se používá například jako náplň koláčů, ozdoba a doplnění pohárů s ovocem, zmrzlinou, dá se jíst i jen tak, namazaný na toustu … V překladu lemon curd znamená citronový tvaroh.
Mandlový krokant – polotovar
Karamel s mandlemi, slouží jako náplň čokoládových bonbonů nebo jako sypání dezertů a sladkých moučníků.
Máslová mouka
Máslová mouka slouží k zahuštění omáček či hutných polévek. Nahrazuje klasickou jíšku a díky máslu pokrm zjemňuje.
Na zimu zavařený květák
V zavařovací sklenici naskládané růžičky květáku, sterilované pouze zalité čistou vodou. Vhodný polotovar pro další zpracování.
Nakládaná sušená rajčata
Sušená rajčata nakládaná do olivového oleje patří mezi oblíbený polotovar italské kuchyně. Oblibu si nakládaná rajčata získala téměř po celém světě, protože mají velké využití. Hodí se na pizzu, do různých omáček na těstoviny, do masových směsí, salátů… Dnes je lze běžně koupit, ale kdo má sušičku na ovoce, rozhodně stojí za to, aby si rajčata vyzkoušel sám doma usušit a pak naložit.
Ořechy v medu
Takto naložené ořechy jsou zdravá pochoutka vhodná jen tak, na mlsání, nebo je lze přidávat do ovocných salátů či sladkých mléčných kaší …
Růžový bílkový sníh
Sníh z bílků obarvený dorůžova. Tento sníh používáme stejně, jako klasický sníh z bílků, jen nám mírně obarví pokrm do červena.
Sladké kaštanové pyré
Sladké kaštanové pyré se hodí na dochucení různých pokrmů, omáček … ale i dezertů a buchet.
- 1
- 2
- Následující