REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

polotovary, jíšky


Bílkový sníh

Sníh z bílků vyšlehaný ručně, bez elektrických pomůcek, jen metličkou.

Buflery – cukrářské piškoty

Polotovar, který se používá jako spodek pod Indiánky či Špičky. Buflery také bývají součástí zmražené zmrzliny a Pražských koulí.

Cuketová omáčka do zásoby (Uncle Bens)

Zelenina povařená spolu s cibulí a dalšími ingrediencemi, omáčka zavařená, vhodná pod maso, na těstoviny a pod.

Domácí Erös Pista

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na pikantní paprikovou pastu připravenou z pálivých červených feferonek a soli. Jed o omáčku používanou hojně především v maďarské kuchyni, odkud také tento recept pochází.

Hnědá máslová jíška

Hnědou máslovou jíšku využijeme při přípravě tmavých polévek a omáček. Vhodná je například k zahuštění gulášové, frankfurtské … polévky.

Jíška

Známe čtyř druhy jíšky – bledou, světlou, tmavou a hnědou. Hnědou a světlou připravujeme z tuku (oleje) a mouky, bledou a tmavou jíšku pak připravujeme z cibule a másla.

Kaštanové pyré

Pyré z jedlých kaštanů vhodné na dochucení omáček apod.

Kukuřičný sirup vyrobený doma

Sirup vhodný k dochucování cukrovinek, dezertů …

Ladyfinger (biscuit)

Ladyfinger není nic jiného než naše dlouhé cukrářské piškoty. Německy se jim říká Löffelbiskuit, v Rakousku Biskotte, v Polsku Kocie języczki, ve Francii Oudoirs B, v Itálii Savoiardi …

Lemon curd

Lemon curd, v překladu citronový tvaroh, je tradiční anglický krém, který má mnoho využití. Můžete si ho namazat na toust nebo s ním dochutit palačinky či lívance. Lze ho vmíchat do jogurtu nebo přidat trochu do těsta na bábovku. Používá se i jako náplň do dortů nebo pečiva z listového těsta, perfektně chutná například s tvarohovými dezerty.

Lemon curd II.

Toto není recept přímo na nepečený dezert, ale polotovar, který je součástí mnoha dezertů. Je to tradiční anglický krém, který se používá například jako náplň koláčů, ozdoba a doplnění pohárů s ovocem, zmrzlinou, dá se jíst i jen tak, namazaný na toustu … V překladu lemon curd znamená citronový tvaroh.

Mandlový krokant – polotovar

Karamel s mandlemi, slouží jako náplň čokoládových bonbonů nebo jako sypání dezertů a sladkých moučníků.

Máslová mouka

Máslová mouka slouží k zahuštění omáček či hutných polévek. Nahrazuje klasickou jíšku a díky máslu pokrm zjemňuje.

Na zimu zavařený květák

V zavařovací sklenici naskládané růžičky květáku, sterilované pouze zalité čistou vodou. Vhodný polotovar pro další zpracování.

Ořechy v medu

Takto naložené ořechy jsou zdravá pochoutka vhodná jen tak, na mlsání, nebo je lze přidávat do ovocných salátů či sladkých mléčných kaší …

Růžový bílkový sníh

Sníh z bílků obarvený dorůžova. Tento sníh používáme stejně, jako klasický sníh z bílků, jen nám mírně obarví pokrm do červena.

Sladké kaštanové pyré

Sladké kaštanové pyré se hodí na dochucení různých pokrmů, omáček … ale i dezertů a buchet.

Sníh z bílků pomocí robotu

Sníh z bílků dnes nemusíme vyšlehávat jen ručně, ale můžeme použít i domácího robota.

Světlá máslová jíška

Světlá máslová jíška vhodná k zahuštění polévek a omáček. Světlou jíškou zahušťujeme především zeleninové vývary a omáčky z výpeku.

Vařené dršťky – polotovar

Příprava dršťek vařením, základní recept na polotovar.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy