Toto není recept přímo na nepečený dezert, ale polotovar, který je součástí mnoha dezertů. Je to tradiční anglický krém, který se používá například jako náplň koláčů, ozdoba a doplnění pohárů s ovocem, zmrzlinou, dá se jíst i jen tak, namazaný na toustu … V překladu lemon curd znamená citronový tvaroh.
Ingredience:
225 g | krupicového cukru |
125 g | másla |
4 ks | vejce |
kůra ze 2 chemicky neošetřených citronů | |
šťáva ze 4 citronů |
Postup:
1. Ve vodní lázni rozpustíme cukr s citronovou šťávou, vmícháme strouhanou citronovou kůru, přidáme máslo a necháme pozvolna rozpustit
2. V misce lehce prošlehaná vejce za stálého míchání vlijeme do směsi v horké vodní lázni
3. Metlou poctivě a trpělivě prošleháváme do zhoustnutí, pokud by vadily kousky citronové kůry, je možné hmotu přepasírovat.
Vodní lázeň – Dva hrnce vložíme do sebe, do většího vlijeme vodu a postavíme je na zdroj tepla, v menším necháme rozpustit použité suroviny.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková